Banner

Das Pop

Karlien Vermeulen - 20 oktober 2009


Nadat er zoveel inkt gevloeid is over het al dan niet verschijnen van Das Pops jongste plaat, wilden we wel eens weten hoe die live klinken zou. De in oorsprong zuiver Gentse band nam een vliegende start met 'Fool For Love', een nummer dat al een tijdje meegaat en inmiddels op het zopas verschenen 'Das Pop' een laatste rustplaats mocht vinden. Zanger Bent Van Looy beklom het podium in een blauwe plastieken zak met rits, want de man blijkt zich tegenwoordig ook met mode in te laten. Gelukkig was het kledingstuk in kwestie geen voorbode voor wat komen zou.

Voor een muur van onnodig veel versterkers bouwden de ex-Gentenaren aan een set waarvan het drumgeluid steevast primeerde. Dat was alvast de mening van de geluidsman, die de drums waanzinnig luid mixte. Reken daarbij de fenomenale slagkracht van de nagelnieuwe Nieuw-Zeelandse drummer Matt Eccles en het volgende tinnitusslachtoffer zal niet lang meer op zich laten wachten. Loeihard op de vellen meppen staat helaas niet altijd garant voor technisch puike prestaties. Al bij al lag het ritme van de show wat laag, lager dan verwacht, lager dan gewend. Sinds de drumkit voor Bent van de platenfirma verboden terrein werd, lijkt de zanger een vat vol bruisende energie die hij maar moeilijk gekanaliseerd krijgt. Iets wat geen blauwe vuilzak verhelpen kan. Niet alleen leek Das Pop zo eerlijker, charmanter en vlotter, het was ook stukken leuker om zien. Het oog wil ook wel wat.

'Feelgood Factor' werd met een helse rotvaart afgewerkt, hoewel de intieme, ietwat soberdere pianonoten die de outro verzorgden het nummer een verrassend einde meegaven. 'Underground', 'Fool for Love', 'Never Get Enough' passeerden eveneens de revue, evenals uit een ver verleden opgediepte (bijna) vergeten parel als 'You'. Voer voor oude en nieuwe volgelingen, al heeft de groep nooit veel aan haar succesformule gesleuteld.

Hoewel de groep net terug is van een hele tijd weggeweest, klonk geen enkel nieuw nummer écht vreemd of onbekend in de oren. Uiteraard staat Das Pop voor een soort pop waar we inmiddels al meer dan vertrouwd mee zijn, die van lichtvoetige, ongeduldige deuntjes die evenwel zelden goedkoop aandoen.

De anders zo prominent aanwezige synthesizers, nu door producersduo Dewaele in de vuilbak gekieperd, hebben we ontzettend gemist. Das Pop anno 2009, we moeten nog even wennen. Het geluid zit (meestal) goed, de nummers zijn vollediger en minder zwaarbeladen, maar al bij al mocht het toch nog wat vuiler, vettiger en ruwer.

'Das Pop' is uit bij N.E.W.S.
E-mailadres Afdrukken