Banner

Radiohead

I might be wrong; live recordings

Maarten van Meer - 01 december 2001

Drie cd’s in een jaar releasen na drie jaar stilte en tegelijkertijd jezelf zo maar eventjes heruitvinden. Radiohead deed het en critici schreven al vele pagina’s vol over het Kid A-fenomeen. Nu is er een live-cd met enkel nummers uit hun twee meest recente albums. Leuk toch?

De Radiohead-fan moest het voorbije jaar reeds diep in de buidel tasten als hij mee wilde zijn. Een optreden in Werchter en twee nieuwe full-cd’s zijn niet goedkoop, maar nu reeds legendarisch. Recentelijk werd ook nog een live-cd op de winkelrekken gedropt en weerom is het dokken en genieten geblazen. OpI might be wrong krijgen zeven nummers uit Kid A en Amnesiac een livebeurt. Wie deze albums niet goed vond, heeft intussen al lang de hoop opgegeven en zich bekeerd tot het Starsailor- en Travisdom, twee groepen die met glans de oude Radioheadsound verder zetten. Spijtig voor hen, want deze live-cd voegt heel wat toe aan de albumversies.

"Like Spinning Plates" is van geflipte soundscape gemuteerd tot een mooie pianoballad en "Everything in it’s right place" duurt 7 minuten en klinkt veel warmer en genialer dan op Kid A. "The national anthem" en "Idioteque" zijn een stuk scherper en dansbaarder dan de originelen, wat altijd leuk is voor een postmodern feestje. Heel mooi is "True love waits", een ouder nummer dat niet eerder op cd verscheen. Een zeer melancholische ballad waar de oude Radiohead weer doorheen klinkt.

Deze recensent is sinds het tentoptreden van oktober 2000 en de daaropvolgende cd-releases een dermate grote fan geworden dat het moeite kost om het gebruik van zinsneden als "de toekomst van de popmuziek" en bijvoeglijke naamwoorden als "schitterend", "fantastisch" "essentieel" en "magistraal" tot een minimum te beperken. Toch blijft het oordeel: steek uw hoofd tussen dekoptelefoon waar de winkelbediende net dit cd’tje door laat schallen en zie het licht. Nu U2 weer gewoon U2 is en de rest van de mainstream even saai en voorgekauwd blijft, is een cd als deze I might be wrong een verademing. Het zou gemakkelijk zijn om te schrijven dat deze live-versies niets toevoegen aan de originelen of dat Radiohead zwaar de pedalen kwijt is, maar "Idioteque" is in deze versie zelfs beter dan het origineel. (twee paragrafen geschrapt wegens te enthousiast en overdreven positief geëmmer dat niets aan bovenstaande toevoegt, mvm). En de mannen zitten naar het schijnt alweer iets nieuw op te nemen! Ik word niet goed! Misschien toch een beetje kritiek: gooi de overbodige nummers van Kid A en Amnesiac weg en vervang de nodige nummers door hun live-versie en je hebt een verschrikkelijk geniaal album.

E-mailadres Afdrukken
 
Radiohead

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST