Banner

The Kandidate

Facing the Imminent Prospect of Death

5.0
Sytske Boone - 07 februari 2012


Napalm, 2012
Rough Trade Benelux

Vreemde eend in de bijt voor Napalm Records, deze The Kandidate. Het label huisvest vooral een hoop pagan metalbands, hier en daar een verloren doom of heavy metalproject, maar amper doodsmetaal. Want ook al staat er thrash death metal op ons promo-exemplaar, het gaat vooral om het tweede aangevuld met punk en hardcore-invloeden. Waarschijnlijk was de belangrijkste reden om de band toch binnen te halen het nieuw slagwapen van Jacob Bredahl. Vooral bekend als ex-zanger van Hatesphere en Allhelluja en bij liefhebbers van de zwaardere muzieksoort als de bekendste inwoner van Denemarken.

Maar stellen dat The Kandidate Bredahl's nieuw uitgepoepte muzikale kindje is, doet de andere drie bandmaten oneer aan. Deze formatie bestond immers al voor het toetreden van zijn bekende smoel onder de naam The Downward Candidate. Na de naamsverandering en het buitenwippen van een dwarsliggende drummer, presenteert de Deense band nu hun tweede release. Het grootste verschil met het debuut ligt hem in het ruwere geluid van 'Facing the Imminent Prospect of Death'. En dat komt doordat de plaat in één ruk live werd ingespeeld in de studio. Enkel de zangpartijen zijn achteraf toegevoegd.

Om de back to basics aanpak nog sterker te benadrukken, heeft Bredahl trouwens de mix en mastering zelf voor zijn rekening genomen zonder gebruik te maken van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Opnieuw met uitzondering van de zang waarvoor Tue Madsen een gaatje in zijn overvolle agenda wist te persen. Tegelijkertijd inzingen en aan de knoppen draaien werkt nu eenmaal moeilijk. Zeker omdat het vooral vrouwen zijn die er om bekendstaan twee dingen tegelijk te kunnen en de brulboei een toonbeeld is van tonnen testosteron.

Wij houden echt van het live-geluid, ook al is er uiteraard nog genoeg geprutst om niet volledig het gevoel te krijgen dat je van een concert zit te genieten. Enkel vreemd dat een opvallende onzuiverheid door de mazen van het productienet is geglipt. Het lijkt wel alsof een versleten versterker een vervelende achtergrondruis heeft uitgebraakt gedurende het volledige proces. Het kan natuurlijk ook aan het volume liggen dat dit plaatje volgens ons verdient en onze hoofdtelefoon in protest doet sputteren. Want de bruutheid van tekst en muziek vereist enige (de aanbevolen grens overschrijdende) decibels om tot zijn recht te komen.

Jammer genoeg blijft het plaatje ondanks de energieke intenties bulken van de onderling inwisselbare nummers. Slecht hier en daar duikt een vlot weg te luisteren passage op. Zoals in het korte openingsnummer 'Death' dat meteen een sinistere toon zet of in 'Beyond the Mind, Sleep You'll Find' dat een refrein herbergt met een hoog death-'n-roll gehalte. Iets wat de speekselproductie even goed op gang brengt als een dodelijk aderverkalkende, maar o zo smakelijke pizza of pak friet. Spijtig dat na die eerste happen de eentonige smaak toeslaat. Verlossing komt er in 'The Knives Pit' dat zich bedient van een refrein waar je de rest van de dag niet meer van afraakt. Het is meteen ook de afsluiter van een album dat zeker geen boegeroep verdient, maar evenmin tot hysterische toestanden zal leiden.

Een beetje zoals tijdens de tour van vorig jaar dus, waar ze samen met Entombed het voorprogramma van Volbeat verzorgden. De match met Entombed mag dan geslaagd zijn (omdat deze levende legendes een duidelijke inspiratiebron geweest zijn), maar de overgrote kern Volbeat-adepten kreeg het er noch warm noch koud van. Zo is het ook bij ons. Mocht u ondertussen volledig de kluts kwijt zijn: kopen indien u houdt van alles dat in de stijl van Entombed doordendert, met leuke meezingpassages hier en daar. Niet kopen indien u een uiterst aandachtige luisteraar bent die van de eerste tot de laatste seconde meegesleept wil worden.

http://www.myspace.com/thekandidate
http://www.thekandidate.com

E-mailadres Afdrukken
 
The Kandidate
Napalm / 2012

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST