Banner

The Raveonettes

Raven in the Grave

7.0
Sylvia Eeckman - 13 april 2011


Vice, 2011
Rough Trade

Hoe ver kan je gaan in 'cool' voordat het te veel op een gimmick gaat lijken? We moesten het maar eens vragen aan The Raveonettes, een Deens tweetal dat het perfecte evenwicht heeft gevonden tussen zwart-wittinten, eyeliner en rock 'n roll waardoor ze er in slagen even stijlvol voor de dag te komen als een film noir uit de jaren 50.

Sharin Foo en Sune Rose Wagner zijn al bijna tien jaar aan de gang sinds ze in 2002 hun EP 'Whip It On' op de markt gooiden. Ondertussen zijn ze aan hun vijfde volwaardige album toe en hebben ze een kleine, maar trouwe groep volgelingen vergaard. Toch ging de succesmeter nooit écht de hoogte in. Aan een gebrek aan knap materiaal ligt het alvast niet. Op elke LP vielen er wel pareltjes te rapen als 'That Great Love Sound', 'Dead Sound' of 'Heart of Stone', weergaloze nummers in licht uiteenlopende stijlen die de middelmaat ver overstijgen. Vaak geven albumtitel en hoesfoto al een niet mis te verstane hint over de richting die zal worden uitgegaan. In het geval van 'Raven in the Grave' mogen we ons zo te zien verwachten aan de missing link tussen sfeervolle shoegaze en new wave.

Opener 'Recharge & Revolt' overschrijdt meteen de epische grens van vijf minuten zonder te vervelen en etaleert de ideale melodie om mee over een eenzame snelweg te scheuren terwijl je haren rusteloos wapperen in de wind. 'Forget That You're Young', even verfijnd als catchy, zou het slaapdronken zusje kunnen zijn van Bruce Springsteens 'Dancing in the Dark'. Deze twee juweeltjes zijn veruit de mooiste songs die The Raveonettes tot dusver uit hun mouw hebben geschud.

Wanneer we aanbelanden bij 'War in Heaven' wordt het duidelijk dat ze, ondanks het gebruik van synths, een flinke portie distortion nog niet achterwege hebben gelaten. Alleen wordt die deze keer benut om een eerder etherische atmosfeer te creëren en niet om een gruizige gitaarsound te ondersteunen.

Ouder werk als 'Lust, Lust, Lust' of 'Chain Gang of Love' beluisteren we bij voorkeur met de volumeknop helemaal naar rechts gedraaid. Voor het merendeel van de songs op 'Raven in the Grave' gaat dat principe nog steeds op, maar er is duidelijk gewerkt aan een dynamiek tussen hard en zacht. Toch zijn het net de nummers met kracht en enige cojones die het meest overtuigen. Het is dan ook teleurstellend te moeten aanhoren hoe het ronduit saaie 'Apparitions' en het akelig verstilde 'Summer Moon' het album halverwege een inzinking bezorgen. Deze songs klinken inspiratieloos en eentonig, alsof Sune ze neerpende terwijl hij met de boekhouding bezig was.

Gelukkig wordt met 'Let Me On Out' en vooral 'Ignite' de beuk er opnieuw ingezet met popmelodieën die iets langer aan het geheugen blijven kleven. Verder verrast 'Evil Seeds' door na een lange sluimerende intro uit te pakken met een onnatuurlijk en akelig ritme dat een vreemde aantrekkingskracht uitoefent en onder de huid kruipt voor je er erg in hebt.

We geven het eerlijk toe: wanneer eenvormigheid op de loer ligt, denken we soms terug aan de vinnige, groezelige ritmes van weleer. Waar de teksten vroeger gedrenkt waren in seks, lust of dood, overheerst nu een gevoel van verlangen en rusteloosheid. "When the pillars of love are blown apart/ I stumble through the rubble and decay" bekt wel lekker, maar doet ons stiekem verlangen naar een terugkeer van de guitige lyrics en ranzige rockliedjes met een hoek af.

The Raveonettes lijken op een punt te zijn aanbeland waar ze hun korrelige sound en suikerachtige melodieën definitief hebben achtergelaten en ingeruild voor een donkerder en meer melancholisch geluid. Dat geluid is evenwel nog steeds onmiskenbaar dat van The Raveonettes, alleen met wat minder rave.

Alles bij elkaar genomen, tellen we op een totaal van negen songs minstens 6 titels die zeer de moeite van het beluisteren waard zijn. Geen slecht gemiddelde, quoi. Bovendien bezorgen Sune en Sharin ons wederom een gestileerde trip die de zeden verzacht en de zinnen blijft prikkelen. Waarvoor dank en hulde.

The Raveonettes staan op 9 juni in de Vooruit in Gent.

http://www.myspace.com/theraveonettes
http://www.theraveonettes.com/

E-mailadres Afdrukken