Banner

Daft Punk

TRON Legacy

5.0
Sarah Vandenbussche - 19 januari 2011


Walt Disney Records, 2010

Het introduceren van Daft Punk is in onze ogen overbodig. Guy-Manuel de Homem-Christo en Thomas Bangalter, de longen van Daft Punk, overspoelen de wereld al bijna twee decennia lang met vooruitstrevende elektronische muziek. Het duo wordt globaal erkend als één van de meest invloedrijke muzikale sensaties aller tijden. Als futuristische dancegoden lokken ze wereldwijd telkens opnieuw volle zalen en blijven ze met elk album overtuigen. Zo werden de heren al zeven keer genomineerd voor de Grammy Awards, en werd hun live album 'Alive 2007' uitgeroepen tot 'Best Electronic / Dance album'.

Na drie studio albums en zes best of, live- en remixalbums gooit het succesvolle duo het in 2010 over een volledig andere boeg. Voor de allereerste keer in hun muzikale bestaan hebben de heren toegestemd om de nieuwe Disneyfilm 'TRON: The Legacy' van een soundtrack te voorzien. Interpreteer hun samenwerking met Disney dus niet als 'het langverwachte nieuwe album van Daft Punk', want dan ben je eraan voor de moeite. Laat het ons bij een nieuw side project van het Franse duo houden, waarbij futurisme de grootste gemene deler vormt binnen hun partnership met 's werelds grootste animatiebedrijf.

Eerlijkheidshalve moeten we hier bij vermelden dat de heren er goed aan hebben gedaan om dit muzikale werk niet als hun nieuwe album te profileren, want deze soundtrack is allesbehalve wat we van Daft Punk gewoon zijn. Om te beginnen is er de tracklist: daar waar Daft Punk normaliter zelden tot nooit een nummer lanceert onder de vier minuten, vinden we op dit album slechts sporadisch een nummer dat de kaap van drie minuten overstijgt.

Behalve de lengte van de nummers klinkt ook de muzikale inhoud van de tracks weinig vertrouwd. De plaat wordt bijna volledig gedomineerd door blazers, strijkers of drums, nergens vinden we robotvocals, strakke beats of vette synthgrooves terug. Dé uitzondering op deze vaststelling is zonder twijfel 'Derezzed', waar we de typische Daft Punk-sound opnieuw herkennen, en haast naar adem moeten happen uit verontwaardiging dat déze track op déze plaat huist. Jammer dat het nummer nog geen twee minuten duurt, want naar onze mening kon een uitgebreide versie van 'Derezzed' wel eens de volwaardige opvolger van Grammy-winnaar 'Harder Better Faster Stronger (Alive 2007)' worden.

Voor pure old school Daft Punk elektronica ben je bij deze plaat aan het verkeerde adres, maar dat neemt niet weg dat dit album als soundtrack zeker gehoord mag worden. Zo brengt het orkestrale openingsnummer 'Ouverture' een sterke opbouwende grootsheid met zich mee, die na een dikke minuut uit zijn voegen barst en je direct bij je nekvel grijpt. Ook 'Arena', 'Rinzler' en 'The Game Has Changed' zijn tracks waarbij de heren hun epische sound weten op te bouwen naar een explosief hoogtepunt. Het duo weet perfect hoe ze elektronische klanken kunnen combineren met symfonische geluiden, zonder daarbij artificieel uit de hoek te komen.

Het zijn stuk voor stuk ongetwijfeld krachtige nummers, maar uiteindelijk brengen ze niets nieuws. En dat is uiteindelijk ook de grote conclusie die we moeten trekken als we het album in zijn geheel gaan zien. Zo goed als alle nummers komen duidelijk uit dezelfde poel die overloopt van elektronisch gestuurde symfonische geluiden. Hier en daar vinden we een uitschieter die afwijkt van de dreigende strijkkwartetten, zoals 'Derezzed' of 'Tron Legacy ( End Titles)', maar in grote lijnen lijkt de rest van de 22 nummers heel sterk op elkaar. De nummers worden door de Franse heren af en toe op een andere manier afgekruid, maar ze bevatten duidelijk dezelfde basisingrediënten. En aangezien verandering van spijs doet eten, krijgen we van deze plaat niet bepaald grote honger.

Hadden de heren 'TRON: Legacy' als nieuwe album uitgebracht, dan zou dit waarschijnlijk herinnerd worden als de flop van hun bestaan, maar als soundtrack van één van de meest gehypte films van het moment leveren ze wel een deftig geheel af. De epische plaat is dus best oké en de nummers brengen wellicht ook de ideale sfeer bij de nieuwe cultfilm, maar dat de plaat ons lichtjes onbevredigd achterlaat kunnen we niet ontkennen.

http://www.daftpunk.com/

Op 19/01/2011 komt "TRON: Legacy" uit in de Vlaamse zalen.

E-mailadres Afdrukken