Banner

The Radio Dept.

Clinging to A Scheme

5.0
Vincent Van Peer - 28 december 2010


Labrador, 2010

Op papier is The Radio Dept. een droomproject: door een sluier van zachte, kabbelende elektronica, brengen de Zweden dromerige Scandinavische pop die al eens doet denken aan The Tough Alliance en andere Sincerely Yours-adepten, maar die evengoed schatplichtig is aan de makers van bescheiden treurwilgenpop uit de jaren '80 en '90. Voor elke Concretes hoor je wel een Pulp, voor elke Saint Etienne een Pains of Being Pure At Heart, voor elke Eric Berglund een Orange Juice. Dat levert voor de helft een uitstekende popplaat op.

Niet dat die andere helft daarom slecht is - verre van - maar wij hebben onze melancholische pop (of melopop, zou dat al een woord zijn?) toch graag iets minder braaf, suikerig en beduusd dan pakweg 'This Time Around' of 'David'. Mooi. Ingetogen. Maar ook een tikkeltje saai, en dat is nóóit een goed teken. Toptracks als 'Heaven's on Fire' (tropische balearic zoals u die kent van Delorean), het zwalpende 'Never Follow Suit' of de afwisselend dromerige en glorieuze afsluiter 'You Stopped Making Sense' maken dan weer veel goed.

Je hoort dat The Radio Dept. een degelijke groep is en dat ze basically best goeie muziek maken, maar net als bij een andere minihype van dit jaar, The Morning Benders, zijn ze ergens ook een tikje gezichtsloos, en blijft 'Clinging To A Scheme' maar op zeldzame momenten (echt: 'Heaven's On Fire'!) plakken.

Uiteindelijk is dit een oké plaatje met (te) weinig cojones. De meeste nummers zijn nogal vrijblijvend, maar wij geloven wel in The Radio Dept. Totdat ze met een echte topplaat komen aanrukken, houden wij ons echter liever bezig met ceo en jj.

http://www.myspace.com/officialradiodept

E-mailadres Afdrukken
 
The Radio Dept.
Labrador / 2010


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST