Banner

Kashmere Hakim

The Hillsinger EP

7.0
Quincy Cloet - 20 oktober 2010


Eigen beheer, 2010

Een wonderbaarlijke eigenschap waar folkzangers van vroeger en nu over beschikken, is het vermogen om in een klein muzikaal universum toch een kosmopolitische boodschap uit te dragen. Het stereotiepe beeld van de rondtrekkende eenzaat die, geaccompagneerd door zijn gitaar stevige protestliederen zingt, is u wellicht bekend en gaat voor een stuk terug op die intrigerende paradox. De muziek van Kashmere Hakim roept ook dat beeld op: eenvoudige maar zielroerende gitaarsongs met een krachtige boodschap. Het hart bij deze artiesten zit altijd op de juiste plaats en de wijze waarop ze dat vertalen in hun muziek is een van de redenen waarom het schijnbaar weinig vernieuwende genre nog steeds zo populair is. 'The Hillsinger EP' toont dat aan in slechts zestien minuten.

Het korte album is schatplichtig aan zijn illustere voorgangers, maar slaat op inhoudelijk vlak nieuwe wegen in. Geen nostalgisch mijmeren over the good old days of een zichtbare kopie van oude folkmuzikanten, maar een samenhangend concept dat zijn eigen plaats inneemt in het eigentijdse muzieklandschap.

Hakim lijkt soms tegen zichzelf te praten tijdens het zingen maar dat maakt het voor de luisteraar extra aantrekkelijk om zijn boodschap te bevatten. Zijn stemgeluid onderscheidt zich van de middelmaat en is bijzonder genietbaar tijdens de melodielijnen met grote intervallen. De lyrics die zijn mond ontglippen, bezitten een heldere kracht die treffend eenvoud met humor combineren ("Don't hate me for a nutter"). Zo mijmert hij niet enkel over de gebeurtenissen in zijn eigen leven maar durft hij ook stelling te nemen in actuele thema's ('Foreign Worker').

De opening van 'Eastern Shore' lijkt schatplichtig aan 'Blowin' in the Wind' van Bob Dylan, maar gaat vervolgens een eigen richting uit. Los van de teksten overheerst een sterk gevoel van hoop en optimisme in het geluid van Kashmere Hakim. Zowel bij een optimistische bui of wanneer je het even wat moeilijker hebt, kan 'The Hillsinger EP' dienen als een trechter voor opwellende emoties.

Over het instrumentarium valt weinig bijzonders te vermelden: geen uitbundig gitaarspel of krachtige solo's. Het snaarinstrument dient louter als begeleiding en wordt soms vergezeld door een harmonica. Verder staat Kashmere Hakim er helemaal alleen voor. Die sobere omkadering heeft als gevolg dat de artiest veel beter uit de verf komt en het talent geleidelijk naar boven drijft. 'The Hillsinger' doorstaat de vuurproef met succes, al is het vooral uitkijken naar het eerste langspeelalbum.

Achter de heuvel licht een mooie vallei. 'The Hillsinger EP' nodigt uit om mee te stappen in het verhalenboek van Kashmere Hakim. Veelbelovend maar bovenal genietbaar.

http://www.myspace.com/kashmerehakim
http://kashmere.nl/
E-mailadres Afdrukken
 
Kashmere Hakim
Eigen beheer / 2010

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST