Banner

Raekwon

Only Built 4 Cuban Linx... Pt. 2

10.0
Laurens De Lombaert - 29 september 2009


1995 was een goed jaar voor de leden van de Wu-Tang Clan. Niet alleen kwam in het najaar 'Liquid Swords' van Gza uit, een paar maanden daarvoor al liet Chef Raekwon met 'Only Built 4 Cuban Linx...' zijn eerste soloalbum los op de mensheid. Het album sloeg in als een bom en lag samen met Jay-Z's 'Reasonable Doubt' mee aan de basis van een nieuw subgenre in de hiphop: de maffioso rap. Nu, veertien jaar en twee middelmatige soloalbums later, is hij er dan toch eindelijk: 'Only Built 4 Cuban Linx... Pt. 2'. Eindelijk, want vier jaar geleden al werd er over de opvolger gesproken en de releasedatum werd eindeloos uitgesteld, een irritante tic die meer regel dan uitzondering is geworden in het hiphopwereldje.

Na een eerste luisterbeurt denk je echter totaal niet meer aan de biljoenen keren dat het album dan toch niet op de zoveelste, zogezegde releasedatum uitkwam. 'OB4CL2' is namelijk niets minder dan een onvervalst meesterwerk. Letterlijk alles zit goed aan het album. Nochtans was de kans op teleurstelling héél groot. Of het nu gaat om film, boeken, muziek of welke mediavorm ook, het is slechts weinigen gegeven om met succes een minstens even goede opvolger te creëren voor een klassieker.

Bij Raekwon was de kans op teleurstelling zo mogelijk nog groter, aangezien zijn tweede en derde soloalbum, respectievelijk 'Immobilarity' ('99) en 'The Lex Diamond Story' ('03), magere beestjes waren in vergelijking met zijn eerste lp. Daar kwam dan nog bij dat de hemelse producercombinatie waarvan sprake was op 'OB4CL2', namelijk die van Rza en Dr. Dre, werd afgebroken. God zij dank dat er uiteindelijk toch nog 2 Dr. Dre tracks op het album zijn geraakt.

En tóch is het een geniaal album geworden. Raekwon is erin geslaagd ons terug te brengen naar dat hemelse jaar 1995. Van de productie over de raps tot de intro's die recht uit oude kung fu films (lijken te) komen: alles is old school en pur sang Wu-Tang. De sfeer die wordt gecreëerd op het album is zelden gehoord en is er één die enkel de Wu-Tang Clan kan voortbrengen.

De cd bespreken is quasi onbegonnen werk. Nagenoeg alle producers (Rza, J Dilla, Marley Marl, Allah Mathematics, The Alchemist, Scram Jones...) leveren hun beste beats en zowat elke track is een uitschieter, zonder dat aan de homogeniteit van het album wordt geraakt. Elke gastrapper (voornamelijk leden van de Wu-Tang Clan) doet duidelijk zijn uiterste best, en past zich aan aan de filmische stijl van het album in plaats van zelf de show te stelen.

En dan zwijgen we nog van dé ster van de cd, want de Chef himself is in ongewone doen, niemand komt ook maar in de buurt van Raekwon. Zijn visuele stijl van rappen en zijn ruwe stem nemen je mee naar andere werelden en naar andere tijden: van Martin Scorsese-achtige misdaadverhalen die plaatsvinden in donkere stegen in New-York, over Oosterse settings ergens in Shaolin, Staten Island, tot 'Cold World', dat spaghettiwestern mixt met misdaad.

Absolute uitschieters zijn het net genoemde 'Cold World', dat herinnert aan 'Rainy Dayz' uit de eerste 'Cuban Linx' en 'Ason Jones', geproducet door J Dilla en een wondermooie ode aan 'Ol' Dirty Bastard/Baby Jesus'. 'Catalina' is één van de twee Dr. Dre tracks, meer zelfs, we horen hier classic Dre in zijn post 'Chronic 2001'-periode: staccato beat met een heerlijke piano. Het beste wordt echter voor het laatste bewaard, want 'Mean Streets', 'Kiss The Ring' met zijn versnelde Elton John (!) sample en 'Walk With Me' zijn puur goud.

Nogmaals: dit is hiphop op zijn aller aller-allér-best: 'Only Built 4 Cuban Linx... Pt. 2' is geen losse verzameling van wisselvallige tracks, wel een samenhangend album met de ene uitschieter na de andere. "Kiss the ring, so salute, and toast to the best who done it".

Compliments to the Chef!

Raekwon speelt op zaterdag 10 oktober in de Petrol in Antwerpen.

www.myspace.com/raekwon
E-mailadres Afdrukken