Banner

The Handsome Family

Honey Moon

7.0
Kristof Gielen - 08 juni 2009


Koppels in de muziek: in het beste geval denkt u aan Johnny Cash en June Carter, in het slechtste geval aan het volledig uit zonnebankbruin en geblancheerde tanden opgetrokken duo Nicole en Hugo. Ook The Handsome Family is een gelukkig getrouwd koppel en maakt al 14 jaar lang goede tot uitstekende gothic country-platen. Voor hun jongste worp, 'Honey Moon', hoeft u deze keer echter geen plastieken overall aan te trekken: er vallen geen lijken, en ook alcoholmisbruik, waanzin en ongeluk zijn niet de hoofdthema's. Zijn Brett en Rennie Sparks soft geworden? Voor deze plaat wel. Ze vieren hun twintigste huwelijksverjaardag en in plaats van dat te vieren met rosbief met kroketten voor familie en vrienden, maakten ze een plaat.

The Handsome Family is niet het soort band dat met dat gegeven platitudes of clichés gaat opzoeken. Iets in de geest van 'She loves you, yeah yeah yeah' zal je bij hen dan ook niet snel tegenkomen. Rennie Sparks, die zoals altijd de lyrics voor haar rekening neemt, zoekt vooral naar liefde (en bijhorende metaforen) in de natuur: fladderende zwaluwen die de opwinding van de verliefdheid symboliseren ('Little Sparrows') of meikevers die de lente en de opleving van de passie aankondigen ('June Bugs'). De fauna en flora uit de landelijke omgeving sluit natuurlijk ook bijzonder goed aan bij hun op country en appalachian folk geschoeide stijl. Het tempo van de plaat is dat van de natuur, het ritme dat van een lome zondagmiddag in de zon. De brommende bariton van Brett Sparks is al even rustgevend.

Dat is dan ook meteen het grote pijnpunt van het album: het is allemaal wat te gezapig. De scherpe randjes die altijd in de teksten zaten, zijn er nu niet. De figuren aan de rand van de maatschappij die en masse aanwezig zijn op de andere albums van The Handsome Family, blijven op 'Honey Moon' in de kast. En zoals Paul Jambers al bewees zijn het net dit soort figuren die het publiek het interessantst vindt. De familie Sparks zoekt wel naar variatie, maar net zoals op de vorige albums kleuren ze nooit echt buiten de lijnen van hun genre. 'The Loneliness Of Magnets' illustreert dat: de lyrics zijn licht komisch en de leadgitaar is jazzy, maar al bij al blijft de variatie erg beperkt. Dat neemt echter niet weg dat The Handsome Family weer enkele erg mooie nummers heeft gemaakt: 'The Petrified Forest', 'Darling, My Darling' en 'The Winding Corn Maze' zijn mooie treurige slows, terwijl 'Wild Wood' een knappe traditionele countrysong is.

Brett en Rennie Sparks hebben al jaren geleden hun eigen stijl vastgelegd. Ook op deze plaat kleurt The Handsome Family niet buiten die muzikale lijnen, alleen hebben ze voor dit jubileumalbum hun gebruikelijke thematiek aangepast. 'Honey Moon' bevat eigenlijk geen enkel slecht nummer, maar het kippenvel dat sommige van hun gothic country-verhalen opwekt, is hier afwezig.

www.handsomefamily.com
www.myspace.com/thehandsomefamily

E-mailadres Afdrukken
 
The Handsome Family
Carrot Top / 2009

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST