Banner

Kerli

Love Is Dead

5.0
Tom De Moor - 04 mei 2009


Island, 2008

In tegenstelling tot voor een miljoen landgenoten, behoorden talentenjachten en zangwedstrijden nooit tot de uitverkoren televisiecultuur ten huize De Moor. Eens goed lachen, al dan niet met een blos van plaatsvervangende schaamte op de wangen, dat zeker en vast, maar genieten of meeleven? Dat nooit! Wanneer dus plots een onbekend zangeresje als Kerli Kõiv ons probeert te verleiden met een palmares waarop goud staat in Fizz Superstar (de Baltische Idool) en zilver in Eurolaul (de Estse Eurosong-preselecties), dan zijn wij niet zomaar bij voorbaat onder de indruk.

Van dat Idool- en Eurosongverleden is gelukkig niets te horen op 'Walking On Air', de eerste internationale single van Kerli. Deze onmogelijk voorspelbaar te noemen popsong lijkt door de gezochte infantiele accenten aanvankelijk wel met zichzelf te lachen, maar al snel glijdt de kindermobielsample over in triphop en in een hommage aan Björk. Het is amusant, het is catchy, maar het is ook meer dan dat. Is dit de intrigerende introductie tot een nieuwe creatieve, commerciële geest?

Kerli heeft niet meteen de meest volle stem, maar slaagt er toch in deze goed tot haar recht te laten komen in onderkoelde sferen. Ook wanneer ze op haar debuutplaat buiten de lijntjes kleurt, komt ze tot de beste resultaten. In de barokke titeltrack 'Love Is Dead' ontdoet ze niet alleen Evanescence van de zwarte make-up. Onderweg neemt ze ook nog een snuif Placebo en - alweer - Björk mee, want de aandachtige luisteraar zal in de strofen ongetwijfeld een zweem 'Army Of Me' herkennen.

Ook rond 'Bulletproof' hangt een donkere mist. Deze gothic popballade wisselt in zijn klaagzang een ingetogen uitrimpelende dreiging af met theatraal opgezwollen refreinen. Dit werken met contrasten zorgt er overigens voor dat nog meer songs niet verzinken in clichés. Zo maakt ook het spel tussen pastorale zweverigheid en glazige rock van afsluiter 'Fragile' een interessant wiegelied. Stuk voor stuk zijn dit alternatieve popnummers waar menig Stubru-luisteraar duimen en vingers zal bij aflikken.

Marketing is echter een vuil beest, en gezien haar achtergrond was het duidelijk dat Kerli's debuutalbum voornamelijk bedoeld is om de hitparades te bestormen. Voor het grootste deel is het album dan ook gevuld met complexloze pop, die bij momenten walgelijk goed en onweerstaanbaar klinkt. 'The Creationist' bijvoorbeeld, is een moordend aanstekelijk deuntje dat zijn positieve levensboodschap ('Life is my creation, is my creation. Imagination is my defence and I'll keep walking when skies are grey. Whatever happened, it's meant that way') uitdraagt als een 21e-eeuwse rattenvanger van Hamelen. En hoewel de lyrics bol van de clichés staan, toont Kõiv op 'Butterfly Cry' dat ze ook de klassieke orkestrale ballade aankan.

Een simpel rekensommetje leert ons dat 'Love Is Dead' nu al meer karaktervolle creaties telt dan de gemiddelde popplaat. Toch is de balans niet helemaal positief, want al het goede wordt voor een stuk overschaduwd door enkele beschamend slechte songs. Uit de opgejutte punkpop van 'I Want Nothing' valt nog een fikse dosis hersenloos amusement te puren, maar het blijft niet 'goed fout' gaan. Het ronduit stupide aftelrijmpje 'Creepshow' tovert uit een obscuur verleden B*Witched weer tot leven, niet meteen wat wij verstaan onder een geslaagde knipoog naar de nineties. En dan zijn er nog het clichématige 'Beautiful Day' en de pijnlijke reggaeflirt 'Up Up Up', twee ondingen die nauwelijks het niveau halen van een b-kantje van Natasha Bedingfield en aankomen als fletse slagen in het gezicht van wie het album aanschafte omwille van die avontuurlijke single...

Deze uitschuivers halen de flow uit een plaat die nochtans zoveel potentieel toont. Toch gunnen we Kerli het voordeel van de twijfel en klasseren we de bloopers nog als beginnersfoutjes. Een tweede plaat zal deze dame maken of kraken. De geruchten dat onder meer Tricky daar momenteel mee aan het prutsen is, maakt dat we voorlopig toch gokken op de eerste optie.

www.kerlimusic.com
www.myspace.com/kerlimusic

E-mailadres Afdrukken
 
Kerli
Island / 2008

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST