Banner

PJ Harvey & John Parish

A Woman A Man Walked By

7.0
Steven Vervaet - 13 april 2009
PJ Harvey heeft nooit een geheim gemaakt van de demonen die in haar hoofd huizen.'As soon as I'm left alone, the devil wanders into my soul', klonk het nog op 'White Chalk', haar vorige plaat. Waar Polly Jean zich op dat intimistische piano-album echter als een gewond dier liet verteren, bijt ze op 'A Woman A Man Walked By' bijwijlen van zich af als een schuimbekkende pitbull. Geen lotsberusting op deze plaat, maar een creatieve sturm und drang zoals we het lang niet meer hebben gehoord bij de zwartharige chanteuse/gitariste/songschrijfster. Enter John Parish: haar muzikale soulmate in wiens songs PJ Harvey evenveel van gedaante verandert als van sexy outfits op het podium. Het resultaat van hun nieuwe samenwerking is een erg gevarieerde, maar wat onevenwichtige dwarsdoorsnede van de muzikale schutkleuren die kameleon Harvey tijdens haar carrière al heeft aangenomen.

John Parish heeft bij elke release van PJ Harvey wel een vinger in de pap te brokken gehad, maar 's mans naam prijkt pas voor de tweede keer naast die van z'n muze. Op 'Dance Hall At Louse Point' uit 1996 nam de man al alle songs en instrumenten voor z'n rekening en ook op 'A Woman A Man Walked By' mocht Harvey zich beperken tot de vocals en de teksten. Het strakke korset van de songschrijverij even afwerpen heeft blijkbaar deugd gedaan want de Britse heeft zelden zo veelzijdig geklonken als op dit album. In de muzikale landschappen van Parish loopt ze nu eens on all fours te blaffen tegen noise brakende gitaren om dan weer gracieus door folkweides te schrijden. Nimf, bitch, engel of helleveeg: op deze plaat is PJ Harvey het allemaal!

Op 'White Chalk' klonk ze nog zo broos als sigarettenpapier, maar in de heerlijke opener 'Black Hearted Love' is de PJ van 'Stories From The City, Stories From The Sea' en 'Uh Uh Her' alvast terug. Met een stem zo rekbaar als latex baant ze zich melodieus smekend een weg door de stekelige popsong over de destructieve kantjes van de liefde. 'Sixteen, Fifteen, Fourteen' steekt de sinistere creepiness van 'Down By The Water' dan weer naar de kroon, enkel gewapend met stem en flarden folkgitaar. Straf! Om de verscheidenheid van het openingstrio te vervolmaken, overschrijdt PJ in de etherische elegie 'Leaving California' de grenzen van haar vocale mogelijkheden zoals ze dat op 'White Chalk' soms ook deed.

Helaas vergeet Parish in z'n streven naar verschillende geluidsschakeringen ook af en toe de song uit het hoofd. Toegegeven, het is behoorlijk opwindend om Harvey te horen keffen als een op de staart getrapte hond in de indiepunk van 'Pig Will Not', maar het blijft een niemendalletje dat de tracklist van 'Rid Of Me' nooit zou hebben gehaald. Behalve wat grillige ritmestructuren en een griezelige piano heeft ook 'A Woman A Man Walked By/The Crow Knows Where All The Little Children Go' weinig om het lijf, maar hey, als PJ Harvey 'I Want Your Fucking Ass' gromt, dan luisteren we!

Het is dus vooral tijdens de ingetogen momenten van deze plaat dat de verstandhouding tussen Parish en Harvey hoge toppen scheert. De existentiële verdoemenis die ze in de bovenliggende aderen van het uitgebeende 'April' injecteert, is ronduit magistraal en ook in 'Passionless, Pointless' verklankt ze met verve de ingehouden woede die Parish met de song uitdrukken wou. Het is echter in het ijle 'The Soldier' dat muziek en tekst elkaar het innigst omhelzen. Terwijl Harvey met een breekbaar falsetto over een emotioneel mijnenveld struint, weerklinken er trage pianoklanken alsof elke stap de laatste zou kunnen zijn.

Na 'White Chalk' was het gissen naar de krijtlijnen die PJ Harvey in de toekomst zou trekken, maar deze collaboratie met John Parish biedt alvast voldoende inspiratie voor een dozijn platen. 'A Man A Woman Walked By' lijkt dan ook meer op een soort labo waarin verschillende ideeën getest worden dan op een consistente plaat, maar niettemin bevat het album genoeg pareltjes om van een mooie aanvulling op het oeuvre van zowel Parish als Harvey te gewagen. En ook niet te vergeten: PJ blaft, ze blaft!
E-mailadres Afdrukken