Banner

Kawada

Shaving Your Beard On A Nice White Cloud

5.0
Carlo Lippens - 07 april 2008Voor ers van: Belgische rock en dEUS zonder de scherpe randjes

Dat het goed gaat met de Belgische muziekscene, is een understatement van jewelste. Nog nooit stonden zoveel Belgische artiesten in de hoogste regionen van diverse hitparades en dat je daar tegenwoordig minder exemplaren voor moet verkopen, is uiteraard een ander paar mouwen waar we nu echter geen woorden aan willen vuilmaken. Het wordt ondertussen drummen in de wachtzaal van de Belgische rockgoden, zeker nu Humo's Rock Rally nog maar net een paar nieuwe bands een paar stoelen in de juiste richting deed opschuiven. Wie daar ook al een tijdje zit te wachten op haar moment van glorie is Kawada, een band uit Brussel rond zanger/componist Joeri Cnapelinckx.

Onbekend, zegt u? Misschien kent u hen wel van hun gesmaakte bewerking van Raymonds 'Lied van de Zee', dat ze opnamen voor de compilatie-cd 'Jonge Helden'. Ze stonden ooit nog in het voorprogramma van de Ierse band The Frames en onlangs nog bij Pere Ubu in de Handelsbeurs. Vorig jaar kon de aandachtige surfer hun song 'Frozen Farms' zelfs gratis downloaden via de site van Pure Volume en de begeleidende clip mocht ook best gezien worden en is nog steeds in al zijn glorie te bewonderen op de MySpace-pagina van de groep. Deze song, die ook al op hun ep uit 2006 stond, is met recht en reden terug opgevist, want hij behoort tot het beste dat te vinden is op deze plaat. Het nummer mag dan al beginnen als een doordeweeks rustig poprockliedje, maar spat uiteindelijk toch heerlijk uiteen! We keken dan ook veelbelovend uit naar hun eerste volwaardige album.

Openingssong 'My Birthday isn't in June' doet wat denken aan een dEUS - voor wie graag referenties heeft - dat voor de gelegenheid even samenwerkt met Absynthe Minded. 'It Grows on You' klinkt aanvankelijk niet echt spraakmakend, maar door in de staart van de song de broodnodige punch te stoppen in de vorm van een memorabel en repetitief zinnetje, hijst de song zich toch nog uit de vergetelheid. De huidige single 'Creating a Bigger Boat' klinkt wat ons betreft eigenlijk wat te braaf en is dus ideaal luistervoer dat zijn weg naar de playlist van Radio 1 ondertussen al gevonden heeft, maar wij zouden weten wat een artiest als Tom Barman met deze song had aanvangen, want we krijgen het er niet echt warm van. 'Corrugated Board' wordt dan weer opgehangen aan een intrigerend strijkersmotiefje dat wat ons betreft gerust had mogen culmineren in een of andere explosieve apotheose. We zitten er immers nog altijd op te wachten.
Voor u gaat denken dat we niks écht goed vinden, vertellen we u toch graag dat 'Fake License' wel leuk is, want de hoempapa-fanfare die deze song binnenstapt willen we gerust bij ons thuis inviteren om ons volgende feestje op gang te trekken.

Op basis van dit werkstuk zal Kawada toch nog even op de gang moeten wachten vooraleer ze hun echte doorbraak zullen mogen beleven, want daarvoor is de concurrentie is ons Belgenland toch iets te sterk. Alhoewel we op dit album geen enkel echt fout nummer hoorden, kunnen we ons toch niet van de indruk ontdoen dat er soms meer inzat: een beter arrangement, wat meer weerhaakjes. Nu laat hun muziek ons toch eerder wat koud. Dat deze band veel overtuigender is op een podium, willen we best aannemen, maar we vinden het dan toch spijtig dat het live-vuur niet op deze plaat is terechtgekomen. De leraar in ons schrijft dan ook in zijn mooiste schoonschrift op dit rapport: 'We hebben de indruk dat Kawada tot meer in staat is dan wat hij hier laat zien/horen'.

http://www.myspace.com/kawadamusic

E-mailadres Afdrukken
 
Kawada

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST