Banner

Daft Punk

Alive 2007

8.0
Max Dedulle - 20 december 2007

Virgin, 2007

De affiche van I Love Techno 2007 sprak na het afzeggen van monument Underworld dan wel wat minder tot de verbeelding dan de organisatoren hadden gehoopt, maar dankzij jonge, hippe acts als Simian Mobile Disco en Digitalism viel er toch nog heel wat te beleven in Flanders Expo. Puristen vinden dat ze even goed thuishoren op een techno-event als Jo Vally op Graspop, maar niemand kan er om heen dat er de laatste twaalf maanden heel wat te beleven viel op electro-gebied. Live moeten ze, van Justice tot Superdiscount, echter allemaal hun meerdere erkennen in de French house-grootvaders van Daft Punk. Wie vorig jaar op Pukkelpop het Belgische luik van de spectaculaire Alive 2006-tournee zag, raakt er naar verluidt nog steeds niet over uitgepraat. Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo draaiden vanuit een gigantische piramide, en hadden daarnaast een lichtshow meegebracht die deed denken aan gouden Pink Floyd-tijden.

Gezien hun liefde voor het visuele (herinner u de fantastische clipjes van 'Da Funk' en 'Around the World', geregisseerd door de jonge Michel 'Eternal Sunshine' Gondry) was een mooie concertfilm een logische - en lucratieve - volgende stap geweest. Bangalter is echter van mening dat de ruwe, korrelige fan-made YouTube-filmpjes veel meer impact hebben dan een gladde dvd-productie, en zo komt het dat Daft Punk-fans enkel een ouderwetse live-cd onder hun kerstboom zullen aantreffen. Maar wat voor een!

De in hometown Parijs opgenomen set begint met een meer dan twee minuten durende intro, die fantastisch de spanning opbouwt. Wanneer 'Robot Rock' dan uiteindelijk in alle hevigheid losbarst, krijgt het Franse publiek hoorbaar een collectief orgasme. Het gaat naadloos over in 'Oh Yeah' en 'Touch It', en na het pompende 'Technologic' wisten wij eigenlijk al genoeg: dit is méér dan zomaar een 'best of' met applaus toegevoegd. Dit is een achtbaanrit voor je oren.

Het tweeluik 'Too Long / Steam Machine' vormt even een rustpunt. Broodnodig, want enkel gedopeerde bollenpakkers houden dit tempo meer dan een uur vol. Meteen daarna komt echter het hoogtepunt van de set: 'Around the World' fantastisch gemixt met 'Harder Better Faster Stronger'. Het ideale middel om die verschrikkelijke Kanye West-verkrachting weg te spoelen wat ons betreft, en los daarvan gewoon een blij weerzien met deze twee klassiekers. Het doet wat denken aan Love, die Beatles-mashup van een jaar geleden: ook daar zorgde de confrontatie van twee nummers bij momenten voor vuurwerk op momenten waar je het nooit had vermoed. Vooral nummers van op Human After All, de zwakkere laatste plaat, komen in een live-behandeling helemaal tot hun recht.

Na 'One More Time' en 'Aerodynamic' (die gitaarsolo blíjft even fris als zes jaar geleden) zet Daft Punk alle kanonnen in stelling voor het eindoffensief. 'The Prime Time Of Your Life' wordt geboost door 'The Brainwasher' én wat 'Rolling & Scratchin'', zonder dat het geheel overdadig aandoet. Het blijft op elk moment heel dansbaar, iets wat volgelingen als Digitalism al eens uit het oog durven verliezen. Aan het obligate 'Da Funk' valt weinig af te dingen noch te verbeteren, en het is 'Superheroes' dat de reguliere set mag afsluiten. Een beetje een anticlimax en het is vreemd dat voor zo'n 'vluchtig' nummer werd gekozen, maar de bisronde, met onder meer 'Music Sounds Better With You' van Stardust (een zijproject van Bangalter) en een reprise van 'One More Time' maakt veel goed.

Het is jammer dat Daft Punk de laatste jaren zo spaarzaam is met tourdata, maar dit draagt ook bij aan het enigma dat al sinds het prille begin rond de twee Parijzenaars zweeft. Het is een keuze als een ander, maar met deze ronduit fantastische plaat hebben fans alvast een prachtig souvenir aan de meest legendarische live-act van de laatste jaren in het genre. 'Alive 2007' slaagt erin om de sfeer van hossende, heerlijk naar zweet, bier en frieten geurende festivalweides over te brengen, en die te combineren met een akelig perfecte rit langsheen alle hoogtepunten uit de carrière van Bangalter en de Homem-Christo. Vanavond is Daft Punk playing at your house!

E-mailadres Afdrukken