Banner

Handsome Furs

Plague Park

8.0
Steven Vervaet - 23 november 2007


Sub Pop, 2007

"And what we had don't mean a thing/and what we had is already gone"
. Welkom in het cynische plaagpark van Handsome Furs aka het leven. Nergens valt rust te vinden, want in de stad heerst hedonistische oppervlakkigheid terwijl de oorverdovende stilte van het platteland gefundenes Fressen is voor de demonen achter de ogen. U heeft al door dat de wereld van dit Canadese duo niet ontsproten is aan het brein van Gert Verhulst en Hans Bourlon. In plaats van roetsjbanen met Studio 100-logo's scheppen Dan Boeckner en zijn levensgezellin Alexei Perry onzekere, bekraste popparels die vanonder het slijk met hun vage schittering enkel de meest oplettende zwijnen zullen opvallen. Wanneer een koppel de handen of andere lichaamsdelen in elkaar slaat, levert het meestal een huilende vleesbal op, maar dit keer worden we getrakteerd op weemoedig indiepop-minimalisme met een rudimentaire elektronica-injectie die zich als een teek vastzet in de buis van Eustachius.

Zonder zijn makkers van Wolf Parade sculpteert Boeckner geen hoekige brokken indierock-vitaliteit, maar met zijn vriendin Alexei Perry maakt hij evenzeer indruk. De twee hebben een ironische bandnaam gekozen voor hun project, want bij Handsome Furs wordt het bont van de songs gestroopt om Körperwelten-pop te scheppen, maar dan zonder de lugubere connotatie. Slechts met enkele strategisch geplaatste beats, synth- en gitaarflarden en vocale melodieën tekent Handsome Furs een surreëel, melancholisch landschap dat met minimale middelen meer bereikt dan het oeverloze, virtuoze geëmmer van wankers als Billy Corgan. Opener 'What We Had' klinkt nog als Wolf Parade met een indietronica-fixatie, maar vanaf 'Hearts Of Iron' krijgt het aparte universum van Handsome Furs echt vorm. De knetterende noise komt de stem van Boeckner aan de lippen en terwijl synths beginnen te smeulen, probeert hij zich met een repetitief gitaarakkoord uit de emotionele chaos te redden.

Vanaf 'Handsome Furs Hate This City' treedt de ware protagonist van deze plaat naar voor, namelijk de drumcomputer. De kurkdroge beats en rafelige elektronische effecten gidsen ons door 'Plague Park'. Ze begeleiden ons naar de post-urbane hel waar het leven lang en leeg is om de luisteraar tijdens het bloedmooie 'Snakes On The Ladder' weer naar boven te laten klimmen. De drumcomputer is een grote boei waaraan de luisteraar zich vastklampt om niet te verdrinken in de woelige zee van weemoed van de eerste plaathelft. In tegenstelling tot de snedige vocale marsen bij Wolf Parade waarin Boeckner zonder omkijken op z'n doel afgaat, absorbeert de man nu de wereld rond zich en zijn zangpartijen vertonen de barstjes die existentiële reflectie nu eenmaal met zich meebrengt.

Gelukkig vormen de elektronische texturen van 'Can Not Get Started' net op tijd de brug naar een enthousiaster, hoopvoller tweede deel en vallen we samen met de Furs niet ten prooi aan miserabilisme. Zo staat het uitroepingsteken van 'Sing ! Captain' er niet zomaar, want na een kalm begin slaan de synths op hol en maant Boeckner de luisteraar aan om mee te scanderen. Het voortdenderende keyboardmotiefje van 'Dead + Rural' doet daarna aan foute synthpop van de jaren tachtig denken waarin een kapotte gitaarlick zich staande probeert te houden. Afsluiten doen Handsome Furs echter met 'In The Radio's Hot Sun', waarin de synths dan toch gesmolten zijn en alle ruimte laten aan de hyperemotionele stem van Boeckner, ondersteund door spaarzame akoestische gitaarklanken.

'Plague Park' is een in eerste instantie onopvallend album dat echter per luisterbeurt aan kracht en schoonheid wint. De gebroken melancholie van stem, synth en gitaar heeft geen instant-effect, maar bekruipt de luisteraar als een miljoenenleger pantoffeldiertjes, onmerkbaar maar onontkoombaar. Er bestaat leven naast Wolf Parade en samen met Alexei Perry vult Boeckner het op indrukwekkende wijze in. Een trip door het plaagpark van Handsome Furs zal weinigen onberoerd laten.

E-mailadres Afdrukken
 
Handsome Furs

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST