Banner

Kapitein Winokio

Kapitein Winokio is beestig

Marc Goossens - 22 september 2006


Het stond deze week nog in de krant: de Vlaamse kinderen en jongeren klagen te weinig. Ze mogen het hier dan een pak beter hebben dan hun leeftijdsgenoten in grote delen van de wereld, te vaak worden ze nog gezien als een soort minivolwassenen die zo snel mogelijk moeten opgevoed worden tot onopvallende, volgzame burgers.
Wist u evenwel dat de meerderheid van die ondeugende wezentjes schijnt te beschikken over zoiets als een eigen mening en een eigen smaak? Naar verluidt - we hebben het natuurlijk maar van horen zeggen - zijn er zelfs kinderen die stilaan hun buik vol krijgen van alle Studio 100-artikelen die ze meer dan hen lief is over zich uitgestort krijgen. Beeld u de radeloosheid maar eens in van hun ouders, wanneer Jefke na de zevenendertigste cd plots zijn neus ophaalt voor Samson & Gert, Jeroentje blèrend wegvlucht van zijn nieuwe Plop-sloffen of Deborah haar K3-brooddoos op school 'kwijtspeelt'?

Hebben wij iets tegen Studio 100? Geenszins, want zij maakten al menig kind gelukkig en wie zijn wij om daar iets tegen te hebben? Maar er zijn alternatieven, meer dan u denkt! En ze verkopen nog ook! Zoon- of dochterlief zal dus heus niet als een geïsoleerd, onaangepast geval door het leven moeten wanneer u hem of haar voor de verandering eens een cd cadeau doet van Kapitein Winokio. De kans is zelfs groot dat u het zelf ook nog tof vindt, want in ons land, waar de eenheidsworst van Studio 100 al een tijd de norm is, zijn de drie Kapitein Winokio-cd's haute cuisine.

De muzikale Don Quichote die als Kapitein Winokio de strijd aangaat met de windmakers heet in het echt Winok Seresia, en is bij de 'grote mensen' wellicht ook bekend van het Antwerpse collectief Wawadadakwa. Eerder bracht hij al de kinderplaten 'Kapitein Winokio zag één beer' en 'Kapitein Winokio zag twee beren' uit. Samen met Peter Revalk (zie Wizards of Ooze) stort hij zich deze keer niet op Vlaamse kinderklassiekers, maar op de Axenroos, een concept uit het onderwijs waarbij men tracht de sociale vaardigheden tussen kinderen onderling te bevorderen. Dat gebeurt aan de hand van tien dieren, die elk zo hun eigen karakter hebben. Het is helemaal niet de bedoeling de kinderen bij conflictsituaties onder te verdelen in duiven en haviken, maar dat ze bij zichzelf de typische trekken van de tien dieren leren ontdekken en gebruiken in hun omgang met andere kinderen en volwassenen. De tien zijn de fiere pauw, de complimentjes rondstrooiende wasbeer, de zorgzame bever, de gedweeë kameel, de teruggetrokken schildpad, de steenbok die tegen alles 'nee' zegt, de genietende poes, de wijze, geduldige uil, de dominante leeuw en de rechtvaardige havik.

Op 'Kapitein Winokio is beestig' worden de tien dieren van de Axenroos voorgesteld aan de hand van een aanstekelijk, bij hun specifieke karaktertrekken passend deuntje. Maar ook de teksten zijn erg leuk: geen vergezocht of geforceerde, maar zinnige en tegelijk aantrekkelijke rijmelarijen voor kinderen. In meer dan één opzicht is dit plaatje dan ook even divers en kleurrijk als de bonte beestenboel die wordt opgevoerd. Er staan jazzy liedjes op, reggae, een Drs. P-achtige kermiswals, een streep spannende tekenfilmmuziek, bossanova, pop, cabaret en niet te vergeten, de Iggy Pop-incarnatie van de havik. En dat allemaal met echte muzikanten, van vlees en bloed!

Leuk voor de kids, denkt u, maar niet voor mij? Misschien ligt het wel aan onze dementia praecox, maar wìj hebben ons hier echt mee geamuseerd, dus waarom u niet? Kapitein Winokio is beestig én geestig, voor jong én oud!
E-mailadres Afdrukken
 
Kapitein Winokio
Haiku Records / http://www.kapiteinwinokio.be / 2006
www.kapiteinwinokio.be


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST