Banner

Luke Haines

Luke Haines is dead

Xavier-Pascal de Baerdemaecker d'Overyse - 24 april 2006


'In Londen is singer-songwriter Luke Haines overleden. Hij was 39. Het was de buurvrouw van Haines die alarm sloeg. "Ik vond het al zo vreemd dat ik sinds zijn laatste geflopte single niks meer van hem had gehoord," verklaarde Lucrecia D., "en toen het in het trappenhuis zo raar begon te ruiken dacht ik: oh, my God, Luke Haines is dead!" Over de precieze omstandigheden van het overlijden tast men nog in het duister, al zou kwaad opzet niet uitgesloten zijn. Haines begon zijn carrière op de middelbare school met The Servants, maar werd later vooral bekend als de frontman van The Auteurs, Baader Meinhof en Black Box Recorder. Hij bracht ook werk uit onder zijn eigen naam.'

Tja, een mens moet er soms wat voor doen om (weer) wat aandacht te krijgen. Natuurlijk is Luke Haines niet dood, want dode artiesten worden meestal bedacht met compilaties die titels meekrijgen als '... is Still Alive' of '... Will Never Die'. Het probleem van Haines is dat hij zich het afgelopen decennium vooral doodgezwégen voelt door pers en publiek. Terecht voelt hij zich wat over het hoofd gezien, want wij hebben een donkerbruin vermoeden dat de Britse pers - experts in het zwartwit-denken - het vooral moeilijk heeft met de veelzijdigheid van de 39-jarige zanger-gitaristpianist, die ooit werd bestempeld als de opvolger van Ray Davies, Elvis Costello en Morrissey. Al moet hier wel bij vermeld worden dat het een ex-NME-reporter, Paul Morley (zie ook het ZTT-label en zijn eigen band Infantjoy), die hier voor de hoesnota's zorgde.

Luke Haines is nu bijna twintig jaar actief in de muziek. In de tweede helft van de jaren '80 brengt hij met The Servants twee elpees uit die hij nauwelijks aan de straatstenen kwijt kan; pas wanneer hij met (toenmalige vriendin) Alice Readman The Auteurs uit de grond stampt, gaat de bal aan het rollen. The Auteurs brengen uitstekende tot prachtige platen uit als 'New Wave' ('93), 'Now I'm a Cowboy' en vooral 'After Murder Park' ('95) en 'How I Learned to Love the Bootboys' ('99). Willens nillens wordt de band dan ook beschouwd als één van de eerste exponenten van een stroming die later de geschiedenis zal ingaan als Britpop. Maar Haines walgt van het hokjesdenken van de muziekpers, en medio jaren '90 laat hij DJ µ-Ziq los op zijn songcataloog. Met Baader Meinhof brengt hij een meer op funk gerichte, titelloze cd uit.
Na 'How I Learned to Love the Bootboys' doekt Haines The Auteurs op en start hij samen met ex-Jesus and Mary Chain-lid John Moore en Sarah Nixey de band Black Box Recorder, waarmee hij probeert aan te pikken bij triphop en het oudere werk van Air. Na twee albums en een compilatie met B-kantjes brengt hij als Luke Haines 'The Oliver Twist Manifesto' en de soundtrack voor de film 'Christie Malry's Own Double Entry' uit. The Auteurs krijgen met 'Das Capital' een soort 'Best Of', maar Haines zou Haines niet geweest zijn als ook hier niks bijzonders mee was: de nummers werden allemaal gearrangeerd voor en uitgevoerd door een klassiek orkest. (Vandaar dus allicht de vermelding 'classic tracks' op de hoes.)

Deze driedubbelaar verscheen vorig jaar al, maar dat mag ons niet tegenhouden het er vandaag alsnog over te hebben. Het overgrote deel van 'Luke Haines is Dead' dateert van de periode van The Auteurs: singles die allang onvindbaar zijn geworden (of promo's die zelfs nooit in de handel verkrijgbaar waren), B-kantjes, sessies voor de BBC, alternatieve versies van albumtracks, orkestuitvoeringen uit 'Das Capital' en afleggertjes maken ongeveer uit van de collectie. De 'terrorist funk' van Baader Meinhof is goed voor vijf tracks en uit Haines' soloplaten werden zeven songs weerhouden.

Alweer geen echte, reguliere verzamelplaat dus met het beste of het bekendste van de man, maar wel een uitgebreid en eigenzinnig (maar onvolledig) overzicht in drieënzestig songs van 's mans muzikale verleden. Jammer genoeg staat er niks op van Black Box Recorder of van de remixplaat van DJ µ-Ziq. Dit heeft als gevolg dat het geheel verre van gevarieerd is. In plaats van de hele compilatie in één ruk uit te zitten, raden we u dan ook aan om plaatje per plaatje, one step at a time, kennis te maken met de Engelser dan Engelse Luke Haines.
E-mailadres Afdrukken
 
Luke Haines
Hut / 2005

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST