Banner

Katatonia

The Great Cold Distance

9.0
Tom Hamelrijckx - 21 maart 2006


Allesbehalve koud Tot voor kort was er in de platencollectie van ondergetekende geen enkele plaat van Katatonia terug te vinden. Voor menig metalliefhebber zal dat als een regelrechte schande in de oren klinken. Gelukkig komt Katatonia met 'The Great Cold' Distance nét op tijd om mijn credibiliteit niet finaal de dieperik in te jagen ...

Het uit Scandinavië afkomstige Katatonia heeft reeds een rijke geschiedenis achter de kiezen: de oorsprong van de band moet in het Zweedse Stockholm van begin jaren '90 gezocht worden. In den beginne speelden ze een - gezien de periode voor de hand liggende - combinatie van doom - en death metal. Nadat de bandleden medio jaren '90 afscheid hadden genomen van hun ridicule pseudoniemen (o.a. Lord Seth en Blackheim) en drummer Jonas Renkse tot zanger werd gepromoveerd, begon de groep een alsmaar muzikalere koers te varen. Niet alleen het brute geweld, dat de beginjaren van Katatonia zo typeerde, kon grotendeels beschikken, ook de grunts werden serieus ingeperkt, mede doordat Renkse niet als 's werelds ruigste vocalist geboekstaafd staat. Het summum van muzikaliteit werd in 2001 bereikt, toen de band het bijna poppy 'Last Fair Deal Gone Down' op de mensheid losliet. Dat Katatonia binnen de metalscene het nodige respect geniet, bewijst de aanwezigheid van Opeth oppergod Mikael Akerfeldt op zowel 'Brave Murder Day' als 'Sounds Of Decay'. Na het reeds eerder vernoemde 'Last Fair Deal Gone Down' achtte Katatonia de tijd echter rijp om weer een vleugje agressiviteit in zijn sound toe te laten om zo een deel van de oudgediende fans, die ondertussen allang hadden afgehaakt, terug te winnen. Het resultaat daarvan was 'Viva Emptiness', een plaat die de geschiedenis zal ingaan als de beste Katatonia ooit.

Met 'The Great Cold Distance' hebben Renkse en zijn treurwilgen alvast geen nieuwe horizonten opgezocht. Waarom zouden ze ook: 'Viva Emptiness' was een regelrecht schot in de roos, waardoor de band logischerwijs besloot de huidige succesformule verder te perfectioneren en tegelijkertijd toch een herhalingsoefening trachtte te vermijden. De eerste noten van' The Great Cold Distance' klinken alvast veelbelovend: 'Leaders' is een prachtig gecomponeerd nummer dat de vocale talenten van Renkse extra in de verf zet. Samen met de aanzwellende gitaarmuur wordt 's mans strot alsmaar ruiger om uiteindelijk, terwijl de band in pure Meshuggahstijl tekeer gaat, in één langgerekte schreeuw uit te monden. In één woord: subliem! Ook 'Consternation', dat in de dubbele basdrums baadt, 'Increase' en 'July' getuigen van hetzelfde vakmanschap. Slechts twee nummers op 'The Great Cold Distance' lijken uit puur commercieel oogpunt geschreven te zijn: zo klinkt 'Deliberation' iets te gladjes en ligt de meebrulfactor van 'My Twin', de eerste single, ondanks het ongelofelijk catchy refrein, net dat tikkeltje te hoog.

Zelfs mét twee kleine minpuntjes in het achterhoofd slaagt Katatonia er met 'The Great Cold Distance' probleemloos in om indruk te maken. Meer nog: uw nederige dienaar zal zich tijdens een volgend bezoek aan zijn favoriete platenboer serieus moeten inhouden om niet met hun volledige oeuvre buiten te stappen! Ik ben een fan!
E-mailadres Afdrukken
 
Katatonia

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST