Banner

Kaiser Chiefs

Employment

7.0
Hendrik Delnat - 27 maart 2005


Het regent de laatste tijd beloftevolle indiegroepjes. Vorig jaar kregen we de Futureheads en natuurlijk Franz Ferdinand en nog niet zo lang geleden mochten we het heerlijke debuut van Bloc Party in onze cd-speler ploffen. Nu staan de Kaiser Chiefs klaar om de wereld te veroveren met hun eerste boreling. Natuurlijk hebben wij met deze indie-overkill geen problemen, want de kwaliteit blijft nog steeds op een zeer degelijk niveau. Toch beginnen de eerste tekenen van slijtage op te duiken, vooral op het debuut van Kasabian eind vorig jaar, een groep die zichzelf profileerde als waren het de redders van de rock 'n roll. Toen de bevestiging moest volgen, bleek hun ego groter dan het aantal goede songs. Op 'Employment' van de Kaiser Chiefs merken we gelukkig niets van die bloedarmoede. Dit Brits vijftal (jawel hoor, alwéér uit Groot-Brittannië) maakt muziek met een behoorlijk hoge entertainmentwaarde, wat voor een leuke afwisseling zorgt. Meer dan eens krijgen we flashbacks naar het vroege geluid van Blur, deels doordat 'Parklife'-producer Stephen Street ook hier van de partij is.

De indruk die 'Employment' het meeste geeft, is dat Kaiser Chiefs vooral een singlesgroep is. Het beste voorbeeld daarvan is natuurlijk 'Oh My God', een liedje dat wat mij betreft nu reeds mag meedingen naar de titel van 'single van het jaar'. Een song die bovenal een toonbeeld is van less is more, met een refrein dat nog een hele tijd door je hoofd blijft spoken. Er moeten nogal wat onderlinge discussies aan de keuze van de singles vooraf gegaan zijn, want naast 'Oh My God' bevat deze cd nog enkele - even sterke - nummers die schreeuwen om aandacht. 'I Predict A Riot' was, nog voor 'Oh My God', een bijzonder catchy visitekaartje. Opener 'Everyday I Love You Less And Less' is even scherp als de titel doet vermoeden, 'Na Na Na Na Naa' is plezier in een song gegoten, ondanks dat het over een gebroken relatie gaat. Samen met 'Modern Day' zijn deze nummers al reden genoeg om de plaat op z'n minst eenmaal te beluisteren. Het is misschien wel onvermijdelijk dat al dat enthousiasme naar het einde van de plaat toe vermoeiend wordt, ondanks de rustigere nummers. De sterke start wordt dan ook een heel klein beetje overschaduwd door de iets mindere tweede helft.

Veel diepgang moet er op 'Emploment' niet gezocht worden, maar wij geven daar in ieder geval geen bal om: de nadruk op deze plaat ligt vooral op het entertainment. Ook het feit dat de Chiefs de Britpopgeschiedenis plunderen, mag met de mantel der liefde bedekt worden, want dat doen ze toch allemaal? Focus liever op de kwaliteiten, want die zijn talrijk: Kaiser Chiefs is vooral een groep waar iedereen even belangrijk is, wat een organisch geluid oplevert. Het plezier spat van de nummers af, zélfs wanneer de toon wat grimmiger is, iets wat van veel andere groepen niet gezegd kan worden. Maar het belangrijkste: deze groep heeft de gave nummers te schrijven die steengoed in elkaar zitten.

De houdbaarheidsdatum van deze plaat ligt nog niet helemaal vast, dus het kan nog alle kanten uit. Iets voor op Pukkelpop?
E-mailadres Afdrukken