Banner

R.E.M.

Around the Sun

7.0
Markus Niementhaler - 01 december 2004


Om met de deur in huis te vallen: is het met de laatste R.E.M. echt zo slecht gesteld als sommige media ons willen doen geloven? Is het zo dat er op 'Around the Sun' behalve single 'Leaving New York' alleen maar rommel en opvulsel staat? Dat deze plaat bloedeloos, gevoelloos en geroutineerd klinkt? Het antwoord is nee. De band uit Athens, Georgia heeft in haar bestaan nog nooit een echt schabouwelijke plaat afgeleverd en dat deden ze ook niet met 'Around the Sun'.
Akkoord, wanneer we appelen met citroenen gaan vergelijken, dan moeten we inderdaad stellen dat U2 het er met How To Dismantle An Atomic Bomb iets beter heeft vanaf gebracht, toch staan er op de dertiende studioplaat van R.E.M. enkele prachtsongs die het verdienen gekoesterd te worden. Als je de hele plaat een paar keer in haar geheel beluistert, dan hoor je meteen dat de groep op compositorisch vlak en qua groepsgeluid weinig risico's heeft genomen. Is dat een schande? Bwa nee, er zijn heel wat mensen die uit gewoonte ook veel liever steeds naar hetzelfde restaurant gaan omdat ze hun steak béarnaise op steeds dezelfde wijze willen opgediend krijgen. Avontuurlijk is het natuurlijk niet, en dat geldt ook voor 'Around the Sun'. Een hele trits knappe tot uitstekende songs, dat wel, maar geen plaat voor de eeuwigheid.
Persoonlijk ben ik als 'die hard' fan afgehaakt na 'Document'. Daarna heb ik nog steeds elke nieuwe R.E.M.-plaat in huis gehaald en genoten van giganten als 'Out of Time' en 'Automatic for the People' en van brokken 'Up', 'Monster', Reveal' en 'New Adventures in Hi-Fi'. Het is misschien doordat een nieuwe R.E.M.-release voor mij geen kwestie van leven en dood meer is, dat ik me milder uitdruk over deze plaat dan het gros van de (Amerikaanse) vakpers. Wanneer je elk jaar weer een nieuwe 'Automatic…' verwacht, dan kan je natuurlijk alleen maar teleurgesteld raken.
De uitmuntende single (laten we het daar over eens zijn) 'Leaving New York' mag de plaat openen, gevolgd door het knappe 'Electron Blue', dat aanvankelijk relaxed ronddobbert op een spaarzame drumcomputer maar al gauw wordt opengereten door de meeslepende zanglijn van Michael Stipe. 'The Outsiders' (met A Tribe Called Quest-rapper Q-Tip) en 'Make it All Okay' zijn inderdaad niet meteen de meest beklijvende R.E.M.-songs. De groep herpakt zich echter meteen met anti-Bush-song 'Final Straw', wél een dijk van een track, waarin Peter Buck zijn rinkelende Rickenbacker ruilt voor zijn akoestische gitaar en Stipe - geruggensteund door donkere orgeltonen - zijn gal kan spuwen.
Het mooie 'I Wanted to Be Wrong' had dan weer perfect op 'Automatic for the People' gekund. Het uptempo 'Wanderlust' klinkt een beetje te veel als een gratuit, carnavalesk deuntje; de song heeft dan ook de pech vlak voor een andere kanjer te staan, het prachtige - weer van een schitterende zanglijn voorziene - 'Boy in the Well' (nog één om in te kaderen). Acht nummers ver zitten we, en nog steeds begrijpen we niet waarom we deze 'Around the Sun' bij het restafval moeten deponeren. Moeten de echte stinkers nog komen?
'Aftermath', 'High Speed Train' en 'The Worst Joke Ever' zijn knappe (niks meer, niks minder) genuine R.E.M.-songs, maar nog steeds niet van die aard om Stipe, Buck en Mills naar een strafkamp te sturen of naar Fontys Rockacademie in Tilburg. Als er één song opstaat die we niet meteen beschouwen als een verrijking voor het respectabele oeuvre van de band, dan is het wel 'The Ascent of Man', waarin de vocale uithalen van Stipe ons regelrecht de gordijnen injagen. Gelukkig wordt alles weer goed gemaakt met de titeltrack, die de plaat mag afsluiten. Ook hier weer niks nieuws under the sun, maar wel een knap gearrangeerde song (met iets als een spanningsboog, zowaar), waarin de groep in minder dan vijf minuten tijd een korte samenvatting probeert te geven van wat zij allemaal kan.
Conclusie: de avontuurlijke muziekfan zal deze R.E.M. waarschijnlijk niks vinden; de fans kunnen we daarentegen geruststellen: geen spectaculaire veranderingen, maar gewoon een stuk of acht (als we goed gezind zijn vinden we ook 'Wanderlust' wel te pruimen) uitstekende songs. Geen enkele reden tot paniek, met andere woorden…
E-mailadres Afdrukken
 
R.E.M.

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST