Banner

Kelpe

Sea Inside Body

8.0
Markus Niementhaler - 14 november 2004

Boards of Canada… Het was ooit gewoon de naam van een Schots duo dat baanbrekende elektronische muziek maakte. Vandaag is het meer dan dat: Boards of Canada is een begrip, een stijlkenmerk zelfs wanneer gevraagd wordt de sound van een nieuwe elektronica-act te omschrijven. Maar, zoals dat zo dikwijls gaat met vergelijkingen: er gaat niks boven het origineel. Ooit was er Coca Cola, velen hebben vervolgens een slag geslagen naar wat er in het geheime recept van deze frisdrank zit, maar tot op heden is er nog niemand in geslaagd de smaak van "the original" te evenaren.
We vinden het dan ook ethisch niet verantwoord om telkens wanneer er een nieuw neusje opduikt aan het venster van de elektronische muziek, die act te bombarderen tot de nieuwe Boards of Canada. We zijn ondertussen de tel kwijt geraakt, maar met deze 'Sea Inside Body' van Kelpe zitten we ongeveer aan de zevenendertigste release dit jaar die wordt omschreven als "het beste album dat Boards of Canada niét maakte"…
Ongeveer een jaar geleden bracht Kel McKeown een e.p. uit, 'The People Are Trying to Sleep', een verzameling knappe tracks vol stuiterende beats, magische melodietjes en knetterende bliepjes en piepjes. Het geheel werd inderdaad omschreven als "warme elektronica" en de link naar Boards of Canada was dan ook gauw gelegd.
Ook wanneer u naar 'Sea Inside Body' luistert, is het moeilijk daarbij niét te denken aan de platen van Michael Sandison en Marcus 'Eion' Es. Andere naam uit de zogenaamde intelligent techno die ongetwijfeld zal voorbijdrijven is die van het Londense duo Plaid en van Four Tet. Toch mogen we Kelpe zeker geen schaamteloze dief noemen, die niet wist van welk hout pijlen maken en dan maar het oeuvre van zijn grote voorbeelden begon te plunderen. Akkoord, af en toe lijken de klanken en de geluiden regelrecht uit de cataloog van Boards of Canada te komen, maar daar houdt de vergelijking dan ook op. De tracks zijn duidelijk van de hand van een andere componist, die heel andere, eigen melodielijnen verzint en ook op een andere, vaak creatievere manier omspringt met beats en ritmes. Geregeld houdt hij gelijke tred met zijn meesters, soms moet hij nog voor hen onderdoen, maar hier en daar zijn er op deze cd stukken te vinden waar hij hen overtreft.
De fans die echt niet kunnen wachten op de nieuwe Boards of Canada, raden we dus deze cd aan, ze zullen zich meteen thuis voelen in de muziek van McKeown. Sommigen zullen dit weinig origineel vinden en zeggen dat deze man blijk geeft van te weinig muzikale durf; wij daarentegen hebben liever zeven epigonen als Kelpe dan één kloon van pakweg Europe of Bon Jovi…
E-mailadres Afdrukken
 
Kelpe
DC Recordings / 2004

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST