Banner

Radian

Juxtaposition

10.0
Markus Niementhaler - 18 september 2004


"Genre-duiding" is soms even moeilijk als proberen de geur te omschrijven van een kleur. Sommige acts maken het ons dan ook heel erg lastig; ofwel stoppen ze zoveel uiteenlopende genres in hun muziek, ofwel slagen ze erin zo'n uniek geluid te creëren dat woorden in eerste instantie te kort schieten. Het Weense Radian hoort tot de tweede categorie. We hebben geprobeerd een naam te vinden die past bij hun muziek, en verder dan 'post postrock' komen we alsnog niet. (Misschien moeten we maar eens een prijsvraag uitschrijven...)
'Juxtaposition' is de derde cd van Radian. John Norman, Stefan Nemeth en Martin Brandlmayer combineren op deze plaat elektronische muziek met live instrumenten. Deze laatste worden echter zodanig bewerkt en verwerkt door de elektronica dat ze op sommige momenten haast onherkenbaar zijn. Grote lappen muziek - het gevolg van improvisatiesessies - worden door de sampler en de versnipperaar gehaald, en zo in songvorm gegoten. Het lijkt soms ver gezocht, maar het is het niet. Het resultaat is immers briljant, beklijvend, spannend... Opener 'Shift' zet de toon en maakt meteen duidelijk waar je je mag aan verwachten: springerige ritmes die als botsballetjes alle kanten lijken op te springen, maar door een zware baslijn al gauw tot de orde worden geroepen; synths die tegelijk warm en koud blazen en als dreigende wolken samenpakken, aangeblazen door de wind die steeds harder tekeer gaat...
De muziek komt soms misschien erg koud en hard over, maar ergens diep binnenin bevindt zich een klein, warm, gezellig plekje waar het heerlijk verblijven is. Maar daarvoor moet de luisteraar wel eerst een serieuze inspanning leveren en zich door het schijnbaar ondoordringbare harnas van samples, ingenieuze ritmes en bassen wringen. Wanneer je echter op je bestemming bent aangekomen, is de beloning er ook naar en heb je een plaat in huis die je niet gauw meer loslaat! Voor de fans van bands als To Rococo Rot, Tortoise, Mouse on Mars en aanverwanten, die zich eens flink willen laten verwennen!
E-mailadres Afdrukken