Banner

Radiohead

Com Lag (2+2=5)

7.0
DJ Nik - 17 mei 2004


Stel: je bent Radioheads grootste fan. Je hebt net een slordige 20 à 25 euro betaald voor een uniek 'Com Lag' exemplaar. Terwijl je het ding in je armen heen en weer wiegt, stap je huiswaarts, zenuwachtig frunnikend aan het digipack. Nadat je de plastic folie hebt weggenomen, stop je het goedje onder de neus, op zoek naar de vacuüm getrokken polystyreen-geur, zo dichtbij dat je de groep bijna kan ruiken. Je opent het doosje, en naast het multicolor ingeplakte boekje met artwork zit ook nog een apart booklet met de Japanse teksten erin. Je durft het amper aan te raken, gezien de fragiliteit van dat mooie ding. Wanneer je de cd-schuif hebt geopend, het schijfje netjes in de lader geplaatst hebt en je je in de ideale luisterpositie hebt genesteld hoor je het volgende: ffffffffffffffffffffffttttttttt, sssssssssssssshhhhhkkkk….
Aan de basis van dit onwaarschijnlijk grappig euvel ligt Toshiba EMI Japan. Een foutje bij het persen zorgde er voor dat duizenden Japanse fans met een fout geperste cd thuis arriveerden. Ter promotie van Radioheads tournee doorheen Japan gooide EMI dit aardigheidje op de markt. Oorspronkelijk was het dan ook enkel bedoeld voor Japan, maar blijkbaar rinkelde bij EMI het belletje en verdeelden ze deze EP toch maar wereldwijd. De fout werd door Toshiba hersteld en inmiddels werd ook Europa de nieuwe versie toebedeeld.
'Com Lag' opent schitterend met een live versie van '2+2=5', opgenomen in Londen. Deze track geeft perfect weer in wat voor een magie je wordt ondergedompeld als je het vijftal het podium ziet bestijgen. Daarop volgt een sinistere versie van Myxomatosis, 'Remyxomatosis' genaamd en hermixt door Cristian Vogel. Ook 'I Will' zit in een ander jasje, voorzien van slagwerk; een early take die ze de 'Los Angeles Version' doopten. Toch zijn het de B-sides die voor de hoogtepunten zorgen. 'Paperbag Writer' loopt lekker onder een groovy baslijn, 'I am a Citizen Insane' is Aphex Twin op hoog toerental, terwijl 'Gagging Order' dan weer blaakt van eenvoud: Thom Yorke solo met gitaar. Voor het live opgenomen 'Fog (Again)' - mijn persoonlijke favoriet op het kleinood - ruilt hij de gitaar in voor de piano. 'Where Bluebirds Fly' begint megalomaan en freaky: breakbeats voorzien van synths en een engelachtige vocal van Thom. Als toemaatje gooien de Jappen er nog een videoclip bij van '2+2=5'. Weliswaar een leuk extraatje, maar in de plaats had ik toch nog liever één of twee extra songs gezien.
E-mailadres Afdrukken
 
Radiohead

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST