Banner

Kaptein Kaliber

LP! Digitalt Remastret

7.0
Markus Niementhaler - 30 maart 2004

Uit het hoge noorden bereikte ons vorige week de eerste officiële cd-release van Kaptein Kaliber, het geesteskind van John Hegre en David Aasheim. Toch hebben we niet te maken met twee rookies, die hun eerste voorzichtige (dans)pasjes in de wereld zetten. Hegre en Aasheim komen uit het Noorse Bergen, en werkten in het verleden al samen met grote jongens als Roÿksopp, Björn Torske en Thurston Moore. In 2003 stonden ze op de affiche van het befaamde Sonar Festival, in december verzorgden ze zelfs het muzikale gedeelte van het Nordic Scene Festival (met werk van diverse Scandinavische kunstenaars) in de Hallen van Schaarbeek.
Fonkelnieuw is de muziek op deze eerste cd ook niet. In 2002 bracht het duo de picture discs 'Pop Ultra 1', 'Pop Ultra 2' en 'Pop Ultra 2b' uit, telkens in een oplage van 500 exemplaren. 'LP! Digitalt Remastret' is niks meer of minder dan een compilatie van het beste uit deze drie 12-inches. Of ze met deze zet hun cultstatus zullen ontgroeien, is zeer de vraag, maar voor liefhebbers van Scandinavische speelgoedpop (zoals ondergetekende) is dit uiteraard wel een zegen.
'Pop Ultra' is ook de naam die ze zelf geven aan de muziek die zij maken. Leuke dansbare pop met weerhaakjes (die nooit pijn doen), liedjes die ergens beginnen zonder echt te weten hoe ze gaan eindigen, met gevoel voor melodie. De songs zagen stuk voor stuk het levenslicht in de laptop van Aasheim en Hegre. Dat betekent echter niet dat we alleen maar steriele clicks and cuts te horen krijgen, want soms klinkt de muziek "levensecht", op andere momenten lijkt het weer of de liedjes werden ingespeeld op een oud, gammel Casiootje.
Een mijlpaal in de muziekgeschiedenis is dit niet. Het is geen echt album, het geheel is dan ook niet erg consistent. Wel is 'LP!' een aardig visitekaartje dat doet uitkijken naar volgende ontmoetingen met deze Noren (waar wacht je op, Chokri?) en een leuk degustiefje voor de "liefhebbers van het genre".
E-mailadres Afdrukken
 
Kaptein Kaliber
Tellé / 2004

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST