Banner

Terugblik op een wonderkind: Steven Spielberg

Dennis Van Dessel - 24 januari 2013

De Oscar-buzz rond Steven Spielberg is momenteel oorverdovend: zijn nieuwste prent, Lincoln, wordt in de VS vrijwel unaniem de hemel ingeprezen en maakt kans op maar liefst 12 Oscars. De kans dat Spielberg zelf zijn derde beeldje voor beste regie mag gaan afhalen, is reëel. Dat Daniel Day-Lewis opnieuw tot beste acteur gekroond wordt, is zo goed als zeker (maar pin ons er niet op vast).

Lincoln toont opnieuw een "serieuze" Spielberg: een Spielberg in eerbiedige modus, die ernstige thema's behandelt en nadrukkelijk om artistieke erkenning vraagt. Maar dat was ooit anders. Tijdens de jaren zeventig en tachtig was hij voornamelijk de hofleverancier van superieur popcorn-entertainment. Samen met George Lucas deelt hij de dubieuze eer één van de voortrekkers te zijn van de moderne filmmarketing, met veel nadruk op merchandising en uitgekiende promotiecampagnes. Wanneer Spielberg dan toch probeerde om de serieuze toer op te gaan, met The Color Purple en Empire of the Sun, werd dat eerder twijfelachtig onthaald: goed geprobeerd, Steven, maar ga toch maar liever weer Indiana Jones maken. Die mentaliteit veranderde pas begin jaren negentig, toen hij Schindler's List maakte en zelfs zijn zwaarste critici de mond snoerde.

Meer dan ooit is Spielberg sindsdien één van de heilige koeien van Hollywood: iemand die respect heeft gewonnen in de kritische gemeenschap, en nog altijd een ultieme publiekslieveling blijft. Naar aanleiding van de release van Lincoln, zetten we de films van Spielberg nog eens op rijtje. Allemaal, ja.

Duel
The Sugarland Express
Jaws
Close Encounters of the Third Kind
1941
Raiders of the Lost Ark
ET
Poltergeist
Indiana Jones and the Temple of Doom
The Color Purple
Empire of the Sun
Indiana Jones and the Last Crusade
Always
Hook
Jurassic Park
Schindler's List
The Lost World: Jurassic Park
Amistad
Saving Private Ryan
A.I: Artificial Intelligence
Minority Report
Catch Me If You Can
The Terminal
War of the Worlds
Munich
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Tintin: The Secret of the Unicorn
War Horse
Lincoln

E-mailadres Afdrukken
 
Terugblik op een wonderkind: Steven Spielberg

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST