Banner

In rechte lijn naar het nieuwe jaar

Diggs wintervooruitblik

Dennis Van Dessel - 22 september 2011


Onder normale omstandigheden zouden we dit artikel openen met een cliché van het genre: "je hebt een hele zomer lang tussen het barbecuen door naar grote blockbusters kunnen gaan kijken, maar nu het terug kouder wordt, is het tijd voor wat meer kwaliteit in de filmzalen". Maar hell, het is gewoon de hele zomer perfect cinemaweer geweest! Laat ons het er daarom maar op houden dat er tot aan het nieuwe jaar nog heel wat opvallende films uitkomen, en dat we daar graag al nu al een blik op werpen. De films zijn gerangschikt op hun releasedatum in België. Voor onze Nederlandse vrienden hebben we de Nederlandse datum telkens onder het tekstje gezet. Voor jullie is de volgorde dus iets minder logisch, maar hey, who cares, right?

28 september

Burke and Hare
John Landis laat zowaar zijn gezicht nog eens zien. Eén van de ultieme eighties-regisseurs, die ooit nog 'The Blues Brothers' en 'Coming to America' draaide, keert terug met een zwarte komedie over twee grafrovers, gespeeld door Simon Pegg en Andy Serkis. De reacties aan de andere kant van het kanaal waren matig enthousiast, maar een komedie over twee gasten die met lijken rommelen? We're so there!

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UE7KvAyVnbw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

The Debt
Alvast gecheckt op het Filmfestival van Oostende: 'The Debt', een politieke thriller van 'Shakespeare in Love'-regisseur John Madden, die zich nog het best laat omschrijven als 'Munich'-light. De eerste helft is dik de moeite, maar eens de actie zich verplaatst van 1966 naar 1997 kunt u net zo goed naar huis gaan.
Release NL: 29 september

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/RFp28r9sqUw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 28 september: 'Your Highness', een komedie die naar verluidt zo slecht is dat Natalie Portman meteen al haar krediet van 'Black Swan' weer verspeelt, 'The Trip', een praatfilm van Michael Winterbottom die leuk begint, maar na een tijdje fameus op de zenuwen begint te werken, en de Vlaamse film 'Quichote's Eiland', die er bevreemdend maar intrigerend uitziet.

5 oktober

Dream House
Daniel Craig deed Rachel Weisz binnen op de set van deze nieuwe thriller van Jim Sheridan. De plot klinkt als een nogal standaard haunted house-verhaaltje, maar de cast (ook Naomi Watts doet mee) doet ons toch het beste hopen. Evenals het feit dat Rachel Weisz een onderschatte stiekeme hottie is, natuurlijk.
Release NL: 3 november

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/nIeMYPfnST0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Abduction
Een jongeman ontdekt zijn eigen babyfoto's op een website rond vermiste personen. Verwikkelingen volgen, en dat alles hadden we misschien interessant gevonden, als het ding niet geregisseerd was door John Singleton, die sinds zijn debuut 'Boyz N the Hood' echt geen enkele boeiende film meer heeft gemaakt, en als Taylor "waar is mijn hemd?" Lautner de hoofdrol niet speelde. We vermoeden alvast dat Lautner regelmatig zijn geconcentreerde, intense blik zal bovenhalen.
Release NL: 20 oktober

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/e5k7ECYZ-ds" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 5 oktober: 'What's Your Number', een komedietje met Anna Faris dat ons verder worst zal wezen en 'The Lion King 3D', waarin Disney het nodig vindt om ons aller jeugdnostalgie te verkrachten met een overbodige technologische gimmick. Want uiteraard verlieten kinderen overal ter wereld destijds 'The Lion King' met de gedachte: "Goh, als dié nu eens in 3D was geweest, hij zou nog veel beter zijn!"

12 oktober

The Three Musketeers 3D
Van slechte voortekens gesproken: een nieuwe versie van 'The Three Musketeers', want daar zaten we allemaal op te wachten, geregisseerd door Paul WS Anderson, de man die denkt dat CGI en cinema synoniem zijn aan elkaar, met Orlando Bloom (waar heeft die trouwens de laatste jaren gezeten?) en Milla Jovovich in de hoofdrollen. Damn!
Release NL: 13 oktober

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/mQd3MwT2fAM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 12 oktober: 'Johnny English Reborn', een bizar late sequel op de flauwe James Bond-parodie met Rowan Atkinson uit 2003. We gokken op minstens vier schetengrappen.

19 oktober

We Need to Talk About Kevin
Zowel bejubeld als verguisd op het festivalcircuit, dit drama over de ouders van een tiener die een school shooting pleegt. Een gedurfd onderwerp en een sterke cast (Tilda Swinton en John C. Reilly in de hoofdrollen) maken ons alvast enorm benieuwd.
Release NL: 1 december

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ZLRgAe2jLaw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 19 oktober: 'I Don't Know How She Does It', een komisch dingetje met Sarah Jessica "quality poison" Parker dat op het moment van schrijven gemiddeld 3,4 op 10 krijgt op imdb. Niet dat die website alwetend is, maar we hopen niet op een meesterwerk. En omdat geen enkel leuk idee mag overleven zonder genadeloos uitgemolken te worden, krijgen we ook nog 'Paranormal Activity 3'.

26 oktober

The Adventures of Tintin
Een dubbeltje op zijn kant: voor deze langverwachte, prestigieuze avonturenfilm, maakt Steven Spielberg gebruik van motion capture én 3D. Een helse combinatie, zouden we zeggen, maar ondertussen zag de trailer er wel bijzonder leuk uit, inclusief aangename herinneringen aan 'The Last Crusade'. Na 'Kingdom of the Crystal Skull' heeft Spielberg nog wel iets goed te maken, dus komàààààn, Steven!
Release NL: 26 oktober

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/WXgg16gbIgM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

The Ides of March
George Clooney probeert ons de flop 'Leatherheads' te doen vergeten met zijn vierde film als regisseur. Hij keert terug naar de politieke arena met het verhaal van een idealistisch staflid van een verkiezingstournee, die al snel zijn illusies kwijtraakt. Een positieve buzz en een schitterende cast (Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti) maken hier per definitie al een must-see van.
Release NL: 20 oktober

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/pV-50ay79mk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 26 oktober: 'Code 37', de film. Eerlijk gezegd hebben we van de reeks nog maar een paar afleveringen meegepikt, maar die vielen verrassend mee. Met een écht gedurfd scenario (dus niet zo'n scenario dat zichzelf al gedurfd vindt omdat de personages vaak vloeken), kan dit wel wat worden.

2 november

Drive
Opnieuw Ryan Gosling, ditmaal samen met supersonisch snel rijzende ster Carey Mulligan, in de sappige actiefilm 'Drive'. De prent heeft het air van een geinige B-film en wordt door mensen die we in die zaken vertrouwen nu al omschreven als de "coolste film van het jaar".
Release NL: 3 november

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/CWX34ShfcsE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Contagion
Spannende virusthriller, met Steven Soderbergh in commerciële modus - wat overigens niet wil zeggen dat hij zijn verstand of gevoel voor stijl heeft thuisgelaten. Zoals wel vaker bij Soderbergh, doet er een nest sterren in mee om u tegen te zeggen: Matt Damon, Laurence Fishburne, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow en ga zo maar door. Deze konden we al checken en hij is de moeite.
Release NL: 20 oktober

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/4sYSyuuLk5g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 2 november: Het is Halloween, en dat zullen we geweten hebben, met een eindeloze reeks horrorfilms, meestal remakes, prequels of reboots. Enfin, ripoffs dus. Krijgen we op ons bord: 'The Thing', 'Fright Night' en 'Don't Be Afraid of the Dark' (die laatste schijnt nochtans wel oké te zijn). Oh ja, en de remake van 'Footloose', wellicht nog de griezeligste film die er tussen zit.

9 november

50/50
Joseph Gordon Levitt en Seth Rogen spelen de hoofdrollen in deze komische blik op het leven van een jongen van 27 die te horen krijgt dat hij kanker heeft. Het klinkt als een interessante oefening in stijl en toon, die ofwel hele straffe cinema kan opleveren, ofwel een onuitstaanbaar onding. We durven te hopen op het eerste.
Release NL: 17 november

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Xa--ea9P7P4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

30 Minutes or Less
Ook interessant: Jesse Eisenberg werkt opnieuw samen met de regisseur van 'Zombieland' voor een komedie rond een man die een bom aan zijn lijf geplakt krijgt, met de opdracht een bank te overvallen als hij niet wil ontploffen. Als de humor even scherp is als die in 'Zombieland', dan zou dit wel eens een pareltje kunnen zijn.
Release NL: 17 november

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/nn9DoxS_nck" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 9 november:
'Het Varken van Madonna', de nieuwe film van Frank van Passel, die er in de trailer alvast heerlijk surrealistisch uitziet, en 'Submarine', een quirky coming of age-film voor de Wes Anderson-fans.

16 november

Twilight: Breaking Dawn, Part 1
Echt waar, het ligt niet alleen aan mijn eigen cynisme: ik ken letterlijk tientallen mensen die steevast naar de Twilightfilms gaan kijken, en allemaal lachen ze zich te barsten omdat ze ze zo slecht vinden. En toch blijven ze er naartoe gaan, wat van de makers van die reetfilms toch min of meer genieën maakt. Het voorlaatste pleidooi voor keurige Mormoonse onthouding komt eraan!
Release NL: 16 november

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/sIpeBi6SG4A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

The Conspirator
Robert Redford keert terug met een historische speculatieve fictiefilm rond de moord op Abraham Lincoln. De reacties in de VS waren matig en te oordelen naar Redfords vorige films (nog 'Lions for Lambs', iemand?), zou het wel eens kunnen zijn dat de Sundance Kid echt officieel oud begint te worden op een manier waar zelfs Clint Eastwood vooralsnog aan ontsnapt is.
Release NL: nu te zien

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/4LzovRI4zig" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 16 november: 'Anonymous', waarin een thrillerverhaal wordt opgehangen aan het eeuwenoude gerucht dat Shakespeare zijn toneelstukken niet zelf geschreven zou hebben, en 'Immortals', de nieuwe van Tarsem Singh, die onrustwekkend aan '300' doet denken.

23 november

In Time
Justin Timberlake meent het serieus met zijn acteercarrière. Hij speelt de hoofdrol in deze SF-thriller, die zich afspeelt in een wereld waarin iedereen slechts 25 jaar te leven heeft. Extra tijd kan worden verdiend en uitgegeven zoals geld. Regisseur is Andrew Niccols, die een gelijkaardig gegeven al krachtig wist uit te werken in 'Gattaca'.
Release NL: 3 november

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/fdadZ_KrZVw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 23 november: 'Lena', de nieuwe film van 'Aanrijding in Moscou'-regisseur Christophe Van Rompaey. Het belooft een kleinschalige prent te worden, maar we hopen op een klein emotioneel bommetje.

30 november

The Rum Diary
Johnny Depp speelt - min of meer - opnieuw Raoul Duke in deze Hunter S. Thompson-verfilming. De trailer ziet er alvast geweldig uit, en ook de rest van de cast (Aaron Eckhart, Richard Jenkins en ja, zelfs Amber Heard) mag er zijn.
Release NL: 22 december

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0YUx36yLLug" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 30 november: 'Happy Feet 2', het vervolg op de nogal fletse animatiefilm rond tapdansende pinguïns, 'Apollo 18', een horrorfilm in space waar we weinig van verwachten, en 'Real Steel', een SF-boksdrama over een wereld waarin Hugh Jackman tegen robots moet boksen. Een idee dat zo krankjorum is dat het heel misschien wel eens zou kunnen werken.

7 december

Carnage
Roman Polanski is terug met wat hij in principe het beste doet: een claustrofobische toneelverfilming met een beperkte cast (maar wat voor één: John C. Reilly, Kate Winslet, Christoph Waltz en Jodie Foster). Volgens de buitenlandse pers is dit een degelijke film, maar geen Polanski grand cru.
Release NL: 8 december

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xxX02-KdsXM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Moneyball
Steven Soderbergh was lange tijd gelinkt aan dit project, tot the powers that be daar anders over beslisten. Brad Pitt speelt wel nog steeds de hoofdrol in dit baseballdrama, dat uiteindelijk gemaakt werd door 'Capote'-regisseur Bennett Miller. Baseball, het zal ons eerlijk gezegd gestolen worden, maar de namen die er aan verbonden zijn, spreken wel tot de verbeelding.
Release NL: 17 november

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/AiAHlZVgXjk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 7 december: 'New Year's Eve', een romantische komedie van Gary Marshall, met Sarah Jessica Parker. U mag nu alvast nachtmerries beginnen krijgen. En in 'Tower Heist' krijgen we een combinatie van Brett Ratner (verantwoordelijk voor 'Rush Hour') en Eddie Murphy (verantwoordelijk voor alle Eddie Murphy-films sinds 1990).

14 december

Mission Impossible: Ghost Protocol
Tom Cruise mag nog eens zijn marionettenarmpjes gebruiken in de onvermijdelijke renscènes van deze vierde 'M:I'-film. Rennen, Tom, ren alsof er iemand van de planeet Xenu achter je aan zit! Zotte Cruise heeft wel weer een goeie regisseur uitgekozen: Brad Bird, van 'Incredibles' en 'Ratatouille'-faam, maakt zijn live action-debuut.
Release NL: 21 december

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/V0LQnQSrC-g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 14 december: 'Groenten uit Balen', het verhaal van een arbeidersfamilie tijdens een langdurige staking, met alle usual suspects van de Vlaamse cinema: Koen de Bouw, Lucas van den Eynde, Axel Daeseleire en euh... Natalia? Qué?

21 december

Hugo Cabret
Martin Scorsese die een 3D jeugdfilm maakt, het klinkt als een waanzinnig idee. Maar goed, het blijft natuurlijk wel Martin Scorsese, dus daar geldt sowieso het voordeel van de twijfel.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/iQNkETGfA6k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

W.E.
Madonna regisseert! In Venetië werd ze vierkant uitgelachen met haar period drama rond Britse koning Edward VIII en de Amerikaanse vrouw voor wie hij de troon afstond (het B-verhaal uit 'The King's Speech'), maar niettemin: Madonna regisseert! Niet dat dat de eerste keer is: haar debuut, 'Filth and Wisdom', trok in 2008 al lege zalen.
Release NL: 22 december

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/w5RPL2_L6H4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ook te zien vanaf 21 december: 'The Lady', een drama over Eung San Suu Kyi (u weet wel, die mensenrechtenactiviste waar U2 zo lang zaagliedjes over heeft gezongen). Michelle Yeoh speelt de hoofdrol in een biopic waarvan we vooral hopen dat hij de clichés van de biopic kan overstijgen.

28 december

Machine Gun Preacher
De titel en de aanwezigheid van Gerard "ik speel principieel niet mee in goede film" Butler beloven een campy B-film van heb-ik-jou-daar. De vraag is alleen hoe netjes dat wel is, als je weet dat het verhaal over Soedanese kindsoldaatjes gaat. Glad ijs, deze film.
Release NL: 8 december

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/eddnloOFjwY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Take This Waltz
Sarah Polley volgt haar mooie 'Away from Her' op met een bitterzoete liefdeskomedie. Michelle Williams en de alomtegenwoordige Seth Rogen spelen de hoofdrollen. Ziet er leuk uit.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/OdYfCZAjeg4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

E-mailadres Afdrukken
 
In rechte lijn naar het nieuwe jaar

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST