Banner

Net echt

Docville 2011

Dennis Van Dessel - 22 april 2011

We hebben een boontje voor Leuven. Nee, echt. Oké, ze brouwen er dan wel Stella "bijna even slecht als Heineken" Artois, maar je vindt er ook het heerlijke Cinema Zed terug, waar je het hele jaar lang kan genieten van recente en minder recente films, die vaak niet in het gewone bioscoopcircuit draaiden. Zoals elk jaar luiden ze er ook nu weer de lente in met Docville, het festival van de documentaire film, dat aan zijn zevende editie toe is. Negen dagen lang kan je er non-fictiewerk van over de hele wereld bekijken, inclusief festivaltoppers van Sundance en - ditmaal - zelfs een Oscarwinnaar. Docville loopt van 29 april tot 7 mei. Alle info vind je op www.docville.be.

We zetten alvast de meest opvallende titels even op een rijtje.

Cave of Forgotten Dreams
Legendarische filmmaker en sympathieke halve zot Werner Herzog neemt ons mee naar de Grot der Vergeten Dromen, een grot in Zuid-Frankrijk waar de oudste muurschilderingen ter wereld zijn teruggevonden (meer dan 30.000 jaar oud!). Hij maakte meteen de eerste documentaire in 3D.

If a Tree Falls
Brave student Daniel McGowan raakte aan het begin van de jaren 2000 betrokken bij het ELF (Earth Liberation Front), een radicale milieuorganisatie, die hun argumenten kracht bijzetten met brandstichtingen en ander leuks. 'If a Tree Falls' vertelt zijn verhaal, en stelt gaandeweg vragen over de grenzen van idealisme en terrorisme.

My Kid Could Paint That
Ooit in een museum voor een abstract kunstwerk gestaan en bij jezelf gedacht: "Als een vierjarige nu een doek zou volkladderen, zouden ze het dan ook kunst vinden?" Over die vraag gaat 'My Kid Could Paint That', het verhaal van Marla Olmsted, een vierjarig wonderkind voor wiens schilderijen miljoenen worden neergeteld. Maar is het ook kunst? En wie beslist dat? Jan Verheyen heeft al laten weten dat hij dit nu al de beste film uit de selectie vindt, omdat het bewijst dat iedereen die met kunst bezig is een dikkenek is die beter naar 'Zot van A' kan gaan kijken. Néé, Jan!

Beyond This Place
Dr. Evil zei het al in 'Austin Powers': there's nothing more pathetic than an ageing hipster. Cloud Rock leeft, meer dan 40 jaar na de sixties, nog altijd in een permanente wietwolk en gelooft nog altijd in dezelfde idealen van love, peace and understanding. Leuk voor hem, minder leuk voor zijn zoon Kaleo. Die overtuigt zijn oude heer om samen een fietstocht te ondermen. De camera gaat mee, en wat er dan tussen vader en zoon gebeurt, ziet u in 'Beyond This Place'.

Free Radicals
Ooit al begonnen aan een experimentele film? En bedoelen we niet eens 'Hiroshima, Mon Amour' of zo, maar echte non-narratieve, experimentele cinema? Hoe lang heeft het geduurd voordat de film weer afstond? 'Free Radicals' is een introductie tot de experimentele film, bedoeld om het mysterie en de dikdoenerigheid rond die filmvorm te counteren. Jan Verheyen heeft al laten weten dat hij niet zal gaan kijken, omdat experimentele cinema iets is voor dikkenekken, dat het niet zou mogen bestaan en dat we beter naar 'Zot van A' kunnen gaan zien. Ném!

Regretters
Het is algemene waarheid: wie van geslacht verandert, kan daar maar beter héél zeker van zijn. Orlando en Mikael zijn twee Zweedse mannen die zichzelf jaren geleden lieten ombouwen tot vrouwen, enkel om tot de conclusie te komen dat ze hun saucijs eigenlijk best wel missen. Een moeilijk onderwerp, dat spreekt voor zich.

Cool It
Al Gore en Jill Peeters zijn het er over eens: onze planeet wordt heet. Wat we daar precies aan moeten doen, is minder eenduidig te bepalen. Deense politicoloog Bjorn Lomborg heeft er zijn eigen visie over: hij zet zich af tegen de (volgens hem) overdreven alarmerende berichten en stelt betere ideeën voor. Volgens sommigen is hij dan ook een negationist die gevaarlijk lichtzinnig met de milieuproblematiek omspringt. Beslist vooral zelf.

Marathon Boy
Zelf raken we al lichtjes buiten adem als we van onze voordeur tot aan de auto moeten sjokken, maar de Indische jongen Budhia Singh liep op zijn derde(!) zowaar al halve marathons. Wat een 'Slumdog Millionaire'-verhaal beloofde te worden, veranderde echter in een tragedie toen zijn moeder er zich mee ging bemoeien, samen met enkele ongure types uit de sloppenwijken.

Inside Job
De crisis van 2008 kostte ettelijke duizenden mensen hun werk, hun huis en hun toekomst. In deze Oscarwinnende documentaire gaat Charles Ferguson na hoe het zover is kunnen komen. High finance saaie kost? Vergeet het maar. 'Inside Job' heeft meer weg van een gangsterfilm, waarin alle criminelen vrijuit gaan. Jan Verheyen heeft al laten weten dat... Oké, nee, ik ga ermee ophouden.

I'm Still Here
Tijdens de promotie voor zijn (overigens uitstekende) film 'Two Lovers' zorgde acteur Joaquin Phoenix voor een schok: hij kondigde aan dat hij stopte met acteren, om zich te concentreren op een carrière als rapper. Hij liet een baard groeien en gedroeg zich alsof hij voortdurend stoned was. Zijn jaar lange crash and burn werd vastgelegd door zijn schoonbroer Casey Affleck. Kort voor de resulterende film, 'I'm Still Here', werd uitgebracht, kwam de aap uit de mouw: het was allemaal één lange practical joke, met Phoenix in een glansrol. Allemaal goed en wel, maar de film flopte genadeloos en Phoenix heeft ondertussen nog steeds geen nieuwe film in de pijplijn. Oeps. Bij ons kreeg 'I'm Still Here' geen algemene release, wat betekent dat dit een buitenkansje is om hem toch eens gezien te hebben.

Uiteraard valt er nog veel meer te beleven op Docville - we hebben enkel de meest frappante films er uit gepikt. Kijk zeker op www.docville.be en denk eraan: in een Leuvens café bestelt men best geen bier. Stella, weet u nog wel.

E-mailadres Afdrukken