Banner

Ik zie, ik zie, wat u gaat zien... Coming soon in 2011!

Dennis Van Dessel - 24 december 2010
2010 is dan wel nog niet helemaal dood, maar het lijkt ons alvast geen slecht idee om even vooruit te blikken naar wat het begin van volgend jaar ons gaat brengen. De eerste drie maanden, om precies te zijn. Waar kijken we naar uit, wat zijn de grote hypes en waar krijgt u ons met geen stokken naartoe gesleurd?

Somewhere
We beginnen met eentje die we al gezien hebben, met dank aan het Filmfestival van Gent. Deze nieuwe van Sofia Coppola betreedt ongeveer dezelfde paadjes als haar mini-meesterwerk 'Lost in Translation', maar dan met minder succes. Het ennui van het hoofdpersonage slaat alarmerend snel over op het publiek in 'Somewhere' - nochtans een film waar we naar uitkeken.
Release: 5/01

The Green Hornet
Nerdgasm! Een nieuwe comic book verfilming van Michel 'Eternal Sunshine' Gondry, met goed volk als Seth Rogen, Cameron Diaz, Christoph Waltz en Tom Wilkinson - normaal gezien zijn we nu niet zo'n grote comic book filmfans, maar dat is een stamboom die kan tellen. Wordt uitgebracht in 3D, maar we hopen dat ze 'm ook gewoon in 2D in de zalen droppen, zodat we effectief naar de film kunnen kijken in plaats van moeite te zitten doen om te snappen wat er op het scherm te zien is en hoe het in verhouding staat tot al de rest.
Release: 12/01
Release NL: 13/01

Hereafter
Clint Eastwood en Matt Damon werken opnieuw samen aan dit bovennatuurlijk thriller-drama, met een scenario van Peter 'Frost/Nixon' Morgan. Respectabele namen op de affiche, maar de kritieken in de VS waren eerder lauw en 'Invictus' heeft bewezen dat good old Clint de bal ook wel eens durft misslaan. Niettemin: de premisse klinkt fascinerend.
Release: 19/01
Release NL: 10/03

Tron Legacy
Sowieso het sterkste staaltje marketing van het jaar: Disney is erin geslaagd om de mensen wijs te maken dat 'Tron', een visueel vernieuwende maar inhoudelijk onsamenhangende science fictionfilm uit 1982, echt wel deel uitmaakt van hun nostalgie. U dàcht alleen maar dat u die film al lang vergeten was (als u 'm al had gezien in the first place), eigenlijk is het één van de meest geliefde prenten van uw kindertijd! En durf maar eens te zeggen dat het niet zo is! Ze maakten er een vervolg op met nog meer special effects, in 3D, met een soundtrack van Daft Punk om vooral maar zo hip mogelijk te wezen en hopla, een hit was geboren. Nuja, we doen er wel smalend over, maar wie weet, misschien is dit wel echt een sterke film. Dat kan. De kans is klein, maar het kàn.
Release: 19/01
Release NL: 26/01

The Way Back
Een nieuwe film van Peter Weir is altijd het vermelden waard. Ditmaal is het een historisch epos met Colin "ik ben al twintig keer bijna doorgebroken" Farrell over zeven jongeren die ontsnappen uit een Siberisch werkkamp anno 1940. Oké, dat uitgangspunt ruikt een beetje naar mottenballen, maar een regisseur als Weir geven we onder alle omstandigheden het voordeel van de twijfel.
Release: 26/01
Release NL: 13/01

Rundskop
Matthias Schoenaerts speelt de hoofdrol in een misdaaddrama over hormonengebruik in de vleesindustrie. 'Rundskop' heeft alvast een erg positieve vibe om zich heen hangen, een intrigerende premisse en een sterke cast. Reden genoeg om hier naar uit te kijken.
Release: 2/02

De Eenzaamheid van de Priemgetallen
Eveneens gezien op het Filmfestival van Gent en enigszins door teleurgesteld: 'De Eenzaamheid van de Priemgetallen', een romanverfilming die bewijst dat sommige romans effectief onverfilmbaar zijn. De prent zit afgeladen vol met flashbacks en flashforwards om alles toch maar verteld te krijgen, wat een overladen, geforceerd gevoel oplevert. Niettemin een film die belooft om de obligate arthouse-hit van het jaar te worden.
Release: 9/02
Release NL: 9/12/2010

127 Hours
Aron Ralston was een bergbeklimmer die in de Rocky Mountains met zijn arm vast kwam te zitten onder een rots, en uiteindelijk tot autoamputatie moest overgaan om er uit te raken. Echt gebeurd, no kidding. Danny Boyle verfilmde Ralstons 127 uur durende lijdensweg, en het resultaat was alvast genoeg om mensen fysiek ongemakkelijk te maken tijdens de eerste vertoningen in de VS. We zijn benieuwd.
Release: 16/02
Release NL: 24/02

True Grit
De gebroeders Coen zijn terug met een remake van een John Wayne-western (hoewel ze het zelf natuurlijk gewoon een "nieuwe verfilming van de roman" noemen). Doen mee: Matt Damon, Josh Brolin en, in de hoofdrol, the Dude himself, Jeff Bridges. Klinkt allemaal bijzonder appetijtelijk, hoewel de Coens hun publiek al op voorhand verwittigd hebben dat het ditmaal "een normale" film zou worden, zonder de excentriciteiten die we van hen gewend zijn geraakt. Maar misschien is dat wel precies wat de broertjes op dit moment nodig hebben, gewoon om niet voorspelbaar te worden?
Release: 16/02
Release NL: 10/02

Biutiful
Alejandro González Iñárritu mag na zijn noodlotstrilogie 'Amores Perros', '21 Grams' en 'Babel' bewijzen dat hij ook kan waarmaken zonder zijn vaste scenarist Guillermo Arriaga. Dat Arriaga alvast een pak minder aflevert zonder Iñárritu, hebben we twee jaar geleden kunnen vaststellen met 'The Burning Plain'. Rond 'Biutiful', en vooral de prestatie van hoofdrolspeler Javier Bardem, is de buzz alvast een stuk positiever. Lachen, gieren, brullen belooft het in ieder geval niet te worden, maar we kijken er toch naar uit.
Release: 23/02
Release NL: 3/02

The King's Speech
Oscar bait ahoi! Colin Firth speelt King George VI, Geoffrey Rush zijn logopedist in dit - klaarblijkelijk - oerklassiek drama dat haast gemaakt lijkt om oscars te winnen. Een resem nominaties lijkt in ieder geval haast onvermijdelijk. Zeer degelijke filmkost, daar twijfelen we niet aan, maar bijster sexy lijkt het ons dan ook weer niet.
Release: 23/02
Release NL: 17/02

Black Swan
Darren Aronofsky is terug en hij laat Natalie Portman en Mila Kunis muilen in 'Black Swan'. Het spreekt voor zich dat we nu al fan zijn. De plot roept herinneringen op aan 'The Red Shoes' en de trailer belooft alvast een heerlijk macaber sfeertje en geweldige visuals.
Release: 2/03
Release NL: 3/02

Die Fremde
Elk jaar hebben we prijs: een film die we niet hebben gezien, wint het Filmfestival van Gent. Dit jaar ging de eer naar 'Die Fremde', een drama over Duitse immigranten. Op het festival vloog de film los onder onze radar, om toch een verrassingshit te worden. We weten uit ervaring dat festivalfenomenen maar al te vaak helemaal niets meer te betekenen hebben eens ze gewoon in de zalen komen, maar we willen gerust geloven dat dit een heel knappe film is.
Release: 9/03

The Fighter
David O'Russell ('Three Kings', 'I Heart Huckabees') doet een Wrestlerke! Net zoals Darren Aronofsky zijn bizarre 'The Fountain' opvolgde met een ingetogen, traditioneel drama over een worstelaar, keert O'Russell na het verbijsterende 'Huckabees' terug met een klassiek boksersdrama. Mark Wahlberg (de enige acteur die meer dan eens met O'Russell wil of kan werken) en Christian Bale spelen de hoofdrollen.
Release: 9/03
Release NL: 3/03

The Adjustment Bureau
Nog eens Matt Damon (wanneer slaapt die kerel eigenlijk?) in deze low budget thriller die blijkbaar al een tijdje klaar is, maar al sinds de zomer van 2010 achtergehouden wordt door de studio. Marketingstrategie of een teken van problemen? Tja, we zullen zien. Regisseur George Nolfi schreef ook al 'Ocean's Twelve' en 'The Bourne Ultimatum', en baseerde zich hier op een verhaal van Philip K. Dick. Niet dat alle Dick-verfilmingen even sterk zijn (herinner u 'Paycheck' en huiver), maar het kàn werken.
Release: 23/03
Release NL: 24/03

Conviction
Oscar bait, part 2! Hilary Swank (die in geen enkele film meedoet die géén Oscar bait is) speelt een vrouw die rechten gaat studeren, alleen maar om haar van moord beschuldigde broer vrij te krijgen (die blijkbaar tijd van wachten heeft). Acteur Tony Goldwin (de slechte uit 'Ghost', als uw geheugen zo ver teruggaat) regisseert dit drama, waar we zeer achterdochtig tegenover staan. Sam Rockwell doet nochtans ook mee, en dat is altijd goed nieuws.
Release: 30/03
Release NL: 24/03

Never Let Me Go
Ook al gecheckt op het Filmfestival en een absoluut pareltje: 'Never Let Me Go', een subtiel maar hartverscheurend drama, gebaseerd op het al even briljante boek van Kazuo Ishiguro. Carey Mulligan bevestigt haar talent na 'An Education' en 'Wall Street 2', terwijl Keira Knightley nooit beter was. Een bescheiden meesterwerk.
Release: 30/03
Release NL: 24/04

E-mailadres Afdrukken
 
Ik zie, ik zie, wat u gaat zien... Coming soon in 2011!

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST