Banner

Digg kort

Youth in Revolt, Jackass 3D, Unstoppable

Vincent Van Peer - 24 november 2010


Youth In Revolt **1/2

Wie nog eens zin heeft in een volkomen onschadelijk, maar perfect genietbaar indiefilmpje zit goed met 'Youth In Revolt', een amusante, edoch tamelijk clichématige disfunctionele komedie die in de Benelux geeneens een release werd gegund. Geheel onbegrijpelijk is dat niet, want het verhaaltje - dat vol zit met half dan wel volledig geschifte nevenpersonages, gekke situaties en een animatiesequens hier en daar - valt in dit post-'Juno' en 'Little Miss Sunshine'-tijdperk verre van origineel te noemen. Gelukkig is Michael Cera uitstekend en blijkt ook het scenario dik oké.

Cera speelt een zestienjarige knaap met schijnbaar lichte psychologische problemen die, om het meisje van zijn dromen (Portia Doubleday) te veroveren, een duivels alter-ego ontwikkelt (inclusief streepsnorretje) en vervolgens een spoor van vernieling achterlaat in de naam van de liefde. Michael Cera als diabolische, op de Franse nouvelle vague gemodelleerde rebel is een geweldige vondst en ook al valt de rest van de film wat terug te voeren tot weinig meer dan "Wes Anderson light", blijft zijn wanhopige poging om eindelijk eens een goeie griet te scoren aandoenlijk om naar te kijken.

Geen hoogvlieger dus, wel een tof zaterdagavondfilmpje.

Jackass 3D ***

Ongetwijfeld veel plezieriger om in licht dan wel hevig benevelde toestand tot u te nemen is 'Jackass 3D', misschien wel het meest overbodige, schofferende, gevaarlijke en leukste deel uit de 'Jackass'-reeks totnogtoe. Alle vaste ingrediënten die van de reeks zo'n succes maakte - lichamelijk geweld, stompzinnige waaghalzerij, chaotisch getier van enkele idioten, mannelijk naakt en een uitzonderlijke hoeveelheid lichaamssappen - zijn overvloedig aanwezig en het zal aan uzelf liggen in hoeverre u daar ook van zal kunnen genieten. Feit is dat de meeste stunts in werkelijkheid heel clever in elkaar zitten en door Jeff Tremaine met het nodige gevoel voor humor en verrassingseffect in beeld worden gezet.

Niet dat u in 'Jackass 3D' opeens dingen moet verwachten zoals een boodschap, een moraal of een pointe (behalve dan één in de trant van "en dan valt hij keihard op zijn bek"). Wél maken de heren geweldig gebruik van de haarscherpe 3D-technologie. Ze gingen aan de slag peperdure camera's die tot 1.000 frames per seconde kunnen schieten, zodat je nu ook elke porie kan zien trillen wanneer iemand in ultra slow-mo op zijn gezicht wordt geslagen. Infantiel, zegt u? Misschien, maar scènes zoals de openingssequens getuigen eveneens van grote inventiviteit en een ziekelijk gevoel voor humor. Zeg dus wat u wilt, 'Jackass 3D' is geweldig plezant, nàh!

Unstoppable **

Veruit de mannelijkste film van de maand is dan weer 'Unstoppable', een gierende testosteronbom van een film over een op hol geslagen trein die wordt achternagezeten door enkele dappere arbeiders, gespeeld door Chris 'Star Trek' Pine en - haha, een arbeider! - Denzel Washington. 'Unstoppable' is bovendien ook veruit de luidste film van het jaar, en maakt er een punt van om elke keer dat er een groot stuk machinerie voorbijraast, de volumeknop loeihard de hoogte in te jagen. Omgekeerd evenredig is de spanning die wordt opgewekt door dit procédé.

Wél indrukwekkend is hoe Tony Scott erin slaagt om werkelijk élke scène te filmen alsof het een dramatische vechtsequens aan boord van de U.S.S. Enterprise is. De camera staat geen moment stil, coole rockmuziek knalt voortdurend door de speakers en zinnen à la "voor mij een smos kaas, ASAP!" worden vergezeld van opzwepende percussie. Hoogst opwindend allemaal. Freud zou overigens een kluif hebben aan al die viriele manskerels die onder het oog van de natie een dodelijk fallussymbool proberen te ontmantelen, maar we wijken af.

Zie 'Unstoppable' misschien nog het best als de NMBS-variant op seizoen twee van 'The Wire', maar dan geregisseerd door Michael Bay, inclusief voor de plot compleet onnodige ontploffingen. De film wordt hier en daar een beetje spannend, maar over het algemeen zal je hooguit even kunnen gniffelen om de vrolijke stupiditeit van deze ongegeneerde B-film. Of toch eens allermannelijkst grijnzen. En als u ons nu even wilt excuseren: onze smos kaas is er!

E-mailadres Afdrukken
 
Digg kort
USA / 2010
Regie: Miguel Arteta Scenario: Gustin Nash
Scenario: Gustin Nash
Met: Michael Cera; Portia Doubleday; Jean Smart; Mary Kay Place; Zach Galifianakis; Justin Long; Ray Liotta; Steve Buscemi
Duur: 89 min.


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST