Banner

Don't mention the war! Duitse cinema

Dennis Van Dessel - 19 december 2009

Scheisse, wat hebben die Duitsers dat goed gedaan, dit decennium. Net als de Vlaamse film, beleefden ook onze oosterburen een ware revival, met toegankelijke, vaak door de recente geschiedenis geïnspireerde films, die een groot publiek konden aanspreken. Moritz Bleibtreu en Daniel Brühl zitten overigens in vrijwel àlles dat er ginder wordt gemaakt.

1. Der Untergang (2004)
Oliver Hirschbiegel werd bekritiseerd omdat hij Hitler te menselijk zou voorstellen, maar niets is minder waar: dit is juist een historisch overtuigend, meeslepend epos met uitstekende acteerprestaties, die in zijn langere dvd-versie nóg beter is. Een sleutelscène waarin Hitler zich kwaad maakt werd talloze malen geparodieerd op YouTube. Dit is de beste.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/hB0LqxNyR2I&hl=nl_NL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/hB0LqxNyR2I&hl=nl_NL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

2. Gegen die Wand (2004)
Fatih Akin werd internationaal bekend met deze kopstoot van een film, over Turkse migranten in het Duitsland van vandaag. Heavy, maar ook fascinerend en overdonderend. Dat dezelfde regisseur binnenkort het luchtige 'Soul Kitchen' uitbrengt, is moeilijk te geloven.

3. Das Leben der Anderen (2006)
Duitsland graaft in zijn verleden, deel 2: de Koude Oorlogsjaren. Een understated, rustige film die langzaam maar zeker onder je huid kruipt. Ulrich Mühe stierf kort nadat de prent uitkwam. Zijn vertolking als emotioneel verkommerende Stasi-agent is fenomenaal.

4. Der Baader Meinhof Komplex (2008)
Rond dezelfde periode werd West-Duitsland geteisterd door aanslagen van de extreem-linkse Rote Armee Fraktion. Regisseur Uli Edel vat die geschiedenis in een fragmentarische, maar enorm energieke prent, waarin sociale bevlogenheid en terrorisme gevaarlijk dicht bij elkaar blijken te liggen.

5. Elementarteilchen (2006)
De controversiële roman van Michel Houellebecq werd vakkundig van al zijn weerhaken ontdaan voor deze teleurstellend brave verfilming, die probeert te incasseren op het succes van het boek zonder het lef te hebben de ideeën ervan op te volgen.

6. Goodbye Lenin! (2003)
Het uitgangspunt is enigszins sitcommy, maar deze toegankelijke tragikomedie blijft een aardig stukje cinema, waarin een treffend beeld wordt geschetst van Oost-Duitsland na het vallen van de muur.

7. Sophie Scholl (2005)
Een studente zit in een verzetsbeweging tegen het naziregime, en dat komt haar duur te staan. Een effectieve praatfilm, met een slotscène die je koude rillingen bezorgt. Het schijnproces van Sophie Scholl is ijzingwekkend.

8. Das Experiment (2001)
Toch een beetje de film die de Duitse golf op gang bracht. Een fictieve hervertelling van het beruchte Stanford Prison Experiment, die behoorlijk spannend weet te worden, hoewel hij hier en daar de geloofwaardigheid verliest.

9. Auf der Anderen Seite (2007)
Fatih Akin blaast ons omver, deel 2: ook Akin springt op de kar van de mozaïekfilm, met een indrukwekkend relaas over Duitsers die naar Turkije trekken en omgekeerd. De manier waarop de verschillende plotlijnen in elkaar klikken, is indrukwekkend.

10. Requiem (2006)
De Amerikaanse griezelfilm 'The Exorcism of Emily Rose' leverde alvast een standaard sensationele versie van het verhaal op, maar de ware geschiedenis is nog veel erger: een diepgelovig Duits meisje met psychologische problemen wordt door haar ouders en priester de dood ingedreven met een exorcisme. Pakkend spul.

Keer terug naar het decennium-overzicht!
E-mailadres Afdrukken
 
Don't mention the war! Duitse cinema

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST