Banner

Van vlees en bloed

torture porn

Dennis Van Dessel - 19 december 2009Eli Roth bracht de tendens weer op gang, maar exploitation movies hebben natuurlijk altijd al bestaan. Organen en ledematen vlogen in het rond en gaandeweg onstond er zelfs een spelletje onder de verschillende films: wie durft er het verst gaan? De madame die baadt in maagdenbloed in 'Hostel II' zullen we alvast niet licht vergeten.

1. Saw (2004 - heden)
We zijn aan nummer zes gesukkeld van een reeks die destijds begon als origineel en gewaagd, en nu met elke aflevering minder te betekenen heeft. Halloweentijd is Saw-tijd geworden, en Jigsaw is voor de noughties geworden wat Freddy en Jason waren voor de jaren tachtig. Met gelijkaardige gevolgen: de aanhang wordt steeds minder. Wij wachten dan ook vol ongeduld op 'Saw in Space' en 'Saw Meets the Muppets'.

2. Hostel (2005 - 2007)
Deels geile-studentenkomedie, deels martelcinema: Tarantino-protégé Eli Roth weet allicht niet waar hij het meest van opgewonden raakt. Memorabele momenten: een slachtoffer moet levend toekijken hoe hij langzaam maar zeker wordt opgegeten, een meisje wordt bewerkt met een slijpschijf en meer fraais.

3. Captivity (2007)
Ooit was Roland Joffé een gerespecteerd cineast, van films als 'The Mission' en 'The Killing Fields'. Enkele jaren geleden was hij verantwoordelijk voor een film waarin iemand een douche in bijtend zuur neemt. Het kan verkeren.

4. The Passion of the Christ (2004)
Oh no, what are they doing to baby Jesus?! Mel Gibson toont de kruisiging van Jezus Christus twee uur lang in elk mogelijk bloederig detail, inclusief een geseling van zo'n 20 minuten waarin letterlijk hompen vlees uit zijn rug gerukt worden. In zekere zin is het briljante cinema. In zekere zin. Religieus rechts beleefde er alvast heel wat lol aan.

5. Ichi the Killer (2001)
Misschien wel de grappigste film in deze reeks, waarin we onder andere iemand zien opgehangen worden aan haken en een man z'n gezicht in z'n geheel wordt afgesneden. Maar het is een komedie, snap je? Takashi Miike-style.

6. Untraceable (2008)
Een moordenaar streamt zijn slachtoffer live over het internet. Hoe meer mensen er kijken, hoe sneller ze sterven. Gregory Hoblit neemt in feite gewoon het einde van Ben Eltons boek 'Popcorn' en melkt er een mislukte cyber-thriller uit.

7. Scar 3D (2007)
En het genre blijft maar derivatieve straight-to-DVD afkooksels produceren. Voornaamste aanwinst deze keer: een moordenaar met een verwijfde baret op z'n kop. God help ons.

8. The Hills Have Eyes (2006-2007)
Alexandre Aja voorzag een klassieker van een remake die in al z'n gestoordheid eigenlijk nog wel lollig was. Maar hou het stil. Het vervolg daarentegen, lag al meer in de lijn der verwachtingen, met onder andere een niet geheel consensuele seksscène tussen een jong meisje en een bronstige mutant.

9. The Devil's Rejects (2005)
Rob Zombie probeert hier en daar zowaar de metatoer op te gaan, met monologen over de Marx Brothers, Billy Wilder en het neuken van kippen, maar basically gaat het over een familie maniakken die je dan nog sympathiek moet vinden ook. Néé, Rob, néé!

10. Cabin Fever (2002)
Voordat Eli Roth aan de 'Hostels' begon, veroverde hij het hart (of andere organen) van de gore liefhebbers met 'Cabin Fever', een low budget hit met dialogen zoals: 'What's the rifle for? - That's for niggers.' Ja hoor, die invloed van Tarantino was toen al te voelen.

Keer terug naar het decennium-overzicht!

E-mailadres Afdrukken
 
Van vlees en bloed

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST