Banner

We're gonna smoke 'em out

the war on terror in films

Dennis Van Dessel - 19 december 2009


Nadat de eerste schokgolven van 9/11 waren weggeëbt en de aanpak van de regering Bush steeds meer openlijke kritiek kreeg, werd ook Hollywood wakker. De traditioneel liberaal gezinde filmgemeenschap ging op zijn zeepdoos staan en deelde ons mee dat de oorlog in Irak geen - ik herhaal: géén! - goed idee was. Veel financieel succes haalden ze er niet mee, maar in sommige gevallen leidde dat wel tot sterke cinema. In andere gevallen leidde dat enkel tot vervelende donderpreken.

1. Fahrenheit 9/11 (2004)

De ultieme anti-Bush film, gemaakt op een moment dat kritiek op de regering nog in hoge mate not done was. Denk ervan wat je wil, maar aan Moore's moed om zo'n openlijke aanval op de regering te maken, valt niet te twijfelen. Ook al preekte Moore dan voor het koor en wist de film geen herverkiezing van Bush te vermijden, zoals de bedoeling was.

2. The Road to Guantanamo (2006)

Snelfilmer Michael Winterbottom leverde na 'In This World' een tweede semi-documentaire drama af over wantoestanden in het Midden-Oosten. Enkele onschuldige Britten van Afghaanse afkomst worden uitgebreid gemarteld in Guantanamo Bay op Cuba. Death metal en stroboscopisch licht, een mens zou van minder gek worden.

3. Syriana (2005)

Een overgecompliceerde egotrip van linkse Hollywoodiaanse do-gooders of juist een intelligent, razend fascinerend mozaïekverhaal met scherpe inzichten over de invloed van big business op politiek en vice versa? Wij kiezen voor het tweede. En neem het maar van ons aan: de tweede keer kun je veel beter volgen!

4. Munich (2005)

Zelfs Steven Spielberg, die controverses normaal gezien uit de weg gaat, liet zich door de politieke wereld inspireren voor dit ijzersterke thriller-drama over het conflict tussen Palestina en Israel. Oké, de film gaat niet letterlijk over het huidige conflict in het Midden-Oosten, maar denk je dat 'Munich' er ooit was gekomen zonder 9/11?

5. United 93 (2006)

Politiek maakt opvallend genoeg geen deel uit van dit onthutsende docu-drama over de inzittende van vlucht 93, die op 11 september crashte in een veld in Pennsylvania. Het hier-en-nu-gevoel van de film en het benauwende realisme van de prent zijn onvergetelijk.

6. Team America: World Police (2004)

De makers van 'South Park' waren er ook vroeg bij, en gaven zowel links als rechts een hilarische veeg uit de pan. They just didn't care. De war on terror werd gereduceerd tot een infantiel poppenspel, en daarmee gaven ze ons misschien wel de beste analyse van de hele situatie. Allemaal samen: Matt... Damon!

7. V For Vendetta (2005)

Nadat ze 'The Matrix' hadden afgewerkt, keerde de broertjes Wachowski terug naar het rijk van de begrijpelijke cinema met 'V For Vendetta', een conceptueel erg sterke actiefilm die zonder al te veel omwegen refereerde naar de oorlog tegen het terreur. Rechts Amerika was not amused. Wij dan weer wel.

8. Rendition (2007)

Een verwaarloosde, maar degelijke thriller waarin de man van Reese Witherspoon ontvoerd wordt door de Amerikaanse regering omdat hij toevallig een bruin kleurtje heeft. Wat de meeste mensen hiervan onthouden, is dat Witherspoon en co-ster Jake Gyllenhaal elkaar ook in het echt besprongen, maar serieus, dit was een heel goede film.

9. In the Valley of Elah (2007)

Paul Haggis (één van de flavours of the decade, met zijn scenario voor 'Million Dollar Baby' en regie voor 'Crash') was dan weer een ongegeneerde predikant. Tommy Lee Jones haalt zijn meest bezorgde en van miserie doorgroefde gezicht boven voor dit heel ernstig drama dat op een héél ernstige manier over héél ernstige dingen praat.

10. Lions for Lambs (2007)

Maar niemand was zo'n ongenuanceerde zeur als Robert Redford. De mens wordt ouder, en dat was er aan te merken. Tom Cruise probeerde z'n geloofwaardigheid op te krikken in dit weinig boeiende babbeldrama, maar het publiek lustte het niet.

Keer terug naar het decennium-overzicht!
E-mailadres Afdrukken
 
We're gonna smoke 'em out

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST