Banner

2009 volgens Peter!

Peter De Backer - 19 december 2009


TOP 10

1. (500) Days of Summer
Een 'romcom' met een hoek af op nummer één? Absoluut! De coup de foudre van het jaar die me nog dagenlang op bitterzoete wolkjes liet zweven. Het klikte van de eerste minuut, de verfrissende aanpak is een dikke fuck you naar alle clichégedrochten binnen het genre en Zooey Deschanel was nooit zo betoverend. Swoon...

2. Let the Right One In
Diepgevroren pareltje uit Zweden en het arthouse-antwoord op de vampierenhype van het afgelopen jaar. Een tedere, angstaanjagende, prachtig in sneeuwwitte beelden gebrachte coming of age. De Amerikaanse remake mogen ze voor mijn part in de frigo laten.

3. Inglourious Basterds

En hopla, Quentin Tarantino is weer de coolste motherfucker in town . De verwachtingen waren sterk gedimd na snoozefest 'Death Proof', maar De Kin heeft een geweldige comeback gemaakt met een verrassende, grappige, epische en heerlijk anachronistiche pelliculespielerei. Zijn beste sinds 'Pulp Fiction'. Applausjes ook voor een fenomenale Christophe Waltz en hilarische Brad Pitt.

4. Un Prophète
Jacques Audiard wist me al te bekoren met zijn twee vorige misdaaddrama's ('Sur mes lèvres' en 'De battre mon coeur s'est arrêté') en met 'Un prophète' was het niet anders. Intelligente, meeslepende gevangenisfilm waarmee de Fransoos nog maar eens bewijst dat hij als geen ander een genre boven zijn grenzen kan doen stijgen.

5. The Hurt Locker

Meest intense filmervaring van het jaar. Bigelow keert na een paar onopmerkzame jaren terug en blaasde me letterlijk van mijn stoeltje met haar krachtige adrenalinebom. Met voorsprong de beste Irakfilm van de laatste jaren.

6. Moon
Low-fi sciencefiction-parabel die op dankbare en intelligente wijze teruggrijpt naar de sf-klassiekers van de jaren zeventig. Hypnotiserend, mysterieus en verrassend aangrijpend. Een extra buiging voor de tour de force van Sam Rockwell en de onder de huid kruipende-soundtrack van Clint Mansell.

7. District 9
Nieuwkomer Neil Blomkamp laat zien dat je ook een originele, opwindende, én spectaculaire blockbuster kan maken met een bescheiden budget. De sleeper-ontdekking van het jaar. Michael Bay, watch and learn.

8. Antichrist
Dat Lars von Trier de meest controversiële film van het jaar zou leveren wisten we al, maar dat hij ook de top tien-lijstjes zou penetreren is toch enigszins een verrassing. Onmogelijk om onberoerd te blijven bij deze stoutmoedige, fascinerende en zweethandjes inducerende psychologische horrorthriller vermomd als prententieuze art fart.

9. Coraline
Neen, eens geen Pixar-animatie in de top, maar wel dit heerlijke ouderwets aanvoelende stop motion-sprookje van Henry Selick. Duister, grappig en creepy genoeg om zowel de kindjes als volwassenen stil te krijgen, ondersteund door een prachtige vormgeving.

10. Avatar
Jaja, James Cameron sluipt op de nipper de top binnen met zijn overdonderend visueel spektakel dat je écht wel moet gezien hebben om te geloven. Camerons nooit aflatende rollercoaster voor de zintuigen is het bewijs bij uitstek dat een cinemazaal een magisch portaal naar een andere wereld kan zijn. Een kanjer van een blockbuster waarvan we bijna waren vergeten dat ze bestonden.

Haalden het net niet: 'Frost/Nixon', 'Troubled Water' en 'Star Trek'.


FLOP 5

1. Marley & Me

Het doet pijn om een film met Owen Wilson bovenaan mijn schandmast te laten wapperen, maar dan moest hij maar niet in dit reactionair conservatief melodraakje meespelen. Serieus, deze film stinkt nog erger dan een kennel natte honden in de kletsende regen.

2. Transformers 2: Revenge of the Fallen

Goed bezig, Bay! Terwijl de eerste 'Transformers' nog net in het mandje van de guilty pleasures terechtkwam is deze opgeblazen overkill-sequel een afschuwelijk rommeltje van explosies van de explosies, slechte acteurs en wapperende patriottisme-stuiptrekkingen.

3. Knowing
Van Nicolas Cage's zoveelste affreuze vertolking over de belachelijk serieuze toon tot de slaapverwekkende non-suspense, 'Knowing' was een irritant en pretentieus non-event waarbij het einde van de wereld niet snel genoeg kon komen.

4. Seven Pounds
Pijnlijke uitschuiver voor Will Smith die eens de blockbusters inruilt voor een doodserieus existentieel melodrama dat zo fout en scheef gaat dat het onbedoeld grappig wordt.

5. He's Just Not That Into You
Ja, het is te gemakkelijk om te kakken op een klassieke romcom, maar er liepen net iets teveel gladde paljassen, opgeblonken trienen en oogrollende clichés in rond om hem te vergeten. Flair: the Movie Part zevendertig of het liefdesleven zoals het totaal niet is.


De overschot in totaal niet gerangschikte volgorde:

- Guilty pleasure: vroem vroem 'Fast & Furious' vroem vroem
- Keun van het jaar: Alison Lohman ('Drag Me to Hell')
- Kerel waar ik gerust een bromance mee wil beginnen en misschien wel iets meer: Sam - Worthington ('Terminator Salvation', 'Avatar')
- Slechtst acterende abs: die van Taylor Lautner ('The Twilight Saga: New Moon')
- Slechtste held: John Cusack die ferm tegen zijn goesting moest rondlopen in '2012'
- Teleurstelling: 'Public Enemies'
- Beste tv-serie: 'Mad Men'
- Beste documentaire: 'Anvil! The Story of Anvil'
- Beste overacting: het evil ringbaardje en de flapperende neusvleugels van John Travolta in 'The Taking of Pelham One Two Three'
- Onnozelste cameo: Lance Henrikson in 'Jennifer's Body'
- Soundtrack van het jaar: 'Slumdog Millionaire', alvorens de bimbo's van de Pussycat Dolls er een schaamteloos graantje van meepikten en dat schoon airke van Bon Iver uit 'New Moon'.
- Beste/slechtste what the fuck: de omhoog stromende waterpartijen van 'The Box'
- Ambetantste publiek: de trezebezen die hun kwekkel niet konden houden bij 'Paranormal Activity' waardoor er niet veel meer van de creepy sfeer overbleef.
- Meest irritante camerabeweging: de ontelbare 'zie ons een poëtisch wezen'- pans en travellings in 'Altiplano'.
- Kijkt het meest uit naar: 'The A-Team' tiens!

E-mailadres Afdrukken
 
2009 volgens Peter!

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST