Banner

2008 volgens Barbara

Barbara Van Ransbeeck - 26 december 20082008 was een bevredigend filmjaar, ziehier mijn belangrijkste filmmomenten netjes ingelijst:

TOP TIEN

1. Once
Ware liefde verdient een eerste plaats, al is het maar omdat het onderwerp in deze musical eens niet clichématig van de toonbank rolt. 'Once' is een verwenbeurt voor oor, oog én hart. Het mooiste liefdesverhaal in jaren.

2. Waltz with Bashir
Hypnotiserende animatietrip die oorlog nog nooit zo mooi én confronterend tegelijk in beeld bracht. De kippenvelmomenten zijn niet te tellen, de muziek brengt je in hogere sferen en de beelden blijven op het netvlies kleven. Ons hart moest naderhand even dobberend op een naakte reuzin bekomen van al dat tussen de kogels walsen.

3. Juno
De collectieve crush van de enola-redactie: geestig, een blijver van een soundtrack, een geweldige Ellen Page en fijne dialogen? I don't see what anyone can see in any other film than this one?

4. Import/Export
Ulrich Seidls symmetrische mise-en-scène en geografische personagewissel werkt ongelooflijk intrigerend. Hij schopt in het rond tegen heilige huisjes, toont de mens van zijn lelijkste kant en deelt mokerslagen van jewelste uit, die gelukkig de geseling waard zijn: dit is er eentje waarna je niet gezwind uit je stoel kan wippen.

5. Entre les murs
Twee uur op de schoolbanken vlogen nog nooit zo snel voorbij. De levendige discussies in de film tussen leraar en leerlingen werkten zo aanstekelijk dat ik in de helft een plakker op mijn mond moest kleven. Pas un truc de pétasse!

6. Atonement
Van het trillende been in de bibliotheek, over de typemachinesoundtrack tot de machtige massascène op het strand waarvoor je zeker vijf ogen te kort komt, 'Atonement' is een tot in de pruillipjes verzorgd epos, de ideale liefdesfilm tegen de achtergrond van de tweede wereldoorlog, met een hartverscheurend einde waarbij het gevaar reëel is dat je je in je eigen tranen verslikt.

7. Le premier jour du reste de ta vie
De perfecte film binnen zijn eigen genre, een herkenbaar familieportret dat je het gevoel geeft zelf deel uit te maken van het gezin én een nostalgische vlucht doorheen de seventies, eighties en de nineties.

8. Sweeney Todd
100 % Tim Burton, dat is een doorleefde Johnny Depp, een groezelige, overgestileerde Jack-the-Ripper setting en Edgar Allen Poe die goedkeurend gromt doorheen de duistere zangpartijen. Met als visueel hoogtepunt het uitje naar de zee!

9. Australia
Kitscherig, over the top en een dozijn knipoogjes, Baz Luhrman is terug en hoe! Eindelijk nog eens een film die je met zijn verbluffende beeldvoering van uw grofgebreide wintersokjes blaast. De tien op tien voor beste acteerprestatie gaat trouwens naar chocomelkske!

10. Be Kind Rewind
De man die prit en schaar boven CGI verkiest, Michel Gondry, heeft dan misschien iets minder kaas gegeten van scenarioschrijven, 'Be kind rewind' was één grote ode aan de cinema in al zijn aspecten, die oprecht uit nostalgie is opgebouwd en alle ambitieuze gedigitaliseerde films het nakijken geeft.

Speciale vermelding voor: Wall-E, absoluut mijn beste halve film van het jaar. Dat eerste deel was betoverend bekoorlijk, met stip mijn absolute filmhemel. Moest ik een robot zijn, ik zou het wel weten!

Net uit de boot gevallen: 'There Will Be blood', 'Lust, Caution' en 'The Dark Knight'

FLOP VIJF, de teleurstellingen (films die goed hadden moeten zijn)

1. The Happening
Onbedoeld hilarische 'de natuur zal wraak nemen, pas op!'-waarschuwing van M Night Shyamalan. Totaal debiele gebeurtenissen (creepy achteruitschuifelende mensen plegen ze zo snel en efficiënt mogelijk zelfmoord), ronduit absurde dialogen en pijnlijk slechte acteerprestaties. Dan kijk ik liever naar de hilarische plaatjes van 'Suicide Bunnies'

2. Caótica Ana
Als Julio Medemfan kwam deze pretentieuze nonsens hard aan. De man probeert zodanig kunstzinnig uit de hoek te komen, dat er van een film of echte personages maar weinig sprake meer is: je moet zelf maar iets moois met de puzzelstukjes maken. Er zijn dan blijkbaar toch grenzen aan mijn verbeeldingskracht.

3. Silk
Hoe straf hij ook was in 'Funny Games US', in 'Silk' weet Michael Pitt geen enkel moment te boeien. Of de film nu al na een halfuur in panne valt of gewoon een diesel is die nooit op gang is geraakt, het is mij een raadsel. Feit is dat we in deze road trip for the soul geografisch overal komen, maar emotioneel nergens. Snurk!

4. Indiana Jones en de plastieken schedel, zo had de film beter geheten. En niet alleen de McGuffin was ongeloofwaardig, dat waren ook de cgi-mieren en het bombastische einde. Nergens is nog de spirit van de trilogie te bespeuren. Neen, deze vierde Indiana heeft nooit bestaan, deleten die handel!

5. Paris
Romain Duris toont ons Parijs vanop zijn balkon. Wat een ode aan het leven had moeten zijn, is als wiegeliedje nog het meest efficiënt. Van de maker van 'l'Auberge espagnole' hadden we nu toch iets meer speelsheid en creativiteit verwacht.

2009
Ik word helemaal hitsig bij de gedachte aan:

'The Curious Case of Benjamin Button' (wat een geflipt sterk scenario)
'De Helaasheid der Dingen' (wordt nog beter dan het boek)
'Wolverine' (ik wil weten hoe het met mijn stoere wolfmens zo ver is kunnen komen) 'Revolutionary Road' (Kate en Leo terug samen)
'Dirty Mind' (een vuilbekkende Wim Helsen in de hoofdrol, dat wil je niet missen).

Stoerste oneliner om gretig te hergebruiken: "I drink your milkshake" uit 'There Will Be Blood'
Pipi in de onderbroek: 'Cloverfield'
Allerzaligste personages: the Joker uit 'The Dark Knight'
Frustration Island: in Kinepolis dreigt van liefde voor film maar weinig meer over te schieten. Te hoge prijzen, pauzes die onze filmmood in twee hakken, een absurd verklikbeleid en vaste zitplaatsjes zelfs al is de zaal bijna leeg en wat is dat met dat gênante 'Stan the Man'-reclamefilmpje?
Miauwkes-award: het gele shortje van Bleeker uit 'Juno', nee serieus, Javier Bardem die een übermacho neerpoot in 'Vicky Cristina Barcelona'
Beste film die hier nooit zal uitkomen: 'Sita Sings The Blues' van Nina Paley
Mond-valt-open openingcredits: 'Vinyan'
Pure poëzie en surreële topmomenten: de gefileerde vis in 'Help me Eros' en de karaokecapriolen uit 'Breath'
Slapste lach: Bouli Lanners die in de parel 'Eldorado' dé manier vindt om niet in slaap te vallen achter het stuur (hij kleeft zijn haar aan het autodak). Beste existentiële dialogen: 'Elegy'
Meest gedurfde prent: 'Cloud 9' zit vol met bejaardenseks en is tóch een heel mooie film geworden
Meest aanstekelijkste glimlach van het jaar: 'Poppy' Sally Hawkins uit 'Happy-go-Lucky'
Guilty pleasure: 'Mamma Mia!'

E-mailadres Afdrukken
 
2008 volgens Barbara

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST