Banner

2008 volgens Peter

Peter De Backer - 26 december 2008Top 10

1. Waltz With Bashir
Beste animatiefilm van het jaar? Beste documentaire van het jaar? Als we er nu eens gewoon de beste film van het jaar van maken. Zelden was een mokerslag in de onderbuik zo poëtisch, stilistisch origineel en inhoudelijk gedurfd. Kippevelinducerende prachtfilm, met een bedwelmend mooie soundtrack erbovenop. De absolute topper van het jaar.

2. Entre les Murs
Van de eerste tot de laatste minuut als een strontvlieg aan het scherm gekleefd bij dit eerlijk, intelligent, grappig en inspirerend fly on the wall-bezoekje aan het boeiendste klaslokaal van het jaar. Straffe toer en een verdiende Gouden Palm.

3. There Will Be Blood
Wonderboy PTA legt zijn lat nog een beetje hoger met een instant-klassieker die zich met een overweldigende kracht op het netvlies laat branden. Het helpt natuurlijk ook wel dat Daniel Day Lewis een onaards indrukwekkende tour de force levert. Allemaal samen nu: 'I drink your milkshake!'

4. Juno
Elk jaar passeert er wel hip indiewoodfilmpje, maar Juno kroop toch net iets dieper onder de huid dankzij een clever scenario, frisse satire en een onweerstaanbare Ellen Page.

5. No Country for Old Men
2008 was ongetwijfeld het jaar van de Coens. Burn After Reading was gniffelen in het vuistje, maar met prijsbeest No Country For Old Men maakten ze de meest originele nagelbijter van de laatste jaren.

6. Atonement
Kreeg na een vroege buzz een voorspelbaar koele ontvangst van collega-pruimelaars, maar ondergetekende heeft al meermaals onder het dekentje gekropen bij deze ongegeneerde weepie die even stijlvol als onverwacht het hartje in tweëen scheurt. Schoon. Mag ook de prijzen voor indrukwekkendste scène (de travelling in Duinkerke) en beste pruillip komen afhalen.

7. Hunger
Geen film die ik elk jaar opnieuw moet zien, maar toch behoorlijk woest en onverwacht van mijn gat geblazen - om van de trap tegen het klokkenspel nog maar te zwijgen - door deze naar de keel grijpende prent. Eentje om stil van te worden.

8. The Dark Knight
Ja hoor, zelfs met de ietwat uit de hand gelopen swaffelpartijen van de fanboys blijft dit blockbustermonster één van de hoogtepunten van het jaar. Donker, intens, meeslepend en met een onvergetelijke Heath Ledger als de ultieme Joker. Snif.

9. The Darjeeling Limited
Wes Anderson gaat verder op zijn vertrouwde elan en kleurt deze disfunctionele road trip prachtig in met bloedmooie plaatjes van het Indiase landschap. Eentje voor de blinkende oogjes en het van melancholie doorweekte hartje.

10. Import / Export
Naast Waltz With Bashir en Hunger was ook deze een geweldige djoef op de muile die nog heel lang tussen de oren bleef hangen. Verdomd pijnlijk om te aanschouwen en net daarom essentiële en verplichte kost, al dan niet met een Prozacske achteraf.

Flop 5

1. 10.000 BC
Het had een zwierig prehistorisch avontuur kunnen worden met de vette knipoog, maar het werd een belachelijk bordkartonnen snoozefest met een paar onbedoeld hilarische momenten.

2. The Happening
Oké, het was niet zo zwaar van de pot gerukt als Lady in the Water, maar het zou wel eens over en out kunnen zijn voor Shyamalans carrière na deze half intrigerende, volledig onnozele ecologische thriller waarin zelfs de frons van Marky Mark geen soelaas kan bieden.

3. The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
Het enige dat ze hadden moeten doen is twee uur een lang Jet Li laten knokken met Brendan Fraser, een paar exotische locaties tonen en wat stoefen met hippe computereffecten, uiteindelijk kregen we de visuele diarree van Rob Cohen en CGI-yeti's. Hoera.

4. Righteous Kill
Ook een manier om je eigen legende de das om te doen. Dan krijg je eindelijk die langverwachte clash tussen dé twee acteergoden van de laatste vijftig jaar en dat doen ze dat in een compleet overbodige flikkenthriller dat bezwijkt onder zijn eigen clichés, ongeloofwaardigheden en stompzinnigheid. Naar het laatavondblok van VT4, en snel!

5. Sex and the City: The Movie
Sexy, speels en grappig. Alles wat de serie zo aantrekkelijk en sprankelend maakte, hebben ze vakkundig weggezogen in deze melige modemarathon waar zelfs de Flairbrigade collectief de shouders voor ophaalde.

Naast de strak gepolijste top tien en de net uit de riolering geviste flop vijf heb ik nog een paar specifieke prijzen waar ik absoluut vanaf wil voor vadertje tijd zijn tenen strekt en janneke maan zijn poep omdraait.

Guilty Pleasure van het jaar: Wanted
Soundtrack van het jaar: Juno
Koude rilling van het jaar: de zolderscène uit 'Rec'
De boenke!-prijs voor beste einde: The Mist
Muzikaal leitmotiefje dat veel te lang in het hoofd bleef hangen: Lust, Caution, muziek van Alexandre Desplat.
Griet van het jaar: Ellen Page
Grappigste momenten: de chantagescènes tussen Brad Pitt en John Malkovich in Burn After Reading en Mark Wahlbergs intiem moment met een plastieken plant in The Happening.
Comeback van het jaar: Robert Downey Jr.
Schattigste personages van het jaar: Lars (Lars and the Real Girl) en Wall-E.
Haarstukje van het jaar: dat van Nicolas Cage in Bangkok Dangerous
Wijsheid van het jaar: Never go full retard (Tropic Thunder)
Rollercoaster van het jaar: Cloverfield
Coolste motherfucker van het jaar: Omdat Clive Owen een jaartje congé heeft genomen mag Jason Statham dit jaar de felbegeerde prijs in bruikleen nemen.
Teleurstelling van het jaar: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Must-see van 2009: The Curious Case of Benjamin Button voor de innerlijke cinefiel en Transformers: Revenge of the Fallen voor de innerlijke twaalfjarige adhd'er.

E-mailadres Afdrukken
 
2008 volgens Peter

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST