Banner

Wat wordt er verwacht van 2008?

Dennis Van Dessel - 04 januari 20082007 was zeker geen filmjaar om eeuwig te onthouden, maar er is beterschap op komst. Al die films die al stilletjes worden getipt voor de oscars van komend jaar, gaan nu in de zalen komen, en dat zorgt voor een wishlist om u tegen te zeggen. 'Atonement' staat bovenaan de lijst en hebben we alvast kunnen keuren: het resultaat was effenaf prachtig. Nieuw werk van fetisjregisseurs zoals de gebroeders Coen en Paul Thomas Anderson is natuurlijk altijd een reden tot feest, maar we zijn ook razend benieuwd naar minder voor de hand liggende films als 'Juno', een zwarte komedie over een tienerzwangerschap, van de regisseur van 'Thank You For Smoking'. Laat de projector alvast warmdraaien, we zijn er klaar voor!

Atonement
We waren al fans van het boek, en de verfilming, met Keira Knightley en James McAvoy in de hoofdrollen, werd extatisch ontvangen op het laatste filmfestival van Cannes. Een oldskool romantisch drama, met meeslepende oorlogsscènes, tragische misverstanden en alles erop en eraan. Dit zou wel eens de 'English Patient' van dit decennium kunnen worden. En dammit, je mag ermee lachen als je wilt, maar wij zagen 'The English Patient' graag! De sukkelaar met z'n lief in een grot...
Release België: 9 januari
Release Nederland: 11 november 2007

Before the Devil Knows You're Dead
Veteraan Sidney Lumet, die voor de Amerikaanse filmindustrie min of meer hetzelfde betekent als Jos Geysen voor de Vlaamse radio, is de laatste tijd weer on a roll. In 'Before the Devil Knows You're Dead' spelen Philip Seymour Hoffman en Ethan Hawke twee broers die samen de winkel van hun ouders overvallen, met verreikende gevolgen. Critici spreken al van Lumets beste film sinds de jaren zeventig, wij zijn sowieso al tevreden met de aanwezigheid van Hoffman, een acteur die niet slecht zou kunnen acteren, zelfs al zou hij willen.
Release België: 16 januari
Release Nederland: 3 april

Charlie Wilson's War
Tom Hanks in een politieke film? Zou de man dan toch ballen hebben? We zullen het natuurlijk pas echt kunnen zeggen als we de film gezien hebben, maar het concept is alvast de moeite: Hanks speelt een Texaanse congressman die in de jaren tachtig de Arabische rebellen tegen de Russen in Afghanistan helpt. Geregisseerd door de messcherpe satirist Mike Nichols (de man van 'Catch-22' en 'Primary Colors') - we zitten nu al stilletjes te hopen op een vlammende polemiek. Zo'n lekker controversiële, yummie.
Release België: 16 januari
Release Nederland: 31 januari

It's a Free World
Ken Loach heeft een nieuwe, en verdomd als het geen sociaal bevlogen drama is. Na hun ontslag bij een arbeidsbureau komen twee meisjes langzaam maar zeker in een mensenhandel terecht. Niet als slachtoffers, maar wel als daders. Positieve recensies, een interessant thema en Loach achter de camera - we zijn de tekst van de Internationale alvast gaan opzoeken voor achteraf.
Release België: 16 januari
Release Nederland:20 maart

No Country For Old Men
De Coens zijn terug, en niet voor de eerste keer worden ze getipt voor een oscar. 'No Country For Old Men' is hun terugkeer naar de misdaadcinema, het genre waarin ze hun beste films hebben gemaakt ('Blood Simple' en 'Fargo'). Josh Brolin, onze favoriete Goonie, werkt hier fameus verder aan zijn come-back.
Release België: 23 januari
Release Nederland: onbekend

Lust, Caution
Erg voorzichtig was Ang Lee in ieder geval niet toen hij dit erotische drama maakte met Tony Leung en Joan Chen. De prent werd na z'n première enorm controversieel omwille van de seksuele inhoud. Een NC-17 in Amerika en heel wat opgewonden Chinezen die niet wisten wat ze ervan moesten maken, waren het gevolg. De recensies zijn tot nog toe gemengd, maar hey, beloof ons controversiële seks en we zitten op de eerste rij, dat spreekt voor zich. Fuck 'Beowulf', dat ze dit soort films nu eens in 3D maken!
Release België: 30 januari
Release Nederland: 24 januari

Cloverfield
Het nog altijd in vele mysterieën gesluierde 'Cloverfield' (is het een monsterfilm, een aanval van aliens of gewoon de terugkeer van Woody Allen naar New York!?) is dankzij de uitgekookte internetmarketing (check de teaser trailer maar eens) nu al één van de meest gehypete films van 2008. Het feit dat J.J. Abrams, de bedenker en verneuker van de serie 'Lost', als peetvader over het project waakt, maakt de nerds op de internetfora alleen maar doller. Voorlopig blijven we nog wat sceptisch op de vlakte (we zijn de vorige geekhype '300' jammer genoeg nog niet vergeten), maar met wat geluk wordt dit één van de origineelste blockbusters van het jaar.
Release België: 6 februari
Release Nederland: 24 januari

Juno
Ook nog aan het nagrinniken van Jason Reitmans heerlijke 'Thank You For Smoking'? Dan hebben we goed nieuws, want zijn opvolger,'Juno', zou zowaar nog beter, nog scherper en nog grappiger zijn. De independent komedie waarin Ellen Page (het diabolische wicht dat met de ballen van Patrick Wilson speelde in 'Hard Candy') een tienermoedertje in spe vertolkt, werd door de Amerikaanse critici de stratosfeer ingeprezen en ook het publiek is compleet weg van deze 'Little Miss Pregnant' met een farse smoel. Stephanie Planckaert heeft haar bioscoopkaartje alvast gereserveerd.
Release België: 6 februari
Release Nederland: 7 februari

In the Valley of Elah
Paul Haggis maakt z'n follow-up op 'Crash' met dit Irakdrama, waarin Tommy Lee Jones op zoek gaat naar zijn zoon, die verdwenen is kort na zijn terugkeer uit de oorlogszone. 'Elah' is één van de vele films rond Irak die de komende maanden uitkomen, maar aangezien Haggis plotseling ongelooflijk hot is geworden met 'Crash' en zijn scenario voor 'Million Dollar Baby', wordt deze nog het zwaarst geanticipeerd. Tommy Lee Jones' doorgroefde voorhoofd zal weer overuren draaien.
Release België: 6 februari
Release Nederland: 31 januari

The Kite Runner
Marc Forster maakt na 'Stranger Than Fiction' alweer een vreemde carrièremove met 'The Kite Runner', een drama over een jongetje uit Californië dat terugkeert naar z'n geboorteland Afghanistan om er een vriendje te helpen. Een scène waarin een 14-jarige jongen wordt verkracht, zorgde ervoor dat de beide hoofdrolspelers hun land ontvluchtten uit angst voor represailles. Forster is alvast niet de beste vriend van de Afghanen. Wie de film al gezien heeft, noemt hem meestal een moedig, ontroerend drama.
Release België: 13 februari
Release Nederland: 10 januari

Jumper
Iedereen die Nightcrawler aan het werk zag in X2 weet dat teleporten immens cool kan overkomen op het grote scherm. Als ze daar nu een een hele film over zouden maken? Enter Doug Liman, de man die de Bourne-franchise in gang stak en Brad Pitt aan Angelina Jolie koppelde in de plezante screwball-actiekomedie 'Mr. And Mrs. Smith'. De aanwezigheid van Hayden Christensen (beter bekend als 'verkoold rompje' uit 'Star Wars: Revenge of the Sith') en een nogal lichtjes ridicule plot kunnen deze gladde blockbuster nog verknoeien, maar met Limans visuele flair en een bijrol van Jamie 'Hallam Foe' Bell achter de hand zou 'Jumper' ook wel één van de hipste popcornkauwers van het jaar kunnen worden.
Release België: 20 februari
Release Nederland: 14 januari

Love in the Time of Cholera
Kan de klassieker van Márquez verfilmd worden? We zullen het binnenkort te weten komen. Javier Bardem en Benjamin Bratt spelen de belangrijkste rollen in deze poging van regisseur Mike Newell. Het slechte nieuws: Newell is een huurling-regisseur die gekend staat voor weinig opmerkelijk, zij het wel steeds professioneel werk. Het goeie nieuws: scenarist Ronald Harwood pende ook Roman Polanski's onderschatte 'Oliver Twist' en het mooie 'Le Scaphandre et le Papillon'.
Release België: 20 februari
Release Nederland: 21 februari

Sweeney Todd - the Demon Barber of Fleet Street
Kannibalisme, waanzin en seriemoorden in een film van Tim Burton met Johnny Depp. Wie nu nog niet spontaan een filmorgasme heeft gekregen, is officieel géén filmliefhebber. De adder onder het gras: 'Sweeney Todd' is een musical, en dat maakt er meteen een erg risky project van. Als hij goed is, gaat het héél goed zijn, als hij slecht is, gaat hij héél slecht zijn. Gezien de namen op de aftiteling, durven we op het eerste te hopen.
Release België: 27 februari
Release Nederland: 24 januari

There Will Be Blood
Eindelijk! Vijf jaar na 'Punch-Drunk Love' laat Paul Thomas Anderson nog eens van zich horen, met het ambitieuze historische epos 'There Will Be Blood'. Daniel Day-Lewis mag zich nog eens de ziel uit het lijf method-en als een geobsedeerde, meedogenloze oliezoeker aan het begin van deze eeuw. Wij zitten er alvast op te wachten als een kind op zijn Wii.
Release België: 20 februari
Release Nederland: 28 februari

E-mailadres Afdrukken
 
Wat wordt er verwacht van 2008?

Recensies:
Seven Pounds

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST