Banner

2007 volgens u

Dennis Van Dessel - 31 december 2007Geef de mensen een stem en wat doen ze? Ze gebruiken die. Zo'n tien dagen lang kon u stemmen op uw favoriete films en de absolute stinkers van 2007, en the results of the Belgian jury zijn binnen. Conclusie: de gemiddelde lezer houdt van toegankelijke cinema waar nog net iets meer in zit, en heeft dik z'n buik vol van threequels. We kunnen u geen ongelijk geven.

De Top 5:

1. Eastern Promises
De winnaar met een neuslengte, deze nieuwe Cronenberg. Lag het aan de beklemmende sfeer, de memorabele vertolkingen of toch aan de full frontal van Viggo Mortensen, wie zal het zeggen?

2. Ratatouille
Rémy heeft duidelijk het hart van elke Digger besproken: vier eindejaarslijstjes, vier keer 'Ratatouille'. En waarom ook niet? Een animatiefilm met een hart, een ziel, een grollende maag én een deftig scenario.

3. Das Leben der Anderen
Big Fritz is watching you in deze beklijvende thriller. Geen enkele andere film speelde dit jaar zo lang in de Vlaamse zalen (een weekje of veertig zal het geweest zijn, zeker?), wat meteen weer perspectieven biedt voor de toekomst van kwaliteitscinema. Of zijn we nu te optimistisch?

4. 4 Months, 3 Weeks, 2 Days
Zelf waren we eerder matig enthousiast over dit loodzware abortusdrama, maar de kijker kon dit Roemeense kleinood blijkbaar veel meer pruimen.

5. The Bourne Ultimatum
Het betere actiewerk, met dank aan Matt Damon en regisseur Paul Greengrass. Oké, de camera schokt soms wat al te gretig, maar dit is en blijft knap uitgewerkte, meeslepende bam-boets-baf-cinema van de hoogste orde.

De Flop 5:

1. Pirates of the Caribbean: At World's End
Nog meer actie, nog meer climaxen, nog, nog, nog! Of misschien toch liever niet? U moest er alvast niks van weten en stuurde Johnny Depp en consoorten naar huis met een ereplaats op uw shitlist.

2. Vermist
Jan Verheyen lokte heel wat volk naar de zalen, maar of het ook zo tevreden buitenging? Een slap verhaaltje en flauwe personageschetsen doen deze would-be CSI: Bommerskonten de das om.

3. Shrek the Third
De eerste 'Shrek' had garanti een plaats in de top 5 verdiend, maar kijk eens hoe het niveau is gezonken. De o zo clevere grapjes zijn voorspelbaar en flauw geworden, het publiek zucht eens en gaat schijnbaar alleen nog maar kijken omdat dat zo lijkt te horen.

4. Evan Almighty
Steve Carrell bouwt een ark in deze overbodige sequel op het al even overbodige origineel met Jim Carrey. Het schijnt grappig bedoeld te zijn, maar wij konden er niet mee lachen. En u ook niet.

5. Spider-Man 3
Overschaduwd door het succes voor z'n voorgangers, misschien, maar 'Spidey 3' schoot toch bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Te lang, te Amerikaans, te veel schurken.

Bij uw lijstjes zat als commentaar heel vaak een vleiende opmerking, waarvoor natuurlijk dank. ("Keigoeie site. M.i. de enige ter wereld met correcte info over de kwaliteit van de films. Doe zo verder...." Nu hoort u het eens van een ander.) Namens de hele redactie wensen we u een schitterend 2008 toe, met zo weinig mogelijk piraten op de kust en zoveel mogelijk "orgasmes van films" (zoals één lezer het uitdrukte). Oh ja, en probeer af en toe ook eens buiten te komen en van het leven buiten de cinema te genieten. Het schijnt de moeite waard te zijn, al ben ik er zelf ook geen expert in.

E-mailadres Afdrukken
 
2007 volgens u

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST