Banner

2007 volgens Barbara

Barbara Van Ransbeeck - 31 december 20072007 was een flets filmjaar zonder echte meesterwerken, maar er viel hier en daar toch wat genot te rapen. Ziehier mijn kleine en grote filmmomenten op een rijtje:

Kippenvel: de douchescène uit 'Paranoid Park' en de bezwerende muziekscore van 'Khadak'

Allerzaligste hoofdpersonage: Hallam zo-Fou-als-een-achterdeur

Miauwkes-award: Casey Affleck (en dan vooral zijn onstandvastige - doch botergeile - stem) en onze nieuwe plezantste chouchou in blockbusterland: Shia LaBeouf

Het venijn in de staart: zowel 'Sehnsucht' als 'I Don't Want To Sleep Alone' wachten tot de allerlaatste minuut om je weg te blazen, kaboem!

Harakiri-overweegbare smart: buiten fun fun fun voor 'The Host', heb ik helaas alleen maar lelijke woorden voor de Aziatische films die in 2007 mijn pad kruisten...Waar gaat dat naartoe als je al niet meer op een Zhang Yimou of een Wong Kar Wai kan rekenen?

Klefste oneliner: 'I made you something' (jawel, een machinegeweer als beenprothese!) uit 'Planet Terror'

Frustration Island: ondertitelen wordt te duur en Franstalige films krijgen nauwelijks releases in Vlaanderen of komen later uit. Een welgemeende grrrrr%#!$* hiervoor!

Pure poëzie: het rijdende huis uit 'You the Living', het dansende kruispunt in 'WWW',

en de woordspelletjes in 'La Antena' (gespot op het filmfestival)

Beste prinses: Giselle (Amy Adams) uit 'Enchanted'

TOP 10

1. Ratatouille
De perfecte tijdloze Disneyfilm: een hartverwarmend verhaal vol charmante situatiehumor, gedrenkt in zeer smakelijke Pixar-animatie. Rémy is gewoon de coolste rat sinds 'Basil the rat'! Een lekkernijtje!

2. Das Leben der Anderen
IJzersterk drama met een einde dat tot in de toppen van de tenen voldoening schenkt. Een unicum. Waar blijft die Amerikaanse remake, dat ik hem onder mijn bottin verbrijzel!

3. Stranger Than Fiction
Eeen peperkoeken Will Ferrell die ons Maggie haar hart (en dat van ons) pikkedieft met een klein liefdesliedje op gitaar: ai caramba! Een geweldige 'meta' film, zoals we ze héél graag hebben.

4. Hairspray
Zag het leven er maar altijd zo stralend uit als de glimlach van Niki Blonsky. 'Hairspray' is een guitige, aanstekelijke explosie van kapsels, kleuren en musicalnummers. Uw kont zat gegarandeerd nog nooit zo wibbely wobbely in uw cinemazitje.

5. Persepolis
Heel eerlijk/heerlijk levensverhaal van Marjane Satrapi, gedoopt in een prachtig ineengesmolten zwart-witcreatie. Een straffe madam die veel indruk heeft gemaakt.

6. La Scaphandre et le Papillon
Een onvergetelijke, dankbare belevenis om een film te mogen bekijken door de ogen van een levenslustige vlinder gevangen in een levenloos lichaam. Een ontroerend, breekbaar portret dat je echt gezien moet hebben.

7. The Painted Veil
John Curran neemt rustig de tijd om personages te schetsen die je op het eerste gezicht niet aanspreken, maar waar je nét omwille van hun gebreken uiteindelijk toch van gaat houden. Klassefilm!

8. Little Children
Een verrassend sterk drama over volwassenen die nog eens kind willen zijn. Sterk geacteerd, vooral Kate Winslet gloeit harder dan de rode neus van Rudolf het rendier.

9. Apocalypto
Pak-me-dan-als-je-kan-concept, flitsend verpakt in een super'snelle' beeldvoering. Een hallucinante trip.

10. Planet Terror
Robert Rodriguez laat je met de avonturen van zijn eenbenige vampire slayer van de ene gore/foute verrassing in de andere vallen. Lekker over the top en nog een kilometertje verder. Ik ben in 'Cherry Baby' (Rose McGowan) ook meteen een nieuw rolmodel rijker. Plezier hier!

FLOP 5 - de teleurstellingen - (de commerciële, voor de hand liggende troep niet meegerekend)

1. Goya's Ghosts
Natalie Portman in een hilarische dubbelrol en zo valt er nog wel meer te lachen met deze zichzelf oh-zo au sérieux nemende floppertopper bij uitstek.

2. Summer Palace
De grens tussen kunst en kitsch is soms erg dun. 'Summer Palace' is gewoon saai, lelijk, pretentieus en labiel.

3. Death Proof
Je film doorspekken met dialogen die nog banaler zijn dan die van bij de bakker om de hoek en baseren op een bijeenraapsel van slechte B-films? Dan kan je moeilijk verwachten dat je film boven dat protputniveau uitstijgt. Een klucht, maar dan zonder de grappen. Gaap!

4. La Môme
Edith Piaf verdiende een respectvolle hommage, in de plaats kreeg ze een rommelpot aan dooreengeschudde plaatjes die niet in elkaar passen... Arm muske toch!

5. Angel
François Ozon vergrijpt zich aan een pompeus stationsromannetje en versmacht ons in de wansmakelijke wereld van miss grootheidswaanzin (de wel perfect gecaste Romola Garai). Er zijn er voor minder achter de tralies gevlogen.

Ik kijk reikhalzend uit naar: 'Atonement' (al fantastisch bevonden), 'Lust, Caution' (Ang Lee), Sweeny Todd (Tim Burton), Blindness (Fernando Mereilles) en Robert Rodriguez' verfilming van 'Barbarella, Queen of the Galaxy'!

Laat het aftellen maar snel beginnen, ik ben klaar voor 2008! Jeeehaa!

E-mailadres Afdrukken
 
2007 volgens Barbara

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST