Banner

2007 volgens Peter

Peter De Backer - 30 december 2007Typisch. Nu had ik eindelijk eens een duidelijk afgetekende nummer één (dat moet geleden zijn van 'Bill and Ted's Excellent Adventure' in '89) voor mijn uiterst selectief samengestelde top, blijkt dat hij eigenlijk pas over twee weken, volgend jaar dus, uitkomt. Bogus dus. Ook de twee uitstekende festivalfilms 'Once' en 'This Is England' heb ik met pijn in het cinefiele hartje moeten schrappen om dezelfde reden. Afspraak volgend jaar, zoveel is zeker.

Veel degelijk werk gezien in 2007, maar de overdonderingen en aha-erlebnissen bleven jammer genoeg uit. Goed gelachen met de producties van Judd Apatow, Will Ferrell op het ijs, de mannen van 'Hot Fuzz' en het accent van Leo in 'Blood Diamond', zwaar afgezien met de niet aflatende stortvloed van horror sequel crap (om van het schrijven van de recensies nog maar te zwijgen) en stiekem genoten van de langverwachte comeback van Optimus Prime. Maar het zijn de volgende tien die een felbegeerd plekje wisten te bemachtigen in het lijstje der lijstjes.

Top 10

1. Das Leben der Anderen
Al bijna een jaar geleden gezien en deze ontroerende, meeslepende en doorleefd geacteerde thriller zit nog altijd onder mijn huid te wriemelen. Laat de Duitsers maar rustig hun wonden van het verleden likken, het levert ijzersterke cinema op.

2. Ratatouille
Hou dat contract met Pixar maar stevig vast, Disneybonzen. Verrukkelijke animatieklassieker in spe om letterlijk de duimen en vingers bij af te likken.

3. Stranger than Fiction
Clownsmoel Will Ferrell verbaast vriend en vijand met een ingetogen vertolking en dat levert een magisch stukje metacinema op. De melk en koekjes-scène alleen al is genoeg om het hart een klein beetje te laten smelten.

4. Little Children
Todd Field bevestigt zijn talent met deze originele, zinnenprikkelend zwoele en soms gewoonweg bizarre kijk op suburbia. 'Welcome to disturbia' zou Shia zeggen. Kate Winslet kan mij trouwens nog altijd krijgen.

5. Hairspray
Dé feelgoodfilm van het jaar. Fout en campy maar ook onweerstaanbaar swingend en met een perfecte ironische knipoog gebracht.

6. The Painted Veil
De literatuurverfilming die langer bleef hangen dan ik ooit had durven hopen. Was het nu het overtuigend spel van Norton en Watts, de elgante fotografie of de meesterlijke score van Desplat, het bleef plakken en verdient absoluut een vermelding.

7. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Kijk eens aan, na een paar maanden gemengde gevoelens komt deze trage maar hypnotiserend mooie anti-western toch mijn top tien binnengedwarreld als een melancholisch herfstblad op zoek naar een plekje om het tijdelijke voor het eeuwige in te ruilen.

8. Zodiac
Fincher is terug en we zullen het geweten hebben. De beste procedurethriller sinds 'All the President's Men' met pluspunten voor de getrouwe evocatie van de tijdsgeest en de showstelende rol van Robert Downey Jr.

9. Apocalypto
Mad Mel ontketent zijn demonen met deze knoert van een avonturenfilm. Beetje aan de bloederige kant, maar als intens pulserende adrenalinestoot was 'Apocalypto' de uitschieter van het jaar.

10. The Host
De beste zomerblockbuster van het jaar kwam niet uit Amerika. De eerste aanval van het monster is nu al een klassieker en de originele mix van sociale kritiek, tragikomedie en actie maakt van 'The Host' superieur entertainment met een cinefiel aura waar Hollywood nog heel veel van kan opsteken.

Flop 5: de scheten in de fles van het jaar

1. Pirates of the Caribbean: At World's End
Nog langer! Nog meer overgecompliceerde plotkronkels! Nog saaier! Nog shittier! De voornaamste reden waarom ik steeds meer een afkeer begin te krijgen van opgeblazen blockbustergedoe. Het mag nog zoveel opbrengen, het blijft kut met peren.

2. Goya's Ghosts
Afgang voor Milos Forman en een getalenteerde cast die hier behoorlijk foute dingen doet in dit al even foute kostuumdrama dat zichzelf steeds verder overtreft met potsierlijke toestanden. Verrassendste miskleun van het jaar.

3. Bordertown
Ik krijg het op mijn heupen van slechte films die je opeens niet te hard mag aanpakken omdat ze 'goede bedoelingen' hebben. 'Bordertown' was die film van 2007. En ik wil de Jennifer Lopez van 'Out of Sight' terug. Die was sexy en kon acteren!

4. The Golden Compass
De gênantste wannabe-blockbuster van het jaar. Coole ijsbeer, barslecht spektakel. Voor één keer had het Vaticaan gelijk.

5. Death Proof
Oh ironie, de grootste liefhebber van de trashy B-film gaat volledig de mist in met zijn geforceerde hommage aan de slechte smaak. Kurt Russell doet keihard zijn best, maar de taterende grieten waren er echt teveel aan. Sorry Rosario, je bent een ongelooflijk zagewijf.

Noot: Onvoorwaardelijke drek zoals Epic Movie, Firmin, Hitman, romantische prullen en de horrorkeutels verdienen het zelfs niet om in een floplijstje te eindigen.

Nog wat prijzen die ik absoluut kwijt wil voor het nieuwe jaar begint:

Chica van het jaar: Rose McGowan als Cherry Baby in 'Planet Terror'.

Coolste motherfucker van het jaar (net zoals de vorige jaren en de vele jaren die nog zullen volgen): Clive Owen in 'Shoot 'em Up'.

Strafste acteerprestatie van het jaar: Sam Riley als Ian Curtis in 'Control'.

Doorbraak van het jaar: Casey Affleck met zijn heerlijk op zoek naar de baard in de keel-stemmetje.

Comeback van het jaar: Josh Brolin (ken uw Goonies!) als psycho bastard in 'Planet Terror' en corrupte badass flik in 'American Gangster'. En dan heb ik 'No Country for Old Men' nog niet meegerekend.

Nostalgiemoment van het jaar: meekwelen met Lasgo's 'Something' in 'Dagen zonder lief'. Ook met voorsprong de beste Vlaamse film van het jaar.

Kippevelmoment van het jaar: Will Ferrell die 'Whole Wide World' van Wreckless Eric zingt voor Maggie Gyllenhaal in 'Stranger than Fiction'.

Beste gevecht: Bruce Willis tegen de straaljager in 'Die Hard 4.0'. Pak 'm Bruce! Sla erop!

Soundtrack van het jaar: 'The Fountain' van Clint Mansell.

Held van het jaar: McLovin uit 'Superbad'. Een nerd, een lover, een legende.

Guilty Pleasure van het jaar: 'Shoot 'em Up'. Wedden dat John Woo ergens in een hoekje heel jaloers zit mee te kijken naar dit knalfestijn.

Beste opmerking in de bioscoopzaal: 'Amaai, dat zit precies nog goed in elkaar', de jongeman achter me die de weldoordachte plotconstructies van 'Saw IV' wel wist te appreciëren.

Must-see van 2008: 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson. En hopen dat Indy 4 de jeugdherinneringen niet bezoedelt natuurlijk.

E-mailadres Afdrukken
 
2007 volgens Peter

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST