Banner

Docville doet het, deed het, is gedaan

Dennis Van Dessel - 08 juni 2007
Pet af voor de mensen die van Docville 2007 een succes hebben gemaakt: we zagen interessante films, kondenons af en toe eens goed kwaad maken en we hebben vooral ongegeneerd de intellectueel kunnen uithangen. Heerlijk. Nu de rode lopers weer zijn opgerold (nuja, zó chique was het ook weer niet, maar soit), zijn dit de films die u zeker niet mag missen in de komende maanden, wanneer ze in gewone roulatie of op dvd komen.

This Film Is Not Yet Rated:
Onlangs ook zo hard gelachen toen bleek dat de Amerikanen vanaf nu rekening zullen houden met het rookgedrag van filmpersonages om hun leeftijdsquotering te bepalen? Yup, het is een raar volkje: toon een blote borst en je krijgt meteen een R-rating (geen kinderen onder de 16 zonder begeleiding), maar geweld is over het algemeen geen probleem. De macht van de MPAA, de verantwoordelijke organisatie, is immens. In 'This Film is Not Yet Rated' biedt regisseur Kirby Dick een onthullende blik op het ratings-systeem.

Jesus Camp:
Iedereen die ooit een aflevering van 'FC De Kampioenen' heeft gezien, is het erover eens: er is geen God. Maar ga ze dat eens in de bible belt van de VS vertellen. Daar worden zelfs jonge kinderen op speciale, religieus getinte kampen geïndoctrineerd om deel uit te maken van het leger van God. Ofwel: hoe kindermisbruik niet noodzakelijk fysiek hoeft te zijn.

Iraq For Sale: The War Profiteers:
De titel geeft al een zeer subtiele knipoog naar de politieke neiging van de filmmakers. En inderdaad, regisseur Robert Greenwald was enkele jaren geleden verantwoordelijk voor de uitstekende docu 'Outfoxed', over de pro-Bush propaganda die wordt verspreid door het Fox News Network. Ditmaal gaat hij na hoe Amerikaanse privé-ondernemers deals sluiten met het leger - The Iraq War, brought to you by Coca-Cola. Als ze die Irakezen nu eens konden overtuigen om af en toe te stoppen met vechten voor de reclame...

Dixie Chicks: Shut Up & Sing:
Michael Moore zei het al tijdens zijn oscarspeech: als Bush zelfs de Dixie Chicks al tegen zich heeft, dan zijn z'n dagen geteld. Deze Texaanse countrygroep (afkomstig uit de diepste diepten van Bush-land), veroorzaakten een internationale hetze door zich in 2003 uit te spreken tegen een inval van Irak. In die tijd was dat natuurlijk in hoge mate not done in de VS, en de Dixie Chicks werden plots politieke symbolen tegen wil en dank. Kortom: moordwijven, meer dan een film waard.

E-mailadres Afdrukken
 
Docville doet het, deed het, is gedaan

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST