Banner

De lijstjes zijn er!

Dennis Van Dessel - 20 december 2005

Het jaar sleept zich langzaam maar zeker ten einde, en u weet wat dat wil zeggen. Yup, het is lijstjestijd! We bespraken dit jaar zo'n 160 cinemareleases voor u, plus een vijftigtal klassiekers. Soms kregen we hele mooie complimenten over onze schrijfsels, soms werden we duchtig uitgekafferd in bizarre varianten op het Nederlands, uitgevonden door Hillary Duff- en Sarah Michelle Gellar-fans.

Voor de gelegenheid geven we u 2005 zoals het was en is op enola: mijn persoonlijke top- en flop-tien van dit jaar, én een selectie lezersreacties die echt niemand mag missen.

De top 10!
10) The Constant Gardener:
ijzersterke politieke thriller van Fernando Mereilles, die meteen bewijst dat hij met 'Cidade de Deus' geen eendagsvlieg was.

9) A History of Violence:
retestrakke David Cronenbergfilm waarin het 'Lord of the Rings'-publiek kan zien hoe Aragorn zijn eega voorziet van een degelijke bef. En wij die dachten dat hij dat alleen met paarden deed!

8) Closer:
het theatrale valt niet te ontkennen, maar wat een spanning tussen die acteurs, en wat een dialogen.

7) Der Untergang: bedachtzame, provocerende film die interessante vragen oproept rond de aard van het kwaad.

6) Sideways: heerlijke tragikomedie over menselijke zwakte. Bij voorkeur te consumeren met een goeie pinot.

5) The Aviator:
Martin Scorsese weet enorm veel schwung te geven aan een uitgemergeld genre als de biopic.

4) Million Dollar Baby: Clint Eastwood neemt rustig z'n tijd om zijn pijlen op je traanklieren te mikken en rààkt ze vervolgens moeiteloos.

3) Sin City:
visueel fenomenale, hypercoole cinema van Robert Rodriguez.

2) Mysterious Skin:
de grootste aha-erlebnis van het jaar: een gevoelige, confronterende prent met een zeer groot hart.

1) Match Point:
Woody doet het! Een goed geobserveerd, diepzinnig drama dat zijn publiek nergens betuttelt. Bij deze: de beste van het jaar.

De flop 10!

10) Revolver:
Guy "was ik maar Tarantino" Ritchie's jongste worp bewijst eens en voor altijd wat voor een pretentieus windei hij eigenlijk is.

9) The Pacifier:
de film die bewijst dat kinderen geen debielen zijn. Vin Diesel daarentegen...

8) Domino: visuele diarree van Tony Scott, met een scenario dat nergens op slaat. De montage heet "modern" te zijn, ik hou het eerder op "onsamenhangend".

7) Fantastic Four:
actiefilm voor mentaal achtergestelde adhd-patiënten.

6) The Grudge: maak een keelgeluidje alsof je net je tong hebt ingeslikt en je zult een griezelige film krijgen! Niet dus.

5) Raise Your Voice:
donzige parodie op een film, waarin Hillary Duff het jonge volkje mag doen vergeten dat ze naar lelijk ingepakte lucht zitten te kijken.

4) Dukes of Hazzard:
enkel zwaar gestoorde geesten kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn geweest.

3) Deuce Bigalow: European Gigolo:
hoe kàn een film waarin een vrouw een penis op haar gezicht heeft in plaats van een neus nu slecht zijn? En tóch...

2) Night Watch:
de Russen kunnen even grote flauwekul produceren als de Amerikanen, zo blijkt. Globalisering hoera!

1) Stealth:
niet zomaar een slechte actiefilm, maar zelfs één met een smerig extreem-rechts boodschapje eraan verbonden. Kan iemand de verantwoordelijken eens in Guantanamo Bay opsluiten, aub?

Nota: de top en flop-10 werd opgesteld aan de hand van de films die dit jaar in België uitkwamen, ongeacht of ze nu in 2004 of 2005 geproduceerd werden. Dit zijn de beste en slechtste film die ik dit jaar heb gezien. En ook sterrenwaarderingen zijn relatief: 'Mysterious Skin' kreeg vier en een half, 'Sin City' vijf. Tja, je kunt films niet mathematisch beoordelen, we hebben het over een kunstvorm, niet over een boekhouding die moet kloppen.

Onder het motto U was weer geweldig dit jaar, willen we u vooral deze reacties niet onthouden:

De meest schaamteloze:
kerel bedankt he;) k moest een verslag maken voor ckv ( culture kunstvorming ) en dit was ut beste verslag die ik kon vinden. mooie foto's erbij en de tekst is makkelijk te begrijpen. ik kon het zo kopieren, en de argumenten die je gaf waren ook goed. mijn eindcijfer was een 8.5
Bedankt he;)
('Rashomon')

De meest filosofische:
Eén vraag die steeds bij me opkomt: Zorro zonder snorro, kan dat wel???

De meest bevreemdende:
het intelectueel niveau is net hoog genoeg om de gemiddelde temperatuur te verkrijgen van Belgie. Dan heb ik het nog niet over het nalaten van de wel zeer overtuigende contradicties van de inhoud(die opzich zelf al op nix trekt: aan de ene kant kraken ze het af en op de andere is het geprezen. ('Dark Water')

Het grootste staaltje zelfoverschatting:
Ik vind, dat Dennis Van Dessel het allemaal maar dunnetjes uitlegt, maar bon. Waarom? Omdat het makkelijker is een film pseudo neer te sabelen die op z'n minst opmerkelijk kan genoemd worden en een keertje "anders" is gebracht in het genre. Maar bon. Mocht ik de recensie schrijven, ze zou uno al zo verschrikkelijk lang niet zijn en duo: ze zou beter en bovenal eerlijker zijn. Maar wie ben ik dan weer... juist ja.
('The Exorcism of Emily Rose')

De "we zullen je geen ongelijk geven"-prijs gaat naar…
Jennifer Connelly...
... is een lekker wijf !
('Dark Water')

Raise Your Voice rocks!
Dat is echt belachelijk!! Ik ben een echte fan van hilary en heb al heel veel films gezien in mijn leven. En deze film was echt super!!!!!!!!! Niet dat er geen betere filmen bestaan maar hij was echt tof!!!Als jij zoiets als dit durft te beweren heb je echt geen respect en smaak!!!Iedereen heeft recht op een eigen mening maar nu ga je echt te ver!!!!! En daarbij, kei - veel mensen maken dingen zoals dit mee in het echt! vind je dat dan ook saai en stom?! groeten van iemand die het totaal niet met je eens is !!!!!!!!!!!!!! P.S. hilary je bent super!!!!!!!!!!!!!!!!

Djeezees wat is jou probleem om deze film zo af te krake! Ik vond hem gwn fantastisch 1 van de beste die ik al gezien heb

Honey rocks!

ooh.. JIj bent egt dom.. Weetje hoe een vette film dit is!!! dat mens kan kei goed danse.. zie ik jou niet zo snel nadoen!!:S.. ik bedoel.. niet iedere film hoeft toch spannend en eng te zijn.. in deze film gaat het vooral omt danse.. en als je niet van coole dancemoves houd.. moet je hem vooral niet kijken.. Kijk dan voortaan ff beter welke film je gaat kijke.. en kies er een van je eigen keus.. Dat kindje in de film is trouwes über liewf.. wat ben jij dom zeg..:S Grr...

ja ej tis trg me de mike eh en kwil nni lastig zen h mor ge moet ook is you got served zien ze echt waar de moeite waart

¥ooo,, Hone¥ IsZ Gewoon Top,, !! Lil' Romeo IsZ Gewoon HoT,, :P Hihi,, Enne jullie verGeten wat te vertellen over " Zachary Isaiah Williams " HijS Sweet hoowrSz,, :D Majah KuS Nad.ii.a *

Sarah Michelle Gellar rocks!

Meneer , ik wil niet onbeleefd zijn ofzo (want ik ben niet zo als u)maar...wie denkt gij wel ni da ge zijt om smg zo te beledigen?En niet alleen smg , ook de mensen die smg willen verdedigen!U heeft gewoon geen respect voor anderen hun mening! Zal ik ook zo eens beginnen over UW lievelingske Naomi Watts(valt heel fel op)?!?Is het normaal gezien ni de bedoeling da u objectief blijft? U heeft duidelijk gewoon iets tege smg , ni tege haar acteerprestaties(want die zijn uitstekend!)of haar look(waar ook zeker niks mis mee is, integendeel ,smg is 10000000000000 keer mooier dan uw naomi'ke)dus ik zou maar eens stillekes terug komen op uw woorden en u verontschuldigen tege mij en alle andere smg-fans !!!!!!!!

En toch houdt u van ons:

De recensie van Broken Flowers slaat de spijker op z'n kop.

Ik ben het echt helemaal met je eens! ('Harry Potter 4')

Geweldig, die wekelijkse klassieker ik zie dat u er nog altijd veel moeite voor doet ik weet zeker dat velen (waaronder ikzelf) dat erg appreciëren. ('Rear Window')

Schitterende recensie weer ('The Godfather')

Goeie review van een goeie film. Toppie. ('Heathers')
E-mailadres Afdrukken
 
De lijstjes zijn er!

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST