Banner

Cars 2

4.0
Vincent Van Peer - 11 juli 2011
Twee sterren voor de nieuwe van Pixar, op de pagina's van uw felbeminde enola? Watskeburt?! Commercie, datskeburt! De 25 jaar lang onberispelijke pareltjes afleverende animatiestudio boorde vijf jaar geleden ruw goud aan met 'Cars' en kiest na gedurfde projecten als 'Wall-E' en zelfs de meer dan geslaagde sequel 'Toy Story 3' voor het makkelijke geld. Dat eerste kwartier van 'Up' mag u dan tot een stuiptrekkend hoopje pure ellende hebben herleid, van die montage moeten de eerste bedovertrekken nog in de rekken belanden. Van 'Cars' echter vliegen nog steeds iedere dag duizenden mokken, potloodslijpers, brooddozen, placematjes, poppetjes, t-shirts, rugzakken, slippers en voor mijn part zelfs flippin' fruitpersen over de toonbank. Genoeg reden dus, om te komen aanzetten met 'Cars 2', een visueel aantrekkelijk, maar verder totaal te negeren filmvehikel.

Bij Pixar moeten ze alvast door hebben gehad dat Lightning McQueen (Owen Wilson) bepaald geen ultraboeiende hoofdfiguur was, want voor deel twee schuiven John Lasseter en de zijnen resoluut Mater (Larry the "zucht" Cable Guy) naar voren als protagonist. Helaas vervangen zij daarmee kleurloos door irritant, maar wij bespeuren op zijn minst al moeite. Voor de rest van het debiele verhaaltje werd overgeschakeld op automatische piloot. Mater wordt per abuis ingelijfd door de stijlvolle spy car Finn McMissile (Michael Caine) en de bevallige bolide (see what we did there?) Holley Shiftwell (Emily Mortimer). Kiddie-vriendelijke namen ten spijt is wat volgt een opeenvolging van spastische toevalligheden 'F.C. De Kampioenen' waardig en holle 3D-actie over de halve wereldbol. Want, kleine kindertjes, het maakt niet uit waar jullie wonen, als jullie maar allemaal braafjes de nieuwe merchandise kopen. Wedden dat die geüpdatete knuffel van Lightning McQueen er nog veel cooler en koddiger uitziet dan de originele?

Toegegeven, de openingssequens - een James Bond-proloog met auto's - is behoorlijk cool en de plaatjes die Pixar op uw scherm tovert (dat Italiaanse raceparcours!) zijn bijwijlen prachtig om naar te kijken, maar wég is de magie die wij tot in onze kleine teen voelden tintelen toen Carls ballonnenhuis opeens de lucht in ging, Remy voor het eerst aan een smeuïge kaas mocht snuffelen of Wall-E voor de tigste keer zijn versleten videocassette in de lader schoof. Weg zijn de droeve universele thema's en volwassen subteksten die wij zo graag associëren met Pixars beste werk en weg, ook, zijn de personages waar je een lor om kan geven. 'Cars 2' stinkt - in zijn fletse eco-boodschap, maar ook in het vol toilethumor gepropte scenario - naar platte toegeving. Alles om de ukkies te bekoren en niets meer dan dat. Tja, missie geslaagd zeker?

Het gegeven van Mater-de-spion wordt uit pure armoede opgehangen aan een internationaal complot om een racetornooi waaraan Lightning deelneemt (en dat dient ter promotie van een nieuwe, milieuvriendelijke energiebron) te saboteren. Niets mis met een film met een boodschap, maar net zoals alle aspecten van 'Cars 2' is het ecologische aspect ervan zodanig dumbed down dat het al snel op de heupen begint te werken. Dat de plot daarrond ook totaal geen steek houdt, helpt ook niet. (Spoiler alert.) Om ervoor te zorgen dat iedereen groene energie definitief afzweert, ontwikkelen de slechteriken een nieuwe soort brandstof, Allinol genaamd, die olie zogenaamd zou moeten vervangen. Wanneer op het racecircuit alle auto's met Allinol ontploffen, moet voor het grote publiek dan duidelijk worden dat benzine veel veiliger is. Dat iedereen in de eerste plaats al op benzine reed, doet daarbij blijkbaar weinig ter zake. Mij lijkt het vooral veel moeite voor niks.

Geen enkel personage komt bovendien echt uit de verf, en zelfs de wereld waaraan Pixar hier vorm geeft, lijdt - voor de eerste keer in vijfentwintig jaar - aan serieuze bloedarmoede. Wij beginnen ondertussen te klinken als de oude zaagwijven die u op een ongelukkige dinsdagmiddag kan aantreffen op de dorpsbank om commentaar te geven op alle voorbijgangers, maar wij kunnen het ook niet helpen: wij missen de voelbare vriendschap tussen een Woody (no pun intended) en een Buzz, de onweerstaanbare charme van een familie Incredible, de magie van banale plekjes die zoals in 'Ratatouille' worden omgetoverd tot heuse sprookjestaferelen. De uniciteit, met andere woorden, die Pixar onderscheidt van andere animatiestudio's, die willen wij terug, nondedoeme!

Even overwogen wij om 'Cars 2' anderhalve ster te geven. Omdat wij van Pixar dus véél verwachten, omdat ze het - óók met sequels - kunnen doen werken, omdat onze verwachtingen ondanks de negatieve berichten ook tamelijk hooggespannen bleven en omdat onze teleurstelling achteraf dus des te groter was. Maar dat zou nu ook weer niet eerlijk zijn. 'Cars 2' is zeker niet slechter dan 'Kung Fu Panda 2'; 't is zelfs nipt de betere film. Máár: 't moet allemaal zoveel beter. 'Cars 2' is niets meer dan 'Spy Kids' met auto's: de allerkleinsten zullen van de film smullen, de rest zal zich in het beste geval niet vervelen. Benieuwd wat dat in de toekomst nog gaat geven, bij het opkomende fantasy-epos 'Brave' bijvoorbeeld. Als u ondertussen écht auto's wilt zien vroemen op het grote scherm, gaat u beter nog even langs bij 'Fast Five'.

E-mailadres Afdrukken
 
Cars 2
VS / 2011
Regie: John Lasseter
Scenario: Ben Queen
Met: Owen Wilson; Larry the Cable Guy; Michael Caine; Emily Mortimer; John Turturro; Eddie Izzard
Duur: 112 min.


Recensies:
Cars

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST