Banner

Knocked Up

7.0
Peter De Backer - 03 oktober 2007

129 min. / VS / 2007

Judd Apatow. Onthoud die naam. De man die Steve Carell liet ontmaagden in 'The 40 Year-Old Virgin' zit momenteel vrij stevig op de komedietroon van Hollywood. Hoe stevig? Hij kan in een handomdraai Tom Hanks een spermatozoïde laten spelen voor zijn volgende project. 'Knocked Up' was afgelopen zomer dé sleeperhit in Amerika en werd door de critici zo hoog de stratosfeer ingeprezen dat er zelfs gewichtige woorden als genre- en generatiedefiniërend bij werden gesleurd. Monumenten als 'The Godfather', 'Taxi Driver' en 'Armageddon', ja oké, die zijn genrebepalend, maar een scabreuze slackerkomedie waarin vier mannen een bindvliesontsteking opdoen door scheten in elkaars gezicht te laten? Zoals bij alle overhypte films is 'Knocked Up' uiteindelijk 'maar' een komedie en niet de Ark des Verbonds. Alleen heeft Apatow wel het geluk dat hij een bijzonder grappige komedie heeft gemaakt. Fijn tijdverdrijf terwijl we wachten op die comedy to end all other comedies. Het zou me niks verbazen mocht die al ergens in het hoofd van Apatow rondhangen. Dat Tom Hanks zich maar al begint in te smeren.

Oerslacker Ben (Seth Rogen in een doorbraakrol) houdt van het leven. Het leven als eeuwige student weliswaar. Brassen met de vrienden, idiote weddenschappen bedenken en comazuipen tot de dageraad. Je kan gerust stellen dat Ben de gelukkigste mens op de planeet is. Alison Scott (foxy Katherine Heigl uit 'Grey's Anatomy') is een verzorgde jonge vrouw die carrière probeert te maken bij een televisiezender. Wanneer de promotie er eindelijk komt, viert ze dit samen met haar zus (Leslie Mann). Ze ontmoet Ben in een discotheek en de twee raken aan de praat. Veel drank later eindigen de tegenpolen in bed en beleven ze een wilde onenightstand. Acht weken later krijgt Ben een telefoontje van Alison, die hem het heuglijke nieuws weet te melden dat ze zwanger is. In het belang van het kleine wonder dat eraan komt, waagt Alison zich toch aan iets dat lijkt op een relatie met haar mollige prince charming ...die wiet rookt met een gasmasker.

Waar 'The 40-Year-Old Virgin' nog beroep deed op een iets verder gezocht idee om een komedie aan te hangen, zoekt 'Knocked Up' het bij een ietwat realistischer en op het eerste zicht banaler uitgangspunt. Jongen ontmoet meisje, jongen en meisje doen stoute dingen, zoveel weken later, de stoute daad krijgt een staartje waar een baby aan vasthangt. Wat nu gedaan? John Hughes gebruikte het al voor zijn ontiegelijk fletse 'She's Having A Baby', terwijl Chris Columbus vooral het publiek misbruikte met het onbekijkbare 'Nine Months'. Alsof elk decennium zit te wachten op een nieuwe generatiekomedie over een onverwachte zwangerschap. 'Knocked Up' is inderdaad diezelfde film, deze keer voor de slackergeneratie, maar slaagt er met zijn ontwapenende oprechtheid en schaamteloze pubergein wel in om de gevoelige snaar te raken én tegelijkertijd op de lachspieren te werken.

'Knocked Up'verricht eigenlijk een klein mirakel. Het neemt een sitcomgegeven dat al belegen is op voorhand, een voor de hand liggende stereotypering van een subcultuur (dudes ahoy!) en een vat vol onderbroekenlollen en komt naar buiten met een charmante komedie die even romantisch als grappig is. Niet geheel honingvrij (naar het einde toe is het een onbeschaamde date movie geworden), maar potnonde, het hart en de funny bones zitten op de juiste plaats. Er hangt iets zuiver en puur over 'Knocked Up'. Neem nu de scène waarin een radeloze Ben een gesprek aanknoopt met zijn vader (cameo van regisseur Harold Ramis). Die scène is eigenlijk zo melig als een aflevering van 'Full House', maar door de sympathieke vertolkingen en de frisse toon is die conversatie niet alleen betekenisvol, ze dringt gewoonweg door tot in het hart. Daarin ligt de kracht van 'Knocked Up'. Dit is geen hypocriete Hollywoodkomedie, maar een doodeerlijke prent gemaakt door mensen die ménen wat ze te vertellen hebben. Of dat nu over de konten en borsten van celebrities gaat of over de onzekerheid van het ouderschap, de mannen van 'Knocked Up' verkondigen het allemaal met een broek vol goesting en het hart op de tong.

Wat niet wil zeggen dat 'Knocked Up' geen fouten heeft. De sterke cast en het scherp geobserveerde verhaal (jaja, bespeur maar een commentaar op relaties en het huwelijk als instituut) kunnen niet verbergen dat deze komedie veel te lang duurt. 'Knocked Up' zit met een pokkelange speelduur van twee uur en tien minuten en dat is gewoonweg te veel van het goede. Komedies zijn tricky bastards: ze moeten niet alleen goeie moppen vertellen, maar ze moeten die ook met een onfeilbare timing en nooit aflatend tempo afleveren. Met zijn bijna epische speelduur raakt 'Knocked Up' meer dan eens het ritme kwijt. De tranen in de ogen van het lachen krijgen te veel tijd om op te drogen tussen de geweldig grappige situaties door. De voorzichtige opbouw, waarin de personages rustig worden geïntroduceerd, is een slimme keuze, maar halverwege de film een overbodig Las Vegas-reisje inlassen is dan weer onnodig vet dat rustig weggeliposuckt had mogen worden. Kortom, knip er een half uur uit en 'Knocked Up' was inderdaad een comedy classic geweest.

Maar laten we niet vergeten dat 'Knocked Up' voor zijn genre een klein wonder is. Het had smakeloos en vulgair kunnen zijn en dat is het eigenlijk ook (pink eye!), maar de manier waarop Ben en Alisons relatie wordt afgebeeld is zo schattig en charmant (hét verborgen moment van de film: Alison die samen met Ben borsten aan het tellen is voor zijn louche sekswebsite) dat je alleen maar door de knieën kan gaan. Hun relatie blijft trouwens steeds geloofwaardig omdat noch Ben noch Alison hun levensstijl opgeven. Ben weet dat hij een verantwoordelijkheid moet dragen, maar blijft zijn slackerattitude bewaren. Het maakt van 'Knocked Up' een formulekomedie die zijn formule clever toepast en nooit in overdadig gepreek vervalt.

Seth Rogen is geen Brad Pitt, maar zijn vettig lachje, laid back-mentaliteit en eindeloze improvisatiedialogen verraden een komisch talent waarmee hij, net zoals Steve Carell vorig jaar, ongetwijfeld zal doorbreken. Katherine Heigl is goed (net zoals de beter dan gewoonlijk uitgewerkte bijrollen van Leslie Mann en Paul Rudd), maar het is Rogen die de show leidt en steelt. Zijn eerste reactie na de grote onthulling, de zwangere seksscène (I think i'm hitting the baby's head with my penis') en de vuilbekkende slackerscènes, het is vaak bijzonder grappig spul en voelt zelden geforceerd aan. De geeky scènes waarin films als 'Munich' en 'Back to the Future' geanalyseerd worden, zijn trouwens hilarisch.

Niet de slackerklassieker die ze ons over de grote plas beloofd hebben, maar gewoon een leuke en vaak eerlijke kijk op relaties, seks, ouderschap en het eeuwige niksnutje dat in iedere man verborgen zit. 'Knocked Up' is platvloers, maar ook hilarisch, vertederend en intelligent. De platste komedie van het jaar, absoluut, maar wedden dat hij een klein beetje uw hart zal laten smelten?

E-mailadres Afdrukken
 
Knocked Up
VS / 2007
Regie: Judd Apatow
Scenario: Judd Apatow
Met: Seth Rogen; Katherine Heigl; Paul Rudd; Leslie Mann; Martin Starr; Jason Segel; Harold Ramis
Duur: 129 min.


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST