Banner

Blood Diamond

6.0
Dennis Van Dessel - 23 januari 2007
Arnold Vosloo e.a.
143 min. / USA / 2006

Genie zit in de familie, schijnt het. Mijn vader, bijvoorbeeld, was een volwaardig filosoof, vooral als hij een borrel ophad, geciteerd in bladen van 'Het Pallieterke' tot 'De Streekkrant'. Eén van z'n uitspraken die ik nooit zal vergeten was: "Alles wat rijkelui nodig hebben om zichzelf rijkelui te voelen, gaat ten koste van iets of iemand anders." Gevolgd door een naar Bols geurend boertje. In principe had hij daar natuurlijk gelijk in: het woord "bontjas" is enkel de verleden tijd van "zeehond" of "vos", een BMW vernielt elke boom, voetganger en fietser die hij passeert, en foie gras is de optelsom van een gans plus pijn. Niet dat mij dat allemaal zoveel kon schelen - mijn grootste ambitie is nog steeds om de allerlaatste panda op te eten, en hem dan na één hapje terug te sturen naar de keuken omdat hij niet goed gekruid is. Maar ik heb wel bewondering voor mensen die nog morele verontwaardiging kunnen opbrengen. Mijn vader zou 'Blood Diamond' vast erg goed hebben gevonden. Het laatste kapitalistische bastion van de bourgeoisie, het recht om kitscherige bling-bling rond je nek te hangen, wordt hier immers frontaal aangevallen met een complex, zij het vaak nogal prekerig drama rond conflictdiamanten.

Het is 1999 en in Sierra Leone woedt een burgeroorlog tussen de regering (erg) en de rebellen van de RUF (nog erger). De wapens voor die oorlog worden voornamelijk gefinancierd met illegaal opgegraven diamanten, die vervolgens via een ingewikkeld netwerk worden "witgewassen" vooraleer ze in Antwerpen terechtkomen. Solomon (Djimon Hounsou), is een brave dorpeling die door de RUF hardhandig van zijn gezin wordt gescheiden om naar diamanten te graven. Zijn oudste zoon wordt gerekruteerd als kindsoldaat, de rest van de familie raakt op de dool als vluchteling. Nadat Solomon een kanjer van een roze diamant vindt en begraaft, worden zijn problemen nog erger: hij ontsnapt uit de mijn en komt vervolgens in contact met Archer (Leonardo DiCaprio), een cynische Zuid-Afrikaanse smokkelaar die al jarenlang wapens verhandelt aan eender wie die genoeg diamanten heeft om ze te betalen. Archer is uit op Solomons roze steen, Solomon wil z'n gezin terug. Met de hulp van Amerikaanse journaliste Maddy Bowen (Jennifer Connelly) trekken ze door het oorlogsgebied.

De film waarmee 'Blood Diamond' het meeste verwantschap toont, is 'The Constant Gardener', Fernando Mereilles' vlammende aanklacht tegen de farmaceutische industrie in Afrika. In beide gevallen gaat het immers over een thriller met een politiek geweten, waarin de systematische moord op het Afrikaanse continent door grote westerse mogendheden onder de aandacht wordt gebracht. Nobele doeleinden alom, dus, maar waar 'The Constant Gardener' er wonderwel in slaagde om een intelligente analyse van het probleem in z'n scenario te verwerken, blijft 'Blood Diamond' toch een beetje steken in Hollywoodland. Regisseur Edward Zwick (eerder verantwoordelijk voor 'Glory' en 'The Last Samurai') is duidelijk verontwaardigd door de wantoestanden in Sierra Leone (en andere landen), maar hij is en blijft een typisch Amerikaanse regisseur met blockbuster-instinct. Fernando Mereilles was niet geïnteresseerd in het afleveren van een conventioneel actie-drama; hij wilde z'n verhaal vertellen, en week daarvoor zonder twijfelen af van de platgetreden paden, met een ingewikkelde flash-back structuur, weinig actie, passieve personages en een unhappy ending. Zwick wil óók z'n verhaal vertellen, daar niet van, maar ondertussen wil hij ook een succesvolle actiefilm afleveren met regelmatig een spetterend vuurgevecht, heel wat emotionele uitbarstingen en een ware tournée generale aan louteringen op het einde.

En dat conflict tussen de wens om effectief iets serieus te vertellen over een ernstig onderwerp en toch opwindend zaterdagavond multiplex-entertainment te bieden, laat zich voelen. Zwick geeft ons regelmatig twintig minuten aan een stuk wall to wall actie, om dan tot de conclusie te komen dat hij ook een boodschap te verspreiden heeft - meestal steekt één van de personages op dat moment een welgemikte preek af over de onrechtvaardigheid in de wereld. Die mix is ongetwijfeld goed bedoeld, maar niet erg evenwichtig en soms ongeloofwaardig.

Dat neemt echter niet weg dat 'Blood Diamond' als entertainment wel werkt. Zwick weet hoe hij een actiescène in beeld moet zetten en hij heeft een vrij sterke intrige om op te steunen - de doodeenvoudige motieven van Solomon worden gecontrasteerd met Archer, van wie je nooit weet wat zijn bedoelingen eigenlijk zijn en of je hem wel sympathiek kunt vinden. Dat levert een aardige wisselwerking tussen de twee hoofdpersonages op, die helpt om de film op een emotioneel niveau te dragen. Goed gedaan.

Ook de acteerprestaties zijn oké. Jennifer Connelly krijgt vrij weinig te doen als Maddy, een personage dat op gezette tijden een donderpreek mag afsteken en vervolgens naar de behoeften van het scenario weer verdwijnt. Maar haar vertolking is wél prima, evenals haar zwaar hormonaal belastende oogopslag en décolleté. DiCaprio staat weer in zijn intense 'Departed'-mode te acteren en hoewel zijn accent af en toe een beetje onstabiel is (hoe kwader hij wordt, hoe Amerikaanser hij spreekt) weet hij die foutjes te verdoezelen met z'n présence en charisma. De ster van de show is echter Djimon Hounsou, die op z'n sloffen met de hele film gaat lopen. Hij is niet alleen het morele centrum van het verhaal, maar ook de emotionele kern ervan. Hounsou schreeuwt, huilt, zakt op z'n knieën en briest van woede, maar hij is continu geloofwaardig en zorgt regelmatig zelfs voor kippenvel. Die Oscarnominatie is dus geen toeval.

'Blood Diamond' heeft zo z'n gebreken - vooral het twijfelen tussen blockbuster en humanitair-politiek pamflet doet de prent geen goed - maar ik veronderstel dat Zwick punten verdient omdat hij op z'n minst een verschrikkelijke problematiek op een toegankelijke manier onder de aandacht brengt. En als actie-drama is hij sowieso meeslepend en goed geacteerd. Wédden dat er onder deze recensie binnen de kortste keren een aantal reacties staan van mensen die o zo gechoqueerd zijn door de praktijken die ze in de film gezien hebben? Kijk, en dat kun je dan weer moeilijk negatief vinden...

E-mailadres Afdrukken
 
Blood Diamond
Regie: Edward Zwick
Scenario: Charles Leavitt
Met: Leonardo DiCaprio; Djimon Hounsou; Jennifer Connelly;ArnoldVosloo

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST