Banner

Domino

1.0
Dennis Van Dessel - 25 november 2005
Niet dat ik gewoonlijk erg bijgelovig ben, maar tijdens de laatste Sinksenfoor in Antwerpen, heb ik me toch gewaagd aan een bezoekje aan de waarzegster die daar elk jaar weer zit. In een versleten caravan waar dan door verborgen speakertjes de soundtrack van 'Dracula' weerklinkt om de sfeer erin te houden, leest een Oost-Europese oma met zo'n hoedje met belletjes op je hand, ze checkt haar glazen bol (waarmee ze allicht Google kan raadplegen) en ze zegt je wat je te wachten staat. 'Ik zie pijn,' kakelde ze. 'Erge, erge pijn.' Lange tijd wist ik niet wat ze daarmee bedoelde, tot ik 'Domino' zag, een film waar ik kreunend van de migraine weer buiten strompelde. Nu, zeven Dafalgans en een bakster met vloeibare morfine later, kan ik het net weer aan om het schijnsel van mijn computerscherm te trotseren en u verslag uit te brengen van mijn lijden. Deze nieuwe van Tony Scott is geen film, het is een collectie willekeurig aan elkaar geplakte beelden die maar twee dingen echt met elkaar gemeen hebben: al die beelden zijn even spuuglelijk en ze gaan allemaal vergezeld van de grootste teringherrie die u ooit hebt gehoord.

Het verhaal zou min of meer waargebeurd zijn: Domino Harvey was de dochter van acteur Laurence Harvey, voornamelijk bekend uit de originele 'Manchurian Candidate'. Ze groeide op tussen de rijkeluiskinderen van Beverly Hills, maar verveelde zich steendood en besloot dan maar om een premiejager te worden (een mens moet toch iéts doen). Domino, hier gespeeld door Keira Knightley, gaat werken bij ervaren rotten Ed Mosbey (Mickey Rourke, na 'Sin City' volop bezig aan een come-back) en Choco (Edgar Ramirez). En op die manier raakt ze natuurlijk al snel betrokken bij allerhande waanzinnige situaties: een geldtransport wordt overvallen door criminelen die zich vermommen als de "first ladies", armen worden afgehakt om de code die erop getatoeëerd staat, de verkeerde mensen worden neergeschoten maar dan toch weer niet, en ondertussen loopt er ook nog eens een ploeg van een reality tv-show achteraan. Enfin, het wordt chaotisch.

"Chaos" is overigens een sleutelwoord voor de hele film. Niet alleen door de visuele stijl, maar ook door de quasi-hippe manier waarop het verhaal wordt gestructureerd. We vertrekken vanuit het heden, waarin Domino is opgepakt door de FBI en haar verhaal doet aan agente Lucy Liu. Aanvankelijk praat ze een vijf minuutjes lang over de overval op het geldtransport, waar we als kijker natuurlijk nog niets van afweten en dat dus ook zeer moeilijk te volgen valt. Vervolgens gaan we een eind verder terug in de tijd, en krijgen we een schijnbaar willekeurig gekozen scène uit het midden van de film te zien, die op dat moment nergens op slaat. Pas daarna krijgen we de begingeneriek, om vervolgens vanaf het begin te beginnen. Goeiedag, zeg.

Niet dat het na die twee valse starts zo'n pretje is om de plot van 'Domino' te ontwarren. Scenarist Richard Kelly (nochtans de regisseur van 'Donnie Darko') sleurt er continu vanalles bij dat eigenlijk geen ene moer met het verhaal te maken heeft. Middenin de film besluit één van de personages plotseling om op Jerry Springer te verschijnen, en krijgen we dus een komisch bedoelde scène van zo'n vijf minuten waarin ze keet gaat schoppen in een tv-studio. Allemaal zeer geinig bedoeld, ongetwijfeld, maar in deze film slaat het nergens op. Ook de hele nevenplot rond de reality tv-show hadden ze makkelijk kunnen laten vallen: die show wordt geproduceerd door Christopher Walken die hier op ergerlijke wijze over de top gaat, bijna alsof hij een slechte imitatie van zichzelf doet. Hij wordt gepresenteerd door Ian Ziering en Brian Austin Green, ex-sterren van de jongerensoap 'Beverly Hills 90210', die hun eigen gekelderde carrière parodiëren. En ergens tussenin huppelt ook nog Mena Suvari rond (zij van 'American Beauty'), maar knipper vooral niet met je ogen, of je ziet haar niet eens. Waarom worden al die mensen erbij gehaald? Niet omdat ze iets toevoegen aan het verhaal, want eens dat naar z'n climax toegaat, worden al die personages zonder al te veel boe of ba weer afgevoerd. Nee, ze worden toegevoegd omdat Kelly en Scott het wel een leuk ideetje vonden om een paar gevallen goden uit de vroege jaren negentig weer vanonder het stof te halen. Een uit de hand gelopen inside joke, die wel pakweg twintig minuten wegvreet van een film die toch al overbeladen is.

En voor zover we na al die rampzalige scenario-ingrepen nog kunnen praten van een samenhangend verhaal, zorgt Tony Scott er wel voor dat hij met z'n bombastische visuele tics het laatste restje coherentie eruit stampt. Het valt nauwelijks te beschrijven hoe enerverend die stijl van Scott wel is. De camera staat nooit stil en geen enkel shot duurt langer dan twee of hooguit drie seconden. Geen énkel, twee uur lang. De kleuren zijn continu vunzig geel en om het allemaal nog wat hyperkinetischer te maken, filmt Scott regelmatig met een te lage sluitertijd, zodat je een soort van stroboscopisch effect krijgt telkens wanneer de camera beweegt. Wat dus altijd is. Op die manier is het, zeker tijdens de actiescènes, haast onmogelijk om te zien wat er gaande is - de kans is reëel dat je belangrijke plotpunten mist, gewoon omdat Scott alles zo chaotisch in beeld brengt dat je 't niet meer kunt bijhouden.

Nog een irritant trucje van Scott: regelmatig laat hij de voice-over van Domino echoën op de soundtrack, terwijl er ook nog eens een tekst in beeld komt die hetzelfde zegt. Voorbeeld: Keira Knightley zegt: I was bored. Vlak daarna krijgen we een echo, die het iets stiller herhaalt: I was bored. Komt daar een tekst op het beeld: I was bored. Als je 't dàn nog niet begrepen hebt. Ze hadden misschien hetzelfde kunnen doen met hun verhaallijnen, dan zouden die wat makkelijker te volgen zijn geweest. Ook de muziek voegt toe aan de waanzin: Scott gaat van klassieke muziek naar 'Mama Told Me Not To Come', naar het geëmmer van Xzibit, en gooit al die dingen er zomaar ergens tussen, alsof het hem niet eens kan schelen waar ze terechtkomen.

Mickey Rourke is zowat de enige die zich staande kan houden in deze wervelwind aan bullshit - hij is fel aangeknaagd door de tijd, maar hij heeft nog steeds charisma. Keira Knightley is dan wel een goede actrice, maar voor dit soort rollen heeft ze gewoon niet de fysiek of de uitstraling. Ze poseert als een tough girl, en dat valt eraan te zien.

'Domino' is geen style over substance. De style ís hier gewoon de substance. Alleen jammer dan dat het zo'n ongelooflijke klotestijl is. Mocht u toch gaan kijken: breng vooral genoeg aspirine mee.
E-mailadres Afdrukken
 
Domino
USA / 2005
Regie: Tony Scott
Scenario: Richard Kelly
Met: Keira Knightley; Mickey Rourke; Edgar Ramirez; Delroy Lindo
Duur: 127 min.


Recensies:
Martin Courtney :: Many Moons
Bohicas :: The Making Of
Lou Barlow :: Brace The Wave
Georgia :: Georgia
FFS :: FFS
Hot Chip :: Why Make Sense?
Villagers :: Darling Arithmetic
Bob Moses :: All In All
Dan Deacon :: Gliss Riffer
Matthew E. White :: Fresh Blood
Panda Bear :: Panda Bear Meets The Grim Reaper
Hookworms :: The Hum
Bonnie 'Prince' Billy :: Singer's Grave a Sea of Tongues
Anna Calvi :: Strange Weather
White Lung :: Deep Fantasy
Avey Tare's Slasher Flicks :: Enter The Slasher House
Stephen Malkmus & The Jicks :: Wig Out At Jagbags
Sebadoh :: Defend Yourself
Anna Calvi :: One Breath
Arctic Monkeys :: AM
Julia Holter :: Loud City Song
Franz Ferdinand :: Rights Thoughts, Right Words, Right Action
Grant Hart :: The Argument
Jon Hopkins :: Immunity
Austra :: Olympia
She & Him :: Volume 3
Ducktails :: The Flower Lane
Matthew E. White :: Big Inner
Villagers :: {Awayland}
Clinic :: Free Reign
Dan Deacon :: America
Dirty Projectors :: Swing Lo Magellan
Hot Chip :: In Our Heads
Twin Sister :: In Heaven
Stephen Malkmus and the Jicks :: Mirror Traffic
Wild Beasts :: Smother
Arctic Monkeys :: Suck It and See
Arctic Monkeys :: Suck It And See
Sons & Daughters :: Mirror Mirror
Cass McCombs :: Wit’s End
King Creosote & Jon Hopkins :: Diamond Mine
Austra :: Feel It Break
The Kills :: Blood Pressures
Wyatt/Atzmon/Stephen :: ... for the Ghosts Within
Tricky :: Mixed Race
Villagers :: Becoming A Jackal
Lightspeed Champion :: Life Is Sweet! Nice To Meet You
Benjy Ferree :: Come Back To The Five And Dime, Bobby Dee Bobby Dee
She & Him :: Volume Two
Archie Bronson Outfit :: Coconut
Owen Pallett :: Heartland
These New Puritans :: Hidden
Four Tet :: There Is Love In You
Owen Pallet :: Heartland
Four Tet :: There Is Love In You
Animal Collective :: Fall Be Kind EP
Animal Collective :: Fall Be Kind (ep)
Lou Barlow :: Goodnight Unknown
Arctic Monkeys :: Humbug
Arctic Monkeys :: Humbug
Wild Beasts :: Two Dancers
Jon Hopkins :: Insides
Dirty Projectors :: Bitte Orca
Dirty Projectors :: Bitte Orca
Cass McCombs :: Catacombs
Jon Hopkins :: Insides
Junior Boys :: Begone Dull Care
Eugene McGuinness :: Eugene McGuinnes
Franz Ferdinand :: Tonight :: Franz Ferdinand
Franz Ferdinand :: Tonight
Animal Collective :: Merriweather Post Pavilion
Animal Collective :: Merriweather Post Pavilion
The Last Shadow Puppets :: The Age Of The Understatement
Max Tundra :: Parallax Error Beheads You
Psapp :: The Camel’s Back
Bonnie 'Prince' Billy :: Is It The Sea
Tricky :: Knowle West Boy
Tricky :: Knowle West Boy
Stephen Malkmus & The Jicks :: Real Emotional Trash
Bonnie ‘Prince’ Billy :: Lie Down In The Light
Four Tet :: Ringer ep
Bonnie 'Prince' Billy :: Lie Down In The Light
Clinic :: Do It!
Animal Collective :: Water Curses
The Triffids :: Treeless Plain/Beautiful Waste/The Black Swan
The Last Shadow Puppets :: The Age Of The Understatement
Correcto :: Correcto
Lightspeed Champion :: Falling Off The Lavender Bridge
Sons And Daughters :: This Gift
These New Puritans :: Beat Pyramid
Bonnie ‘Prince’ Billy :: Ask Forgiveness (ep)
Sons And Daughters :: This Gift
Bonnie 'Prince' Billy :: Ask Forgiveness EP
Iron & Wine :: The Shepherd's Dog
Cass McCombs :: Dropping The Writ
Steve Reid Ensemble :: Daxaar (Recorded In Africa)
Robert Wyatt :: Comic Opera
Iron & Wine :: The Shepherd’s Dog
Animal Collective :: Strawberry Jam
Animal Collective :: Strawberry Jam
Von Südenfed :: Tromatic Reflexxions
Elliott Smith :: New Moon
Elliott Smith :: New Moon
Arctic Monkeys :: Favourite Worst Nightmare
Arctic Monkeys :: Favourite Worst Nightmare
Kieran Hebden And Steve Reid :: Tongues
Benjy Ferree :: Leaving The Nest
Clinic :: Visitations
James Yorkston :: The Year Of The Leopard
Four Tet :: Remixes
Bonnie 'Prince' Billy :: The Letting Go
Junior Boys :: So This Is Goodbye
Psapp :: The Only Thing I Ever Wanted
Kieran Hebden & Steve Reid :: The Exchange Session Vol. 1 & Vol. 2
Arctic Monkeys :: Who The Fuck Are Arctic Monkeys?
Adem :: Love And Other Planets
Juana Molina :: Son
Television Personalities :: My Dark Places
The Television Personalities :: My Dark Places
Archie Bronson Outfit :: Derdang Derdang
Clearlake :: Amber
Arctic Monkeys :: Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not
Beautiful New Born Children :: Hey People!
Test Icicles :: For Screening Purposes Only
Fire Engines :: Codex Teenage Premonition
You Could Have It So Much Better with … Franz Ferdinand
Neutral Milk Hotel :: In The Aeroplane Over The Sea
Four Tet :: Everything Ecstatic
Sons And Daughters :: The Repulsion Box
Four Tet :: Everything Ecstatic
Stephen Malkmus :: Face The Truth
Woodbine :: Best Before End
The Kills :: No Wow
The Kills :: No Wow
Matt Sweeney & Bonnie 'Prince' Billy :: Superwolf
Hood :: Outside Closer
Clinic :: Winchester Cathedral
Elliott Smith :: From A Basement On The Hill
James Yorkston & The Athletes :: Just Beyond The River
Archie Bronson Outfit :: Fur
To Rococo Rot :: Hotel Morgen
Adem :: Homesongs
Bonnie 'Prince' Billy :: Greatest Palace Music
Papa M :: Hole Of Burning Alms
Franz Ferdinand :: Franz Ferdinand
The Kills :: Keep On Your Mean Side
Four Tet :: Rounds
The Folk Implosion :: The New Folk Implosion
Stephen Malkmus & The Jicks :: Pig Lib
Panda Bear :: Mr. Noah

Interviews:
Anna Calvi :: ''Verlangen kan heel lelijk zijn''
Austra :: Een grappige manier van werken
Animal Collective :: "'Centipede Hz' is het verleden; tijd voor de volgende fase"
Villagers :: ''{Awayland} is een landschap''
Austra :: ''Een spannende, opwindende openbaring''
Anna Calvi :: ''Iets dat alleen maar mooi is, is niet perfect''
DIT WAS 2010 :: Villagers :: ''Een nummer is nooit zoals het moet zijn. Het is altijd een compromis''
Archie Bronson Outfit ::''Gewoon een tekst en laat de muziek maar voor zichzelf spreken''
These New Puritans :: ''Alleen wij begrijpen wat er achter These New Puritans zit''
KULTURAMA :: Jon Hopkins :: "Ik ben een vriendelijke kerel en vertaal dat niet naar mijn muziek''
Animal Collective :: ''We spelen nu songs van onze laatste plaat. Dat is al toegankelijk genoeg''
The Kills :: ''Lichtelijk gek het podium op''
Sons And Daughters :: ''Leeggezogen door eigen muziek''
Animal Collective :: ''Zijn we muziekfans of praten we er alleen maar graag over?''
The Triffids :: ''Het lijkt allemaal niet zo lang geleden''
Archie Bronson Outfit :: ''We vallen niet onder een of andere Eighties Revival Bullshit''
Arctic Monkeys :: ''Er is geen geheim''
Sons And Daughters :: ''Zolang onze helden geen klootzakken zijn''
Adem :: ''Als ik ook maar één leugen had verteld, was mijn plaat een maat voor niets''

Live:
PUKKELPOP 2006 :: Arctic Monkeys, zaterdag 19 augustus, Main Stage
WERCHTER 2007: Arctic Monkeys :: vrijdag 29 juni, Main Stage
PUKKELPOP 2009 :: Arctic Monkeys, Main Stage, zaterdag 22 augustus
DOUR 2010 :: Wild Beasts, donderdag 15 juli, Club Circuit Marquee
PUKKELPOP 2010 :: Villagers, vrijdag 20 augustus, Chateau
PUKKELPOP 2012: Hot Chip :: donderdag 16 augustus, Marquee
PUKKELPOP 2013: Franz Ferdinand :: Zaterdag 17 augustus, Main Stage
LES NUITS 15: Hot Chip :: 17 mei 2015, Botanique
Franz Ferdinand :: 7 maart 2014, Vorst Nationaal
Sebadoh :: 18 oktober 2013, Botanique
Austra :: DOK, 11 juni 2013
Animal Collective :: 28 mei 2013, AB
Matthew E. White :: 4 april 2013, AB Club
Villagers :: 5 maart 2013, Botanique
John Cale :: 18 februari 2013, Vooruit
Hot Chip :: 3 november 2012, AB
Anna Calvi :: 3 oktober 2011, AB
Austra :: 31 augustus 2011, 0T301
Animal Collective :: 18 mei 2011, Cirque Royale
The Kills, Trix :: 29 maart 2011
Anna Calvi :: 9 februari 2011, Botanique
Pavement :: 18 mei 2010, AB
Archie Bronson Outfit :: 7 mei 2010, Botanique
These New Puritans :: 27 april 2010, Botanique
Owen Pallett :: 23 maart 2010, Botanique
Franz Ferdinand :: 12 maart 2009, AB
Animal Collective :: 17 januari 2009, STUK
The Last Shadow Puppets, Koninklijk Circus :: 19 oktober 2008
Juana Molina :: 14 oktober 2008, STUK
The Kills :: 24 maart 2008, AB
Sons And Daughters :: 19 februari 2008, Botanique
Animal Collective :: 26 oktober 2007, Botanique
Sir Richard Bishop + Bonnie ''Prince'' Billy solo :: 22 maart 2007, AB
An Evening With The Triffids :: 24 juni 2006, Zaal België
Sleater-Kinney :: 27 mei 2006, Botanique
Domino :: Mogwai + 65daysofstatic + Wolf Eyes + Akron/Family + Grails
Domino :: Coldcut + Maxence Cyrin + Tape Tum + Dictaphone
DOMINO 06 :: Magik Markers The Beautiful New Born Children :: 12 april 2006, AB Club
Arctic Monkeys :: 28 februari 2006, Botanique
Franz Ferdinand :: 27 oktober 2005, Brabanthal

Onbeperkt houdbaar:
The Triffids :: Born Sandy Devotional (1986)

Artikels:
Domino 2011, en daarmee uit :: Vijftien jaar verhalen vertellen met moeilijke muziek
Robert Wyatt :: Persoonlijke alchemie en politieke commentaar
Hoe The Triffids hun drie wensen teruggaven
Madensuyu stelt voor :: A Field Between
Domino :: tot volgend jaar!
Domino 2006 is coming!

DVD:
Arctic Monkeys :: At The Apollo

Nieuws:
Krijgt AB zijn eigen Le Guess Who?
Nieuwe plaat, single en baard voor Villagers
Zestiende plaat van Dan Deacon klaar
"Right Action" voor Franz Ferdinand
Een overschotje van John Cale
Anna Calvi lost eerste single
Anna Calvi belooft "One Breath" tegen oktober
Nieuw album Arctic Monkeys verschijnt 9 september
AB eert nieuw klassiek met Silence Is Sexy
Nieuwe single Arctic Monkeys halve minuut te beluisteren
Allerlaatste editie Domino Festival
Laatste DOMINO
Een introductie in het werk van Elliott Smith
Animal Collective geeft cassette weg bij ontworpen schoenen
Tricky roept hulp in van Primal Scream voorman Bobby Gillespie
Jamie Hince van The Kills vormt groep met Kate Moss
The Kills in laatste rechte lijn naar nieuwe plaat
Arctic Monkeys begint onmiddellijk na tour aan vierde plaat
Animal Collective tijdelijk op laag pitje
Best of, outtakes en concerten van The Triffids op komst
Lou Reed brengt 'Metal Machine Music' naar Domino 10
Nieuwe plaat van Owen Pallett's Final Fantasy
Nieuwe soloplaat Lou Barlow op komst
De dessert sessions van Arctic Monkeys
Daniel Johnston en Joanna Newsom op Domino

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST